Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Reprezentace se v Německu pokusí zaskočit světové šampiony

Hamburk – Druhý díl kvalifikačního cyklu o postup na mistrovství světa 2018 klepe na dveře. Po bezbrankové remíze se Severním Irskem nastoupí národní tým v Německu, kde změří síly s domácími obhájci titulu. Svěřence Karla Jarolíma tudíž čeká nejtěžší možná zkouška. Vzepřou se roli jednoznačných outsiderů a překvapí podobně jako v posledním vzájemném duelu před devíti lety, který v Mnichově během evropské kvalifikace vyhráli 3:0? 

Aktuální reprezentační výběry jsou však naprosto odlišné, a proto jakékoli upínání se na senzační výsledek z Mnichova nemá smysl. Síla úřadujících světových šampionů je obrovská, což pochopitelně vnímá také kouč českého týmu Karel Jarolím.

"Všichni víme, co nás čeká. Německo je mimořádně silné úplně ve všem. Třeba se nám ale podaří poodhalit nějakou slabinku. Budeme se snažit, abychom domácím nevytvořili komfortní prostředí, které by jim vyhovovalo," řekl šedesátiletý trenér.

Čeští fotbalisté vědí, že se musí sejít více věcí najednou, aby mohli pomýšlet proti semifinalistovi letošního Eura na bodový zisk. Hlavně nesmějí nastoupit k duelu předem poraženi.

"Rozhodně to není nesplnitelná mise, určitě nechceme být odevzdaní. To by byla největší chyba. Pokusíme se předvést maximum a musíme mít také trochu štěstí," uvědomuje si stoper Tomáš Sivok.

Podobně smýšlí také bundesligový legionář Pavel Kadeřábek, který prožívá v barvách Hoffenheimu vynikající start do letošní sezony.

"Nechceme hledat alibi, že půjdeme něco zkusit, to by asi nešlo. Nesmíme Němcům ukázat, že jsme ti slabší, a říkat si, že to s nimi nepůjde. Jde to s každým. Němci taky nejsou neomylní a dají se tam najít nějaké skulinky. Každý bod by byl plusový," uvedl obránce Pavel Kadeřábek.

Německo díky vynikající záložní řadě téměř proti jakémukoli světovému mužstvu dominuje a český tým zřejmě čeká většinu času běhání bez míče. Hráči nciméně chtějí být aktivnější než v červnu při porážce 0:1 na evropském šampionátu se Španělskem, které diktuje tempo hry podobně jako svěřenci kouče Joachima Löwa.

"Musíme podat disciplinovaný a aktivní výkon. Když to otevřeme, přejedou nás, ale nemůžeme být jen vzadu. Když budeme zodpovědní při defenzivní práci, možná budou prostory pro protiútoky, protože oni se snaží soupeře přehrát za každou cenu," prohlásil Theodor Gebre Selassie.

Němci od porážky s českým týmem v roce 2007 následujících 22 soutěžních utkání doma neprohráli. V úvodním duelu kvalifikační skupiny C zvítězili na půdě Norska jednozačně 3:0.

"Cílem je vyhrát skupinu. Papírově jsou Češi naším největším soupeřem, proto si nemůžeme dovolit zápas s nimi ztratit. Podle toho budeme i hrát. Samozřejmě chceme předvést dobrý fotbal, ale nejdůležitější jsou tři body," řekl brankář Manuel Neuer.

Kouč Jarolím musel kvůli zranění oželet několik hráčů a především musí vymyslet, jak poskládat sestavu bez klíčového záložníka Vladimíra Daridy. "Je to citelný zásah, ale musíme se s tím vypořádat," podotkl trenér českého týmu.

Zápas začne v sobotu ve 20:45 a bude ho sledovat vyprodaný stadion v Hamburku. O tři dny později pak čeští fotbalisté přivítají ve Vítkovicích reprezentaci Ázerbájdžánu.

Předpokládané sestavy:

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector - Khedira, Kroos - Müller, Özil, Draxler - Götze.

Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Suchý, Sivok, Novák - Hořava, Pavelka - Skalák, Dočkal, Krejčí - V. Kadlec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články