Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mám pocity jak před derby. Je to velká zodpovědnost, ví první videorozhodčí Hrubeš

Dostane se mu velké pocty. Roman Hrubeš se stane prvním videorozhodčím, který naostro zasáhne do utkání první ligy. Bývalý hlavní sudí bude od monitorů pomáhat svému jmenovci Karlu Hrubešovi řídit nedělní utkání mezi Spartou a Mladou Boleslaví. Připouští, že premiéra sledovaného projektu na něj vytváří podobný tlak, jaký sudí zažívají při derby pražských "S".

Videorozhodčí
zdroj: ČTK/DPA autor: Rolf Vennenbernd

"Samozřejmě cítím velkou zodpovědnost, ale zároveň se na to hodně těším. Jako bývalý rozhodčí jsem na tlak zvyklý, takže doufám, že s určitou dávkou motivace, odpovědnosti i nervozity to zvládneme a bude to odrazový můstek k pokračování projektu," prohlásil Hrubeš, jenž naposledy pískal ligu před pěti a půl lety.

"Dá se to přirovnat k tomu, jako kdybych šel pískat derby, protože odpovědnost a očekávání, aby se to povedlo, jsou podobná," dodal.

Důležitost zvyšuje také skutečnost, že na premiéru videa v českém fotbale čekají i na mezinárodní federaci FIFA a světové pravidlové komisi IFAB. "Není to jen o nás. Jelikož jsme smluvně vázaní s FIFA a IFAB, pro které je také důležité, aby to dobře dopadlo a FIFA měla pozitivní ohlas z další země," připomněl Hrubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Letné se v neděli poprvé otestuje videorozhodčí

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý sudí naposledy pískal na jaře 2012. Nyní je členem komise rozhodčích a hlavní postavou projektu videorozhodčích. Mimo jiné funguje jako instruktor videorozhodčích v ČR i na mezinárodní scéně. S videem má nejvíce zkušeností, proto se ostře sledované premiéry sám ujme. V přenosovém voze mu jako jeho asistent bude pomáhat sekretář komise sudích a také bývalý rozhodčí Emil Ubias.

"Byly i jiné varianty, protože i další rozhodčí už s tím mají zkušenost, ale po nějaké domluvě i vzhledem k důležitosti, že jde o první využití, jsme přistoupili k této variantě," řekl Hrubeš.

Z přenosového vozu bude kontrolovat rozhodnutí svého jmenovce Karla Hrubeše. "Od začátku je zapojený do projektu videorozhodčích. Vyzkoušel si jak roli asistenta videorozhodčího v přenosovém voze, tak má i bohaté zkušenosti s pískáním na mezinárodní scéně. Věřím, že jsme vsadili na správného koně," dodal.

Ligová fotbalová asociace počítá s tím, že od jarní části sezony bude video vždy v jednom utkání každého kola podle toho, které utkání si vybere televize O2TV Sport, jejíž přenosový vůz videorozhodčí používá. Zkomplikovat by to mohla jen nevydařená premiéra. Pak by liga nemusela dostat povolení.

"Nyní jsme dostali povolení pro tento konkrétní zápas. Definitivní rozhodnutí, zda dojde k plošnému povolení, teprve padne. My budeme i v zimní pauze pokračovat v testování při přípravných zápasech, abychom nabrali co nejvíce zkušeností pro jaro," uvedl Hrubeš. Věří, že pokud půjde vše podle plánu, mohl by být od příští sezony videorozhodčí i na více zápasech během jednoho kola.

"Je to vázané na poskytovatele a na přenosové vozy. Řeší se i další možnosti. Můj osobní názor je, že od příštího ročníku by mohla být pokryta videem polovina utkání v každém kole," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články