Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Střídající Škoda spasil Čechy. Dvěma brankami zařídil obrat s Kazachy

Plzeň – Ještě dvacet minut před koncem to s českým výběrem nevypadalo dobře, jelikož doma s Kazachstánem prohrával 0:1. Pak ale přišly chvíle střídajícího Milana Škody. Vytáhlý útočník dvěma góly hlavou otočil duel a svěřenci Pavla Vrby tak díky němu mohli nakonec slavit triumf 2:1. Češi tak ukončili dvouzápasové čekání na výhru v kvalifikaci mistrovství Evropy a vzhledem k dalším výsledkům se výrazně přiblížili k postupu na šampionát.

Slavící Milan Škoda
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Reprezentanti udrželi ve skupině A postupovou druhou příčku dva body za vedoucím Islandem a na třetí Nizozemsko mají náskok šesti bodů. Na mistrovství přímo postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší mužstvo ze třetích míst, dalších osm týmů z třetích příček pak čeká listopadová baráž. V dalším utkání se Češi představí v neděli v Lotyšsku.

Trenér Vrba do duelu s největším outsiderem skupiny A, jehož na podzim jeho svěřenci porazili 4:2, poslal hned dva úplné nováčky v seniorské reprezentaci. Od prvních minut se na hřišti objevili záložníci David Pavelka a Jiří Skalák, kteří zaplnili mezery po zraněných Lukáši Váchovi a Tomáši Rosickém. Tomáše Sivoka pak ve stoperské dvojici nahradil Marek Suchý.

Češi utkání podle předpokladů začali aktivněji a častěji drželi míč na kopačkách, jenže bylo znát, že na zataženou obranu soupeře nemohou najít recept. Kazachstán zvládal odvracet jak vysoké centry létající z křídel do vápna, tak i zastavovat pomalé kombinační akce.

Z urputné defenzívy Kazachstánci přecházeli do útoku minimálně. Avšak když už se tak stalo, měla obrana domácích co dělat. V sedmé minutě po rychlé akci na levé straně se dostával do dobré střelecké pozice Konysbajev, jenže v rozhodující moment na penaltě promáchl.

Obraz hry se dlouho neměnil. Až v jednadvacáté minutě přišel pro domácí výběr šok. Kazachstán zahrál roh nakrátko. Islamchan poslal přesný centr na zadní tyč, kde Procházku přehlavičkoval Logviněnko a poslal hosty nečekaně do vedení. Pro obránce Kazachstánu to byl již třetí gól proti Česku, jelikož v prvním měření sil vstřelil oba góly svého týmu.

Český výběr po inkasované brance zvýšil svoje úsilí a ještě více se hnal do útoku. Problémem však i nadále zůstával obranný val Kazachů, s kterým si čeští reprezentanti nevěděli rady. Přesto sedm minut před poločasem mohlo být srovnáno po průniku Skaláka, jenž našel na vápně Limberského. Ten však levačkou orazítkoval pouze břevno.

Kouč Vrba do druhé půle posílil ofenzivu nasazením Škody a po třech minutách si Češi vytvořili nadějnou pozici. Nebyl to však útočník Slavie, nýbrž obránce Kadeřábek, kdo se po rohu dostal k hlavičce, jenže zamířil mimo.

Kazachstán dal o sobě vědět zase v třiapadesáté minutě, kdy se dostal do brejku dva na jednoho. Výbornou příležitost ale vůbec nezvládl Džolčijev, jenž vzal celou akci na sebe a jeho pokus skončil vysoko nad.

Byli to však Češi, kdo diktoval nadále tempo hry, a s přibývajícím časem se díky neustálé převaze začali přes čím dál více unavenější Kazachstánce dostávat do nadějnějších a nadějnějších pozic. V osmašedesáté minutě se z hranice vápna opřel do míče Pavelka a plzeňským stadionem to jen zahučelo, když jeho tečovaný pokus skončil těsně vedle.

Vytouženého gólu se čeští fotbalisté dočkali až o několik chvil později. Kadeřábek u lajny posunul míč na Dočkala, který poslal přesný centr na hranici malého vápna. Tam se prodral k míči Škoda a razantní hlavičkou nedal brankáři Kazachstánu šanci.

Slávistický útočník se stal hrdinou i dalších momentů. Čtyři minuty před koncem znovu ve vzduchu uplatnil své centimetry, když ho tentokrát našel Šural a Škoda podruhé hlavou zacílil do černého. 

Škoda mohl ještě v závěru dokonat hattrick, ale jeho další pokus tentokrát mezi tři tyče nezamířil. Češi ovšem nemuseli smutnit, jelikož utkání již dotáhli k zisku důležitých tří bodů a díky ztrátám soupeřů se velmi přiblížili k postupu na mistrovství Evropy.

ČR - Kazachstán 2:1 (0:1)

Branky: 74. a 86. Škoda - 21. Logviněnko. Rozhodčí: Strömbergsson - Culum, Gustavsson (všichni Švéd.). ŽK: Šomko (Kazachstán). Diváci: 10.572. 

ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, Procházka, Limberský - Darida (68. Šural), Pavelka - Dočkal, Skalák (46. Škoda), Krejčí (85. Kopic) - Lafata. Trenér: Vrba.

Kazachstán: Pokatilov - Gurman, Malyj, Logviněnko, Šomko - Kuat, Islamchan (78. Sujumbajev), Smakov - Džolčijev, Nuserbajev (72. Chižničenko), Konysbajev (88. Kukejev). Trenér: Krasnožan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články