Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Slavia sahala na Villarrealu po velkém překvapení, nakonec ubránila cennou remízu

Na jednu stranu je může mrzet, že mají pouze bod. Na tu druhou si mohou remízy velmi vážit. Fotbalisté Slavie v bitvě na půdě Villarrealu v Evropské lize vedli už o dvě branky, ale favorizovaný španělský celek nakonec dokázal vyrovnat na 2:2. V druhé půli se navíc tlačil za obratem a Pražané se pouze bránili. Oba týmy tak mají ve skupině A pět bodů. 

Danny ze Slavie (vlevo) v utkání proti Villarrealu
zdroj: REUTERS autor: Heino Kalis

Věděli, že je čeká extrémně náročné utkání a trenér Jaroslav Šilhavý před střetnutím Villarreal označil za vůbec nejnáročnějšího soupeře, na kterého se Slavií narazil. Když však na světelné tabuli stadionu Estadio El Madrigal vyskočila třicátá minuta, u znaku Pražanů nečekaně svítila dvojka, zatímco u jména domácího favorita stále byla nula.

Sešívaní zažili doslova snový vstup. V osmnácté minutě se z tribuny ozvalo "Hoši, dejte jim góla", a hned vzápětí se hlouček fanoušků hostů skutečně dočkal. Brankář domácích centr Jana Sýkory pouze vyboxoval k Eduardu Sobolovi, který našel hlavu Tomáše Necida, a vytáhlý střelec Pražanů zamířil přesně.

"Od Edyho (Sobola) to byl nádherný centr. Já si jen pohlídal ofsajdovou linii za druhým stoperem. Krásně mě našel a já se snažil to hrát na zadní tyč, aby to sklouzlo. Jsem rád, že jsem dal gól," řekl Necid.

Dvanáct minut nato navíc sešívaní předvedli krásnou kombinaci na pravém křídle, ze které rezultoval průnik Sýkory do vápna, zpětná přihrávka na Dannyho a další gól. Zkušený Portugalec, který nastoupil s kapitánskou páskou, zamířil k tyči a mohl se s dalšími hráči radovat ze senzačního dvojbrankového vedení.

V té chvíli to vypadalo, že by se Slavie mohla po 10 letech dočkat pohárové výhry na hřištích soupeřů. Kvalitní defenzivou se jí dařilo eliminovat útočné snahy Villarrealu a rychlými protiútoky nadále hrozila. "Myslím, že jsme je trošku zaskočili naší ofenzivou, nespoléhali jsme se na bránění. Byli jsme nebezpeční dopředu a využili jsme to ke dvěma krásným gólům," řekl Šilhavý.

V závěru první půle však přišlo to, čemu je potřeba se v zápasech proti silným celkům vyvarovat. Zbytečné chyby. "Bohužel jsme do konce poločasu neudrželi pozornost a dostali v krátkém sledu dva góly," uznal kouč Slavie

V jednačtyřicáté minutě nejprve v útoku ztratil zbytečně míč Jaromír Zmrhal, který byl jednou ze sedmi změn v sestavě Slavie oproti nedělnímu ligovému duelu s Karvinou. "Žlutá ponorka" okamžitě přešla do rychlé akce. Sobol, jenž se snažil podpořit útok, se už nestačil vrátit s Manu Triguerosem a bylo to jen o branku.

O dvě minuty nato se odkop nepovedl Sobolovi. Domácí poslali centr do vápna, kde Jakub Jugas hlavou minul míč a Carlos Bacca prokázal, proč byl dříve klíčovou postavou Sevilly při triumfech v Evropské lize. Zkušený kanonýr si míč stáhl nohou a placírkou trefil mimo dosah Laštůvky.

"Je to velká škoda, do té doby tam neměli nic. Škoda prvního gólu, možná jsem mohl trochu déle stát, ale chtěl jsem si hráče trochu připravit, ať to dá po mé pravé straně," řekl Laštůvka. "A druhý gól? Bohužel Bacca je velký hráč. Zakončení bylo přímo k tyči až za háčky, jak se říká. Nešlo moc dělat," dodal.

Slavii se tak během chvilky rozplynul sen o velkém vítězství a do konce střetnutí se navíc musela obávat alespoň o bod. Kromě nadějné pozice Jakuba Hromady ze závěru poločasu, který zamířil hlavou z malého vápna vedle, už totiž hrozili jen domácí.

Velmi blízko gólu byli po obrovské tutovce v jednapadesáté minutě, kdy na brankové čáře zasahovali proti střelám Pabla Fornalse nejprve Jugas a potom Frydrych, jenž se na stopera zatáhl místo zraněného Simona Deliho.

"Bylo to hodně složité, ztratili jsme vedení a Deli se zraněním začal laborovat sedm minut před půlí. Ještě přišlo info, že to vydrží do půle. Pro Frýďase (Frydrycha) bylo těžké přeskočit na stopera, teď tam moc často nehrál. Ale rozkoukal se tam brzy," řekl Šilhavý.

O chvíli později se zase sám na malém vápně zjevil Enes Ünal, který ovšem hlavou zamířil mimo, a dobře pro Slavii dopadl i rychlý brejk Baccy, jehož střelu na zadní tyč vytěsnil Laštůvka.

Villarreal se do konce zápasu snažil, ale k překonání obrany Slavie mu nepomohl ani příchod obávaného kanonýra Cédrica Bakamba, kterého trenér podobně jako několik dalších opor španělského celku ze začátku šetřil.

Slavia cenný bod udržela a ani ve třetím střetnutí neprohrála. V tabulce skupiny A je druhá právě za Villarrealem. Ve prospěch "žluté ponorky" hraje lepší skóre. "Myslím, že vezeme velice cenný bod z půdy těžkého soupeře. Zápas se musel líbit. Domácí mají velkou kvalitu, což prokazovali po celý zápas, hlavně v druhé půli. Nicméně musím kluky pochválit. Druhý poločas, byť domácí stupňovali tempo, jsme zvládli. Tenhle bodík je trošku nečekaný, získali jsme ho na půdě favorita," dodal Šilhavý.

Villarreal CF - Slavia Praha 2:2 (2:2)

Branky: 41. Trigueros, 44. Bacca - 18. Necid, 30. Danny. Rozhodčí: Moen - Haglund, Lundberg - Hansen, Nilsen (všichni Nor.). ŽK: R. Soriano, Guerra, Costa - Bořil.

Villarreal: Barbosa - Rukavina, Bonera, Víctor Ruiz, Costa - Guerra - Trigueros, Fornals (77. Castillejo), R. Soriano (46. Čeryšev) - Bacca, Ünal (60. Bakambu). Trenér: Calleja.

Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli (46. Bořil), Sobol - Souček, Hromada - Sýkora (84. Stoch), Danny, Zmrhal (69. Van Buren) - Necid. Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články