Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slavia chce chystaný návrat do Vršovic ozdobit titulem

Praha - Prvně si zahráli v základní skupině Ligy mistrů, jako jediné české mužstvo zasáhnou do jarních bojů Poháru UEFA a brzy by se měli zabydlet na svém novém stadionu. K tomu, aby fotbalisté pražské Slavie mohli letošní sezonu směle označit za svou nejúspěšnější v české lize, jim teď chybí už jediné: ligový titul. Jako podzimní lídři k němu mají z šestnáctičlenného elitního souboru nejblíže.

Slavia - Arsenal
autor: Kamaryt Michal

První část prvoligové soutěže vyhrála Slavia poprvé po osmi letech. Naposledy se jí totéž podařilo v ročníku 1999/2000, poté se klub kvůli demolici chátrajícího stánku v Edenu odstěhoval na Strahov a hráči už něco podobného nezopakovali. Až loni sešívaná jedenáctka opět zabrala. Výsledkem bylo 35 bodů z 16 odehraných kol, včetně jedné jarní předehrávky, a pětibodový náskok před zatím druhou Spartou a třetími Teplicemi.

I když Slavii nyní hrají do karet okolnosti, jakými jsou především návrat z neplánovaně dlouhého strahovského azylu nebo mohutné zimní hráčské nákupy, cesta za jejím případným druhým ligovým triumfem od zániku federální ligy může být ještě trnitá. Červenobílí měli podobně zaděláno na titul už čtyřikrát, jenže s výjimkou roku 1996 nakonec nikdy neodolali jarnímu finiši konkurenční Sparty.

Ze statistických čísel vyplývá, že právě vršovický oddíl je na způsob, jak pokazit solidně rozehranou sezonu, expert. Vedle jeho tří zaváhání se jednou neudržela na vrcholu už jen Sparta. Letenští v sezoně 2001/02 prohospodařili desetibodový náskok, který měli na po podzimu čtvrtý a později vítězný Liberec. V ostatních deseti z dosavadních 14 odehraných ročníků dotáhl podzimní mistr průběžné vedení až k ligovému prvenství.

Rekordního obratu v přetahované pražských "S" dosáhli fotbalisté Sparty v sezoně 1994/95, v které přezimovali za vedoucí Slavií se sedmibodovou ztrátou. Nakonec však získali mistrovskou korunu a červenobílým v konečném účtování ještě nadělili šestibodové manko.

V ročníku 1999/2000, v němž Sparta zlikvidovala čtyřbodový podzimní deficit, nasbírala zároveň rekordních 76 bodů, když při své spanilé jarní jízdě jen jednou remizovala. Slávisté skončili s osmibodovým odstupem druzí, zato třetí Drnovice už od vítěze dělilo propastných 28 bodů.

Letenským fotbalistům náleží i rekordní zápisy zachycující bodové rozdíly mezi prvním a druhým týmem po polovině a na konci soutěže. Oba jsou z ročníku 2000/01. Sparta si tehdy před zimní přestávkou vytvořila před druhou Olomoucí náskok 13 bodů a v konečné tabulce pak rozdíl ještě o tři body zvýraznila.

Na opačném ligovém pólu bývá situace podstatně zamotanější. Do bot zatím teče nejvíce hráčům patnáctých pražských Bohemians 1905 a šestnáctého Mostu, oba týmy jsou však na dostřel minimálně další čtveřici klubů na nesestupových místech.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články