Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sparta padla v Bukurešti a pojedenácté v řadě bude bez Ligy mistrů

Praha – Od roku 2005 se Sparta neprobojovala do základní skupiny Ligy mistrů – a dlouhou černou sérii neukončila ani nyní. Letenští po úvodní remíze padli v Bukurešti s domácí Steauou 0:2 po dvou krásných trefách velkého talentu rumunského fotbalu Nicolaa Stancia. Navíc museli dohrávat více než půl hodiny bez vyloučeného stopera Brabce. Sparta tak opět bude bojovat jen o základní skupiny Evropské ligy.

Michal Kadlec Alexandru Tudorie ze Steauy
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Loni Spartu podobné okamžiky zdobily. V krizové chvíli dokázala na hřišti soupeře zapnout a v zápase i s mnohem věhlasnějšími soupeři uspět. Dnes večer ale Letenští o milionářskou soutěž nebojovali. Cestu do 4. předkola jim uťal v první řadě nezvládnutý zápas doma. Ve středu večer hlavně chyby, vlastní neukázněnost a také rozdíloví hráči na straně soupeře – zejména šikovní Stanciu s Hamrounem.

Po vyloučení Brabce přitom Sparťané na první pohled působili, že hrají oslabeni o více hráčů. Nebezpeční byli vlastně jen v první půli, kdy Lafata nejprve nebezpečně pálil po narážečce s Dočkalem. O několik minut už byl přesnější, jeho radost ale záhy utnul pohled na vztyčený praporek postranního arbitra. Sparťanská touha se ale postupně vytrácela někde v dalekých lesích Transylvánie.

Unavený večer v Bukurešti 

Aktivita byla od začátku zápasu na straně Sparty, která musela vstřelit minimálně jeden gól. S nepříliš složitým cílem přitom hrála vlastně celé dvě třetiny zápasu. K tomu však potřebovala buď více šancí, nebo stoprocentní úspěšnost. Při minimu šancí se od ní navíc odvracelo i štěstí – jeden z dalších atributů loňské pohárové cesty.

Spartě nijak výrazně nepomohl ani navrátilec do sestavy Lukáš Vácha, na kterém byla vidět nerozehranost. Jeho výkon se však na druhou stranu příliš nelišil od Dočkala či Šurala, kteří si po euru odpočinuli od fotbalu dva týdny. 

Domácí byli v prvním poločase aktivnější, do první šance se ale dostali až v 25. minutě, kdy Enacheho hlavičku zblokoval Costa. Sparta se do útoku moc nepouštěla a ve 30. minutě její pasivitu potrestal dalekonosnou střelou Stanciu, který tak navázal na gól z pražského zápasu.

Vzápětí mohlo být ještě hůř, protože Tamas po přímém kopu z vlastní poloviny málem nachytal Bičíka. Rumunský obránce si všiml, že sparťanský gólman je daleko z branky, trefil však břevno.

Krátce před poločasem přišla i nejsvětlejší chvíle Sparty. Po rohovém kopu nejprve zachránil na brankové čáře jeden z domácích obránců a Lafatovu následnou dorážku do prázdné branky rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. "Myslel jsem, že u našeho neuznaného gólu tam byl ještě jeden stoper, ale prý to ofsajd byl," uvedl Lafata.

Po zbytek zápasu si Sparťané – navzdory štědré porci času – už větší šanci prakticky nevytvořili. To bude pro trenérský tým jedním z hlavních témat pozápasových analýz. "Steaua byla lepší, to je bez debat. My nemáme optimální formu," komentoval letenský kouč Yden2k Ščasný. "Nechci moc jmenovat hráče, ale Zahustel zdaleka nedosahuje jarních výkonů, Fatai má mimo hlavu a žádá vedení o přestup... A když nemáte formu, přicházejí hloupé fauly," dodal.

Po přestávce jen pár vteřin po rozehrání střílel těsně vedle Hamrún a chvíli nato zachránil Spartu včasným vyběhnutím Bičík. Letenský celek navíc v 51. minutě přišel o stopera Brabce, který dostal po zbytečném faulu na půlce hřiště druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Sparta se poté sice na chvíli vzepjala a po sérii rohů se dostala i do zakončení, Steaua ale poté opět přebrala kontrolu nad zápasem a v 62. minutě přesilovku využila. Po rychlé kombinaci se z voleje z hranice vápna prosadil opět Stanciu a poslal Steau do play-off.

Sparta tak už posedmé od roku 2005 nezvládla předkolo a přišla o šanci zahrát si v závěrečném play-off o místo ve skupině Ligy mistrů, které by jí vyneslo 380 milionů korun. Navíc ani nemá jistotu základní skupiny Evropské ligy, v jejímž minulém ročníku došla do čtvrtfinále. Postup, který by jí přinesl alespoň 150 milionů, bude muset vybojovat ve čtvrtém předkole.

Steaua Bukurešť - Sparta Praha 2:0 (1:0)

Branky: 31. a 62. Stanciu. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Brabec, Frýdek (oba Sparta). ČK: 51. Brabec. Diváci: 37 127. První zápas: 1:1, postoupila Steaua.

Steaua: Nita - Enache, Tamas, Tosca, Momčilovič - Popa, Pintilii, Stanciu (81. Aganovič), Achim (64. Sulley), Hamrún - Golubovič (88. Tudorie). Trenér: Reghecampf.
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Kadlec, Costa - Konaté, Frýdek, Vácha, Dočkal, Šural (64. Juliš) - Lafata (83. Mareček). Trenér: Ščasný.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy