Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Korejci pojedou podeváté za sebou na MS, Sýrie vybojovala baráž

Taškent - Podeváté za sebou a celkem podesáté si jihokorejští fotbalisté zahrají na mistrovství světa. Třetí část asijské kvalifikace zakončili remízou 0:0 s Uzbekistánem v Taškentu a ve skupině A obsadili druhé postupové místo. Postoupila také Saudská Arábie. Naději na premiérovou účast na šampionátu dál drží Sýrie, kterou čeká baráž proti Austrálii.

Fotbalisté Sýrie
zdroj: Reuters autor: Lai Seng Sin

Sýrie skončila v tabulce třetí, když v nastaveném čase vydřela remízu 2:2 na půdě už jistého vítěze skupiny Íránu. Syřany čeká baráž s fotbalisty Austrálie, kteří sice porazili 2:1 Thajsko, ale výhra Saúdské Arábie 1:0 nad Japonskem je odsoudila na třetí místo ve skupině B, a tedy do baráže.

Vítěz asijského play-off nastoupí v interkontinentální baráži proti čtvrtému celku ze závěrečné fáze kvalifikace Severní a Střední Ameriky, kterým je momentálně Honduras, se stejným bodovým ziskem jako USA.

Fotbalisté Saúdské Arábie si zahrají na mistrovství světa po dvanácti letech, naposledy se představili v Německu v roce 2006. Po hubené výhře Australanů věděli, že k přímému postupu na MS jim stačí doma v Džiddě jakákoli výhra nad již kvalifikovaným Japonskem. Na potřebné vítězství svěřenci nizozemského trenéra Berta van Marwijka dosáhli díky brance Faháda Muvalláda z 63. minuty.

Saúdská Arábie tak obsadila v tabulce skupiny B asijské kvalifikace druhé místo se stejným počtem bodů jako Austrálie, kterou poslalo do baráže o dva góly horší skóre. Šampionát v příštím roce tak zná osm z 32 týmů: Írán, Japonsko, Koreu, Saúdskou Arábii, Brazílii, Belgii, Mexiko a pořádající Rusko.

Korea se představí na MS podeváté za sebou. V letošních kvalifikačních zápasech se přitom Korejcům nedařilo a po červnové porážce 2:3 s Katarem byl odvolán německý kouč Uli Stielike, i když mužstvo stále drželo druhé místo v tabulce. Jeho nástupce Šin Te-jong ve zbylých dvou zápasech uhrál bezbrankové remízy s Íránem a Uzbekistánem.

Po přímém postupu chvíli senzačně sahali fotbalisté Sýrie, kteří v Teheránu od 13. minuty vedli. Statečný boj týmu z 80. místa žebříčku FIFA, který kvůli situaci v zemi musel hrát domácí zápasy až v Malajsii, sledovaly tisíce lidí v ulicích Damašku a dalších měst.

Už jistý postupující Írán skóre otočil zásluhou dvou branek útočníka Kazaně Sardára Azmúna, ale syrské fanoušky rozjásal v třetí minutě nastavení Omar Al Soma, který prostřelil íránského gólmana mezi nohama.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články