Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Lüftner: Trenér nám ukázal, jak na mistry světa, jen to dodržovat

Praha - Fotbalová reprezentace se chystá na páteční zápas kvalifikace mistrovství světa s obhájci titulu Němci. Dopoledne hráči s trenérem Karlem Jarolímem analyzovali hru soupeře a odpoledne si na Strahově vyzkoušejí taktické varianty přímo na trávníku.

Michael Lüftner
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Ráno jsme měli video a už nějakou taktiku. Koukali jsme na zápas, který Němci hráli ve finále Poháru FIFA s Chile," řekl Michael Lüftner, obránce FC Kodaň. Němci nad Chile zvítězili 1:0 a ovládli Pohár FIFA, i když hráli bez většiny opor. "Nebyli v nejsilnější sestavě, ale oni vyhráli s béčkem jednadvacítky Euro jednadvacítek, pak s béčkem A-týmu Pohár FIFA. Takže kdo řekne, že to není to nejsilnější? Ono záleží. Máte tam 50 hráčů, kteří mohou hrát za nároďák. Kvalita střídá kvalitu," podotkl Lüftner.  

"Trenér nám nějaký recept ukázal, ale musíme 95 minut dodržovat to, co nám ukázal, a samozřejmě musíme mít velký kus štěstí. Chilané hodně napadali. My si teď na tréninku zkusíme, co trenér říkal, a z toho vypozorujeme, co nám bude sedět," dodal nováček v reprezentačním áčku.  

Reprezentanti našli ve hře mistrů světa i pár slabin. "Když nějaká slabina přijde, musíme ji rychle využít a být tak přesní, že je potrestáme z toho. Když oni chybu nabídnou a vy špatně nahrajete, je automaticky ta chyba pasé. Oni nabídnou tři, čtyři chyby za zápas a vy je musíte využít," uvedl Lüftner.  

Je nám líto, video expirovalo.
Obránce Lüftner se při debutu v reprezentaci mistrů světa nebojí

Když jej trenér Karel Jarolím v pondělí povolal do týmu byl to pro něho šok, ale příjemný. "Už jen to, že jsem se ocitl nejdříve mezi náhradníky, pro mě bylo překvapení. A nakonec jsem tady, nedokážu popsat, co se ve mně odehrává. Je to pro mě splněný sen. A že budeme hrát zrovna proti Němcům, kteří jsou nejlepší na světě, to je třešnička na dortu," uvedl třiadvacetiletý zadák.

Z premiéry proti nejlepšímu národnímu celku světa by se mu prý kolena nerozklepala. "Byla by to obrovská výzva, ale já výzvy rád a šel bych do toho," podotkl. "V Kodani se trochu smáli, že takový debut by asi nechtěl mít nikdo. Já jsem odpověděl, že právě takový debut by chtěli mít všichni. Že pak už vás nečeká nic horšího, projdete si peklem a uvidíte, jak na tom jste. Jestli můžete hrát proti nejlepším," dodal Lüftner s tím, že chci dokázat, že nepřijel jen do počtu. "Chci hrát. A pak záleží na trenérovi, jak se rozhodne," konstatoval.

Jakou šanci má česká reprezentace v boji o MS? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast

Proti Němcům si zahrál na červnovém Euru jednadvacítek, kde čeští mladíci na úvod skupiny prohráli 0:2. "Na Euru se nám zápas nepovedl, bylo tam pár vypjatých chvil, kdy jsem se musel držet zkrátka. Němci mi sedí fotbalem, ale nesedí mi náturou. Když do vás kopnou, smějí se vám, když vy do nich, tak vám nadávají," podotkl obránce. "Asi to bude kolotoč, ale nesmíme se z toho podělat. Nikdo nám na hřišti hlavu neutrhne. Němci asi budou dominovat, ale musíme jezdit po zadku a jít do zápasu s tím, že nějaký bod chceme urvat," doplnil.

Nominace do reprezentace mu částečně zlepšila náladu po vypadnutí v kvalifikaci Ligy mistrů, kde Kodaň nestačila na ázerbájdžánský Karabach. "Furt to ve mně je. Je to obrovské zklamání. Ruku na srdce, měli jsme hratelného soupeře, přes kterého by takový tým jako Kodaň měl postupovat. Reprezentace je jiná sféra, klubové starosti teď hodím za hlavu," dodal Lüftner. 

Zápas s Německem odehraje národní tým v pátek na pražském stadionu v Edenu, o tři dny později ho pak čeká v Belfastu utkání v Severním Irsku. Po šesti zápasech skupiny jsou Češi na třetím místě tabulky a na druhou příčku, která může znamenat baráž o světový šampionát, ztrácejí čtyři body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články