Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v parahokeji mužů 2024 Kanada

Český sudí chce přesvědčit UEFA o zavedení techniky a videa

Praha - Vybudování nového školicího centra pro fotbalové rozhodčí s nejmodernějšími technologiemi včetně virtuální reality, profesionalizace sudích v elitních soutěžích, kterým mají během utkání pomáhat technické vymoženosti, či zavedení videorozhodčího. Tyto revoluční novinky chce prosadit někdejší arbitr a člen komise rozhodčích pro Čechy Robert Henn. Doufá, že s pomocí ČMFS o smysluplnosti návrhů přesvědčí i představitele UEFA na kongresu v Kodani 19. března, kam se v doprovodu zástupců svazu chystá vypravit.

Dlouholetý postoj šéfů UEFA, kteří třeba o nasazení videorozhodčích nechtějí ani slyšet, je dobře známý. Hennovi přesto v jeho snaze fandí třeba brankář Chelsea a reprezentace Petr Čech nebo šéf komise rozhodčích ČMFS Luděk Macela.

I Henn věří, že se svým projektem uspěje. "Jedu tak trochu do jámy lvové. UEFA se dlouho zavedení techniky do rozhodování brání, ale fotbal se vyvinul tak, že už není možné, aby se bez ní rozhodčí mohli obejít, aby mohli objektivně posuzovat některé sporné zákroky," řekl Henn.

Hennův projekt pojmenovaný IVSR (www.ivsr.cz), Mezinárodní virtuální škola pro rozhodčí, má velké plány. V Praze na Strahově by mělo být součástí nové administrativní budovy svazu, či tréninkového areálu Sparty i speciální školicí centrum pro sudí, kteří by se v něm měli zdokonalovat. 

Henn: Chci zavést videorozhodčí

Vedle zlepšení podmínek pro trénink sudích by si Henn přál zavést i řadu novinek do řízení zápasů. Ze všeho nejvíc usiluje o nasazení videorozhodčích, kteří už několik let fungují například v hokeji. 

Finance na dotaci jeho projektu by se prý daly čerpat z patnáctimilionového grantu, který mají čeští rozhodčí získat v dalších pěti letech od UEFA. "Přichází se s něčím, co může fotbal posunout dál. Teď je nutné, aby jej svaz zastřešil jako pilotní projekt a na UEFA to tak mělo ještě větší váhu," uvedl generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články