Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berbr neumožnil Fouskovi vystoupit před českou komorou. Jako za Stalina, napsal Tvrdík

Praha – Na zasedání moravské komory mohli vystoupit všichni, před českou komorou z kandidátů na předsedu Fotbalové asociace ČR měl možnost přednést projev pouze Martin Malík. Petr Fousek a Libor Duba na akci vůbec nebyli pozvaní a podle prvně jmenovaného za vším stojí místopředseda FAČR Roman Berbr. Do kontroverzní postavy českého fotbalu se obul také předseda Slavie Jaroslav Tvrdík.   

Petr Fousek
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Zatímco na moravské setkání jsem dopředu dostal od moravského místopředsedy pana Zlámala písemnou pozvánku a do programu jednání bylo také zařazeno krátké představení kandidátů na předsedu FAČR, pozvánku na jednání české komory jsem neobdržel. Oslovil jsem proto českého místopředsedu pana Romana Berbra s tím, že mám zájem na českém shromáždění vystoupit, ale pan Berbr mi sdělil, že mi to neumožní," uvedl Fousek.

Berbr se k tomu na dotaz ČTK odmítl vyjádřit. Pro iDNES.cz uvedl, že nemá povinnost kohokoli zvát. "Pan Fousek není naším kandidátem a neexistuje žádná norma, která by nás nutila pana Fouska zvát kamkoliv. Pan Fousek ať vystoupí na valné hromadě a přesvědčí volitele, že on je ten správný. Mě přesvědčovat nemusí vůbec o ničem, já názor na něj nezměním," napsal Berbr.

"Pan Fousek byl zaměstnancem FAČR - poradcem pana Pelty za peníze FAČR. Měl auto FAČR a kartu CCS. Jeho poradenství končí obviněním a vazbou předsedy. Byl mnou požádán, aby vystoupil na podporu fotbalu, to odmítl a za dva dny přijal kandidaturu na post předsedy. Osobně to považuji za neetické," uvedl místopředseda FAČR za Čechy.

Podle Fouska jde o nedemokratický a účelový postoj. "Delegáti české komory se musí sami svobodně rozhodnout, zda tendenčnost prospěje fotbalu a jaké signály tím vysílá. Fotbal nikomu nepatří a nikdo jej nevlastní, funkcionáři ho mají jenom řádně spravovat," uvedl Fousek, bývalý generální sekretář fotbalového svazu.

Průběh čtvrtečního zasedání české komory se nelíbil ani předsedovi Slavie Praha Jaroslavu Tvrdíkovi, který podporuje právě Fouska. "Delegáti dostali instrukce, že je třeba volit Malíka, protože si to prý přeje Pelta. O jiných jménech nebyla diskuse. Berbr řekl, ze se mají dívat během valné hromady na něj. Tohle má úroveň demokracie ve stalinském Rusku. Nikdy nebudeme jako Slavia součástí podobného divadla," napsal Tvrdík.

Druhý z kandidátů Duba se jednání české komory nezúčastnil dobrovolně. "Já jsem nevystupoval, protože jsme měl v tomto termínu povinnosti v jiném sdružení," řekl Duba ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. "Vnímám jako svůj handicap, že mě fotbaloví funkcionáři příliš neznají. Proto jsem požádal, abych mohl vystoupit. V tu chvíli jsem se nezabýval tím, jak to vypadá směrem k jiným kandidátům," komentoval situaci Malík.

O novém předsedovi FAČR se bude rozhodovat za týden 2. června na valné hromadě v Praze. Dosavadní předseda Miroslav Pelta je ve vazbě kvůli obvinění ze zneužití investičních dotací z ministerstva školství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články