Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Navzdory Manchesteru United. Jsem jednoznačně pro rozšíření MS, hlásí Mourinho

Manchester – Manchester United je zásadně proti změně mistrovství světa, manažer Red Devils José Mourinho jde však názorově proti svému zaměstnavateli. Portugalský kouč si naopak myslí, že zvýšit počet účastníků šampionátu z 32 na 48 je skvělý nápad. Podle něj by šlo o dobrý krok, který všem přinese více zkušeností, peněz a ještě zvýší globálnost akce.

José Mourinho
zdroj: ČTK/PA autor: David Klein

"Jsem jednoznačně pro. Pokud by rozšíření znamenalo více zápasů pro hráče, méně volna a odpočinku, tak bych jako klubový trenér řekl ne, ale kritici rozšíření si musí uvědomit, že rozšíření nic z toho nepřinese," prohlásil pro web FIFA Mourinho, který nesouhlasí s kritikou Asociace evropských fotbalových klubů, do níž patří i Manchester United.

"Líbí se mi myšlenka skupin po třech týmech. Ve skupinách bude méně zápasů a pak přijde play-off přinášející více emocí, tlaku a zkušeností pro hráče. Týmy s menším potenciálem sice odehrají jen dva zápasy, ale přinese jim to mnoho zkušeností a ekonomického zisku, což povede k jejich rozvoji včetně infrastruktury," řekl renomovaný kouč.

O rozšíření šampionátu ze současných 32 týmů na 40 či až 48 bude FIFA jednat na zasedání výkonného výboru 9. a 10. ledna. Hlavním podporovatelem je současný prezident FIFA Gianni Infantino. Očekává se, že i přes odpor evropských klubů návrh na rozšíření projde.

Pokud se tak stane, podle Mourinha z toho bude fotbal v budoucnu těžit. "Rozšíření znamená, že se z mistrovství světa stane neuvěřitelně velká společenská akce. Zapojí se více zemí, bude více investic do infrastruktur i mládeže. Sice nemůžeme čekat, že to přinese větší kvalitu fotbalu, ale určitě to přinese větší rozvoj fotbalu. Více zemí znamená i více vášně a nadšení fanoušků a šampionát je hlavně společenská událost," dodal portugalský kouč.

Proti rozšíření vystupuje například německý svaz v čele s předsedou Reinhardem Grindelem. "Jsme přesvědčeni, že by se mělo zůstat u osvědčeného modelu s 32 účastníky. Když to funguje, proč by se to mělo měnit? Ostatní návrhy mají své nedostatky, což potvrzuje i analýza FIFA," prohlásil Grindel.

Podle něj by mohl nastat konflikt mezi kluby a národními týmy kvůli přetěžování hráčů a hlavně by utrpěla kvalita fotbalu. To už ale dříve odmítl Infantino.

"Nesouhlasím s tím, že by trpěla kvalita. Vždyť na posledním šampionátu Kostarika vyřadila Anglii a Itálii. Úroveň fotbalu se zvyšuje po celém světě. Kvalita se spíše zvýší vzhledem k delšímu play-off," řekl šéf FIFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články