Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lvíčata změří na malém Euru síly s Německem, Itálií a Dánskem

Krakow – Mistrovství Evropy hráčů do 21 let, které proběhne příští rok v Polsku, nabídne české fotbalové reprezentaci možnost vendety. Na svěřence Vítězslava Lavičky totiž opět čekají v základní skupině výběry Německa i Dánska. Soupeři, jenž národní tým vyřadili z předcházejícího šampionátu. Zmíněnou dvojici doplnila Itálie. Zápasy jednadvacítky budou hostit Krakow a Tychy. 

Patrik Schick
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Ve skupině A narazí Slovensko s českým trenérem Pavlem Hapalem na Polsko, Anglii a obhájce titulu ze Švédska. V "béčku" se potkají Portugalsko, Srbsko, Španělsko a nováček z Makedonie. Šampionát proběhne od 16. do 30. června, do semifinále postoupí vítězové skupin a nejlepší tým z druhých míst.

Itálie triumfovala na mistrovstvích hráčů do 21 let pětkrát a během kvalifikace ani jednou neprohrála. Německo, se kterým český tým v základní skupině loňského šampionátu remizoval 1:1, při cestě na turnaj dokonce neztratilo ani bod a naprosto shodnou bilanci zaznamenalo také Dánsko.

Je nám líto, video expirovalo.
Schicka a spol. čeká na Euru trojice Německo, Itálie a Dánsko

"Na této úrovni je těžké si vybírat. Bereme to tak, jak nám to bylo z osudí nalosováno. Co mě však zaujalo, že máme dva týmy, se kterými jsme se potkali loni," řekl Lavička. "Jako pozitivní beru skutečnost, že jsme byli nalosováni do skupiny C, což je dobrý signál pro fanoušky, protože se bude hrát nejblíž českým hranicím," dodal.

Do větší charakteristiky soupeřů se však bezprostředně po losu pouštět nechtěl. "Německo projelo kvalifikaci bez ztráty bodu. Dánsko vyhrálo skupinu stejně jako Itálie, takže kvalita tam je. Jsme si vědomi, že jsme ve velmi těžké skupině," prohlásil Lavička.

Vedení české výpravy začalo také v Krakově jednat o možných soupeřích pro dva březnové přípravné zápasy. "Už jsme se zástupci několika zemí mluvili, ale nechci zatím říkat konkrétní jména. Každopádně je naší prioritou sehnat dva soupeře, kteří budou v Polsku startovat, ale ne v naší skupině," zakončil Lavička.

Česká jednadvacítka se na Euru představí posedmé. Největším úspěchem je zisk titulu z roku 2002, o dva roky dřív dokráčela do finále. V roce 1996 vypadla ve čtvrtfinále a v roce 2007 neprošla ze skupiny. Před pěti lety obsadila čtvrtou příčku a na posledním šampionátu v roce 2015 skončila v domácím prostředí ve skupině.

Los mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku (16. až 30. června):

Skupina A (Kielce, Lublin): Polsko, Švédsko, Slovensko, Anglie.

Skupina B (Gdyně, Bydhošť): Portugalsko, Srbsko, Makedonie, Španělsko.

Skupina C (Krakov, Tychy): Německo, ČR, Itálie, Dánsko.

Program šampionátu:

16. června: Polsko - Slovensko, Švédsko - Anglie

17. června: Portugalsko - Srbsko, Španělsko - Makedonie

18. června: Německo - ČR, Dánsko - Itálie

19. června: Polsko - Švédsko, Slovensko - Anglie

20. června: Portugalsko - Španělsko, Srbsko - Makedonie

21. června: Německo - Dánsko, ČR - Itálie

22. června: Anglie - Polsko, Slovensko - Švédsko

23. června: Makedonie - Portugalsko, Srbsko - Španělsko

24. června: Itálie - Německo, ČR - Dánsko

27. června: semifinále

30. června: finále

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články