Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fotbalová liga se chystá na zápasy bez policie na stadionech

Praha - Už pouze zhruba týden zbývá do startu jarní části první fotbalové ligy, v níž podle nového zákona nebude policie připravena k případnému zásahu přímo na stadionu. Hlavní zodpovědnost za pořádek v hledišti bude ležet na klubech a jejich pořadatelské službě. Ve zvýšené pohotovosti bude policie v případech, kdy ji bude fotbalový svaz s předstihem informovat o rizikových utkáních.

"Prvotní povinnost zajistit bezpečnost při akci je na straně pořadatelů," konstatoval dnes na pražském semináři fotbalových novinářů svazový ředitel profesionálního fotbalu Ivo Lubas. "Pokud ale půjde o rizikový zápas, na což bude ČMFS s předstihem upozorňovat, tak policisté jistě nebudou vyčkávat na služebnách. Podniknou preventivní bezpečnostní opatření," pokračoval Lubas s tím, že v takovém případě bude policie v pohotovosti.

Pro případ výtržností, které pořadatelská služba nezvládne, bude na každém stadionu zodpovědná osoba, zplnomocněná povolat policisty do areálu stadionu. "Na každém stadionu bude jakýsi velín, kde budou zástupce policie, hlavní pořadatel a rozhlasový pracovník. A na základě jejich rozhodnutí bude policie přivolána," vysvětlil Lubas. Podle něj by se nemělo stát, že na rizikový zápas by policie nebyla připravena. "Když se naplní vize, tak bychom měli dojít k bezproblémovým zápasům," dodal.

 

Připravenost klubů na novinku může hned v prvním jarním kole prověřit duel Ostravy v Brně. "Společně se svazovým bezpečnostním komisařem Platilem máme příští týden v Brně schůzku se zástupci místního klubu, bude na ní i zástupce ostravského klubu a člověk od policie," potvrdil Lubas, že se ČMFS na zápas připravuje. "Pokud by došlo k nějakým výtržnostem, nepochybuji o tom, že policisté by přímo v areálu stadionu zasáhli," dodal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články