Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvůli oslňování laserem hrozí Řecku trest od FIFA

Curych - Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zahájila disciplinární řízení proti Řecku kvůli obvinění, že se jeho fanoušci v utkání kvalifikace mistrovství světa s Izraelem snažili laserovými paprsky oslňovat soupeře. Terčem jejich nesportovního chování byl údajně brankář Dudu Awat. Protože jde o opakovaný případ, hrozí Řecku podle mluvčího vysoká pokuta, odpočet bodů nebo uzavření stadionu pro příští zápasy. Zástupci obou národních federací se k informaci o disciplinárním řízení nevyjádřili.

Řecko vyhrálo středeční zápas v Heraklionu 2:1. Rozhodující gól dal Awatovi v 67. minutě Jorgos Samaras z penalty. Právě před pokutovým kopem prý domácí fanoušci namířili laserové paprsky do gólmanova obličeje. "Máme o tom zprávy a zahájili jsme disciplinární řízení," řekl mluvčí FIFA.

"Byl jsem při penaltě oslepený, ale kvůli tomu jsem gól nedostal," řekl izraelskému rozhlasu Awat, jenž skočil nalevo, zatímco Samaras vystřelil na druhou stranu. "Už v prvním poločase jsem byl oslepený a upozorňoval jsem na to rozhodčího. V druhé půli se ti fanoušci přesunuli na druhou stranu stadionu, takže mě mohli oslňovat dále," uvedl gólman.

Oslňování laserem není výjimečným jevem

Podle mluvčího FIFA dostali zástupci řeckého fotbalu varování už loni v říjnu po zápase se Švýcarskem, v němž se diváci v Pireu snažili oslnit při penaltě útočníka Alexandera Freie. Dortmundský kanonýr uspěl a otevřel skóre zápasu, v němž hosté zvítězili 2:1.

Oslňování fotbalistů fanoušky není výjimečným jevem. Před rokem si Manchester United stěžoval, že příznivci Lyonu se snažili oslnit v osmifinále Ligy mistrů portugalskou hvězdu Cristiana Ronalda. V roce 2007 svítil fanoušek West Hamu v anglické lize laserem do očí útočníkovi Chelsea Didieru Drogbovi a v březnu namířil příznivec Ajaxu Amsterdam v utkání Poháru UEFA paprsek na záložníka Marseille Boudewijna Zendena.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články