Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trest pro Spartu: uzavření tribun za brankami a pokuta

Praha - Fotbalisté pražské Sparty odehrají následující tři domácí utkání bez přítomnosti fanoušků na tribunách za oběma brankami. Klub navíc musí zaplatit pokutu ve výši 250 tisíc korun. Disciplinární komise svazu Spartu potrestala za to, že při pondělním ligovém zápase s Brnem na Letné byl hozeným dělbuchem zraněn dvanáctiletý podavač míčů.

V krajním případě hrozila Spartě pokuta sahající až do výše deseti milionů korun či uzavření celého stadionu na tři zápasy. 

"Kdybychom uzavřeli stadion, tak by Sparta musela jet třeba na Moravu a problémová skupina fanoušků by se dostala i tam. Navíc by byly ztížené i podmínky na zajištění bezpečnosti. A doplatilo by na to i 98 procent fanoušků Sparty, kteří jsou slušní. Vhodnější nám přišlo zakázat vstup do rizikových částí publika," řekl předseda komise Alexander Károlyi. "Vyšší tresty by byly možná až neobjektivní, pykali by lidé, kteří za to nemohli," dodal Károlyi.

Sparta už před prázdnými ochozy hrála

Trest v praxi znamená, že Sparta v nejbližších ligových zápasech přijde přibližně o devět tisícovek fanoušků. Sparťané už jednou před částečně uzavřeným hledištěm hráli. Před čtyřmi lety musela při utkání Ligy mistrů s Arsenalem na Letné zůstat prázdná tribuna naproti hlavní, kdy Pražané pykali za předcházející rasistické pokřiky svých fanoušků. 

"Rozhodnutí disciplinární komise respektujeme a nebudeme se proti němu odvolávat," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Podle něj je pravděpodobné, že klub bude soudně pokutu vymáhat u člověka, který dělbuch z tribuny hodil. Policie po něm zatím pátrá bezvýsledně. 

Představitelé Sparty zároveň oznámili, že ještě více zpřísní opatření, aby zamezili proniknutí pyrotechniky na tribuny. Výkonný ředitel klubu Dušan Svoboda uvedl, že dělbuch fanouškovi někdo hodil přímo na ochoz z ulice. Proto ho kontrola před vstupem na stadion nemohla odhalit. Vedení Sparty plánuje, že v budoucnu v sektoru vlajkonošů zavede prohlídky i na tribuně samotné, aby předešlo opakování podobné události. Na ochozech by zároveň měly být instalovány bezpečnostní sítě a plexiskla, aby na stadion nemohl být z ulice vhozen žádný předmět.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články