Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Fotbal extra: Bratři v jabloneckém dresu a albánská akvizice Plzně

Praha - V dalším dílu pořadu Studia fotbal extra zavítal štáb České televize do Jablonce, kde navštívil bratrské duo Kubistů, a do Plzně, aby vyzpovídal novou tvář týmu úřadujících českých šampionů, albánského reprezentanta Ergyse Kaceho.

Ergys Kace v utkání s Dortmundem
zdroj: Reuters autor: Ina Fassbender

Rodinný klan Kubistů válčí v Jablonci

Jméno Kubista bylo tři desetiletí pojmem českého vrcholového sportu. Nikoli ve fotbalovém prostředí, nýbrž v atletice. Jan Kubista totiž v roce 1983 vytvořil český rekord na trati 1500 metrů, který po dlouhých třiatřiceti letech překonal Jakub Holuša. Sportovní geny po vynikajícím reprezentantovi Československa zdědili všichni tři jeho synové. Nejstarší Jan se snaží navázat na úspěchy otce v atletice, mladší Vojtěch a nejmladší Matěj však zvolili fotbal.

"Rodiče nás podporovali a snažili se nám ukázat nějaký směr. Chtěli, abychom si k nějakému sportu vytvořili vztah. Fotbal nás bavil. Postupem času jsme sice poslouchali narážky, že nás pořád někdo okopává, což by v atletice nehrozilo, ale fotbal byl číslo jedna," vzpomínal Vojtěch Kubista.

Je nám líto, video expirovalo.
Rodinný klan Kubistů válčí v Jablonci

Přestože se fotbalová dvojice narodila v Praze, od žáků působí v Jablonci a momentálně jsou jedni z mála odchovanců na soupisce. "Ani vlastně nevím, kolik nás přesně je. Z odchovanců to nejdále dotáhl Adam Hloušek, ale celkově příliš prostoru místní nedostávali. Teď možná přichází doba pro všechny kluky z dorostu. Když na sobě budou chtít pracovat, můžou se do áčka dostat," pokračoval Vojtěch.

Na ligovou premiéru, ve které by společně nastoupili vedle sebe, zatím čekají. Vzhledem k zranění kolene mladšího z bratrské dvojice se přání obou nadějí jabloneckého týmu odkládá. "Asi to nějakou dobu potrvá," potvrzuje dvacetiletý Matěj.

Kace vyměnil Soluň za Plzeň a zvyká si na nový životní styl

Třiadvacetiletý albánský reprezentant Ergys Kace se během posledních utkání stává nedílnou součástí sestavy Viktorie Plzeň. V pohárovém utkání na půdě třetiligového Hlučína poprvé skóroval a svými výkony zaujal nejen trenéra Pivarníka, ale i fanoušky úřadujících českých šampionů.

"Už předtím, než jsem přišel do Čech, jsem věděl, že je tady fotbal na dobré úrovni. Kromě Plzně jsem znal i Spartu a Liberec, kluby hrající evropské poháry. O Viktorii jsem věděl, že je to v posledních letech nejúspěšnější český klub. Pamatuji si i na to, když Plzeň hrála Ligu mistrů," vzpomínal Kace.

Je nám líto, video expirovalo.
Kace vyměnil Soluň za Plzeň a zvyká si na nový životní styl

Přestože se narodil v jihovýchodní Albánii, od tří let bylo jeho domovem Řecko. S fotbalem začínal v jednom z nejslavnějších klubů země evropských šampionů z roku 2004, Paoku Soluň. "Je to pro mě velký rozdíl, Soluň je velké město. Má přes milion obyvatel a leží přímo u moře," nastínil subtilní středopolař největší rozdíl mezi městem svého předchozího působiště a Plzní, o níž před svým příchodem příliš informací neměl.

Albánský záložník v létě prožil něco, o čem snily generace reprezentantů balkánské země dlouhé roky, tedy o účasti národního mužstva na evropském či světovém šampionátu. "Euro ve Francii bylo velkou výzvou. Moc jsem se na šampionát těšil. První turnaj podobného ražení v historii naší země byl pro celou zemi obrovskou událostí. A pro mě jako hráče to bylo něco speciálního a výjimečného," zakončil Kace.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články