Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Benítez už nebude trénovat Liverpool

Liverpool - Liverpoolský kouč Rafael Benítez odmítl prodloužit v anglickém klubu smlouvu. Španělský trenér nesouhlasil s tím, že by neměl plnou kontrolu nad přestupovou politikou vedoucího týmu fotbalové Premier League. Současný kontrakt Benítezovi vyprší v červnu příštího roku. Majitelé klubu nepochybují o tom, že se na jejím prodloužení s trenérem dohodnou.

Rafael Benítez
zdroj: ČTK autor: ČTK

Kouč podle britského tisku souhlasil jak s délkou navrhované smlouvy, tak s výší platu, kterou mu nabídli američtí majitelé Liverpoolu Tom Hicks a George Gillett. Deník Liverpool Echo uvedl, že se však Benítez s vedením nedohodl na rozsahu pravomocí při nákupu nových hráčů.

Fanoušci jsou ti nejlepší soudci

"Majitelé mají pocit, že manažerská rozhodnutí spadají pod jejich vedení klubu. Já jsem ale ten, kdo zodpovídá za výsledky a má odpovědnost vůči fanouškům. Právě fanoušci jsou ti nejlepší soudci, jaké jsem kdy měl," citovala Beníteze britská média.

"Mám zkušenosti i z jiných klubů. Pokud v týmu není technický ředitel, tak fotbalová rozhodnutí dělá jen manažer. Stejně tak jen manažer může rozhodnout o odstupném za hráče, protože on ví, které prvky v jeho kádru je třeba posílit," řekl bývalý trenér Valencie.

Za sporem pravděpodobně stojí letní snahy Beníteze získat kapitána Aston Villy Garetha Barryho. Majitelé Liverpoolu tehdy odmítli za anglického reprezentanta zaplatit 18 milionů liber, což trenérovi zhatilo plány, neboť Barry měl patřit ke klíčovým hráčům. Již tehdy Benítez vedení za tento krok veřejně kritizoval.

Odmítá však, že by byl jeho vztah s majiteli nějak poznamenán. "Je lepší, než se může zdát. Mám s nimi pravidelný kontakt. Jednání mezi mým agentem a jejich zástupci byla vedena v přátelské atmosféře. Naše názory se liší jen v otázce mé pravomoci," uvedl Benítez, který působí na Anfield Road od roku 2004.

Jeden z dvojice majitelů Tom Hicks nevidí důvod, proč by nakonec nemělo dojít k dohodě. "Jen si snaží vydobýt pozici, aby svou práci mohl dělat ještě lépe," uvedl Hicks v rozhovoru pro televizi Sky Sports s tím, že další jednání s Benítezem o nové smlouvě se uskuteční na konci ledna.

Benítez snad zůstane jako manažer

Zároveň uklidňoval fanoušky, že se o Benítezovu budoucnost v Liverpoolu nemusejí bát. "Rafa chce být manažerem a bude manažerem. Zapracujeme na tom s našimi právníky, není třeba si dělat starosti. Rafa bude v Liverpoolu dalších pět let," řekl Hicks.

Liverpool pod Benítezovým vedením v roce 2005 triumfoval v Lize mistrů a o dva roky později prohrál až ve finále. V této sezoně má šanci získat první anglický titul od roku 1990. Od jeho příchodu se obměnil téměř celý kádr. Z fotbalistů, kteří hráli v Liverpoolu ještě před jeho angažováním, zůstali již jen kapitán Steven Gerrard, Jamie Carragher a Sami Hyypiä.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články