Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rozhodčí na ligové zápasy možná bude zase vybírat počítač

Nymburk - Komise rozhodčích možná bude po téměř sedmi letech v jarní části fotbalové ligy nasazovat arbitry na jednotlivá utkání losem. Na dnešním setkání s novináři v Nymburku takovou možnost připustil šéf komise Luděk Macela. V minulých sezonách byla praxe taková, že rozhodčí na zápasy delegovali sami členové komise, ale nyní se stále častěji mluví o změně.

Jiří Adam
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Macelovým zájmem je, aby nasazování rozhodčích bylo "co možná nejvíce transparentní". "Pořád hledáme co možná nejpřijatelnější varianty a tohle by mohla být jedna z možností," uvedl Macela s tím, že komise rozhodčích ale v této otázce zatím definitivní rozhodnutí nevynesla. Jasno by však mělo být ještě před startem jarní části nejvyšší soutěže na začátku února, změnu by pak musel odsouhlasit i výkonný výbor svazu.

Už teď se ale k Macelovi donesly protesty některých klubů, které si prý nasazování sudích pomocí losu nepřejí. "Ale kluby nám nebudou nic diktovat, neměly by říkat, jak se delegace mají dělat. Rozhodneme se sami a nezávisle," vzkázal Macela.

Právě on byl před osmi lety tím, kdo vybírání rozhodčích s pomocí počítače zavedl. Jenže po půldruhém roce Macela ve funkci skončil a nový šéf komise Milan Brabec se vrátil ke staré praxi. Všechny komise od července 2001, ať už je vedl Brabec, Jaroslav Melichar či Václav Krondl, nasazovaly rozhodčí samy, ale nyní možná pod staronovou vládou Macely znovu dojde k zásadnímu obratu.

Jak by losování mělo vypadat v praxi? Podle Macely by i zde hrál výraznou roli lidský faktor. "Kdyby se třeba hrálo pražské derby, tak by se nevybíralo ze všech čtrnácti rozhodčích, což by nebylo úplně rozumné, ale třeba jenom ze čtyř," nastínil konkrétní příklad Macela. "Existuje speciální program, podle kterého se dají nastavit pro výběr různá kritéria," poznamenal.

Dále se prý uvažuje o tom, že by v blízké budoucnosti nebylo zveřejňováno hodnocení rozhodčích delegáty po jednotlivých utkáních. "Dělá se to tak všude ve světě. Je to navíc i jeden z požadavků vzdělávacího programu UEFA, z nějž pak můžeme získat částky v řádech stovek tisíců švýcarských franků," vysvětlil Macela.

Před výkonný výbor hodlá předstoupit i s další novinkou. Pokud rozhodčí v utkání pochybí a následně mu bude omezena delegace, nedostane žádné peníze. Hlavní arbitr si nyní v jednom zápase vydělá 17 tisíc korun, asistent deset.

Macela počítá s tím, že v jarní části ligy bude na nejvyšší soutěž znovu připraveno dvanáct až čtrnáct rozhodčích. Výrazné změny na listině by prý nastat neměly. "S tímto počtem si vystačíme. Žádné nové jméno na listinu nepřibude," upozornil Macela.

Končí ale nejzkušenější ze sudích Jaroslav Jára. Ten už se neobjevil ani na konci podzimní části ligy, protože mu po zápase 11. kola Ostrava - Mladá Boleslav, v němž hrubě chyboval, byla omezena delegace až do konce podzimu. "Předminulý týden za mnou přišel s tím, že končí. Měl přetrvávající potíže se svaly, už se nemohl dostatečně kvalitně připravovat," poznamenal Macela.

Šanci na návrat do nejvyšší soutěže naopak má jediná žena s ligovými zkušenostmi Dagmar Damková. Ta se na podzim v nejvyšší soutěži neobjevila. "Ale podmínkou je, že musí absolvovat předligový seminář. Teď se kvůli dovolené z jednoho omluvila, pak má šanci v dodatečném," řekl Macela.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články