Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slavia slíbila, že Jarolíma pro národní tým uvolní. Jen částečně

Praha - Vedení mistrovské Slavie dnes novému předsedovi fotbalového svazu Ivanu Haškovi oznámilo, že je ochotno uvolnit trenéra Karla Jarolíma k reprezentaci. Nadále ale trvá na tom, že pouze na částečný úvazek do konce kvalifikace pro mistrovství světa 2010. Chystá se také návrat Karla Brücknera do svazových služeb - někdejší reprezentační kouč by měl stát v čele expertní skupiny.

Hašek v případě Jarolíma preferoval plný úvazek. "Od Slavie to však byl základní vstřícný krok ke Karlově angažmá u českého národního týmu, jehož přesnou podobu stanoví na můj návrh výkonný výbor ČMFS na svém příštím zasedání," uvedl v tiskovém prohlášení svazový šéf po jednání se zástupci Slavie.

Již dopoledne naznačil dohodu slávistický funkcionář Tomáš Rosen. "Oba pánové spolu kdysi trénovali ve Francii, mohlo by to fungovat. Konkrétní podobu tohoto modelu je ale potřeba ještě dohodnout," řekl Rosen s tím, že Jarolím stále dává přednost klubové práci. "Každopádně by to měl být maximálně rok," uvedl ještě před schůzkou s Haškem.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Davida Kalouse

Jarolím možná některé zápasy vynechá

Slavia chce, aby Jarolím méně důležité reprezentační zápasy vynechal. Týká se to prý i srpnového přípravného utkání s Belgií; Slavii totiž jen několik dnů po něm čeká předkolo Ligy mistrů. "Rozhodující období sezony je pro reprezentaci jindy než v případě Slavie, takže by se mělo upřednostnit to důležitější. Kdo by místo Karla reprezentaci vedl, to by se muselo ještě dohodnout," řekl slávistický šéf.

Není proto vyloučené, že by se této role ujal sám Hašek. Bývalý kouč Sparty, Štrasburku a naposledy dubajského Al Ahlí ještě před jednáním se slávisty uvedl, že v hlavě nosí plán i pro případ, že by Jarolíma pro potřeby reprezentace nezískal. "Ale to jsou zatím naprosto předčasné spekulace. Byla by to pro mě další zodpovědnost, ale toho jsem se nikdy nebál," uvedl Hašek.

V úterý vyprší smlouva současnému trenérovi Františku Strakovi, s nímž se Hašek právě v ten den sejde. Zatím však neodtajnil, s jakými úmysly za Strakou vyrazí. Straka se nechal slyšet, že by s Jarolímem u reprezentace byl ochotný spolupracovat.

Hašek prý měl nosil v hlavě plán i pro případ, kdyby Jarolíma pro potřeby reprezentace nezískal. "Mám připravenou variantu s jiným jménem," prohlásil. Složení realizačního týmu reprezentace by chtěl představit nejpozději 7. července, kdy má výkonný výbor další zasedání.

Hašek hodlá založit expertní skupinu

Nový předseda svazu hodlá také založit expertní skupinu, která může být novému trenérovi nápomocná. Podobná skupina vznikla už v květnu před volbou reprezentačního trenéra a přestože doporučila zvolení Dušana Uhrina staršího, předchozí výkonný výbor nakonec do funkce dosadil Straku.

Nové uskupení expertů podle Haška má mít mnohem větší respekt. Velké slovo by v ní měl mít bývalý kouč národního týmu Brückner. "Hodlám s ním mluvit. Umím si představit, že by měl co říci k nominacím, nebo určování strategických taktických úkolů. Obecně je v našem fotbale hodně lidí a jejich rad je třeba využít," prohlásil Hašek.

František Straka na reprezentační lavičce v utkání proti Maltě
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články