Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nová éra jednadvacítky odstartovala. Lavička svému výběru věří

Praha – S novým trenérem, novými tvářemi, ale se stejnými ambicemi se poprvé sešla nově se tvořící fotbalová reprezentace do 21 let. V týmu sice oproti předchozí generaci není tolik prověřených jmen, trenér Vítězslav Lavička si však nemyslí, že by měl slabší tým než jeho předchůdce Jakub Dovalil.

Vítězslav Lavička
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Když jsem nastupoval k týmu, tak jsem podobné ohlasy slyšel. Minulá jednadvacítka se z mého pohledu velmi dobře prezentovala na domácím mistrovství Evropy. Ale do jaké míry budeme silnější, nebo slabší, ukážou až samotné zápasy," řekl Lavička.

Podle manažera jednadvacítky Jaromíra Šeterleho navíc nejde srovnávat tým, který se teprve tvoří, s tím, jenž působení zakončil na Euru. "Nemá smysl fňukat, že máme slabší tým. Do takové pozice se vůbec nesmíme dostat. Chceme, aby byli hráči sebevědomí, byť se třeba nějaké výsledky nepodaří," prohlásil funkcionář.

V první nominaci na krátké seznamovací soustředění jsou například pamětníci předchozí reprezentace Michal Trávník z Jablonce a Robert Hrubý ze Slavie, ale také brankáři Jindřich Staněk z Evertonu s Lukášem Zimou z Perugie. "Podle toho, co jsme si poskládali na papír a viděli při zápasech, tak mám naději, že i naše jednadvacítka může být úspěšná," uvedl Lavička.

Bývalý trenér Sparty je také přesvědčen, že se mu podaří najít pravidelně skórujícího útočníka, který jeho předchůdci chyběl. "Myslím, že v nominaci máme hráče, kteří jsou příslibem, že by tuhle roli mohli plnit. Schick, Klobása, Linhart si teď budují a hledají místo v klubech, ale můžou se vyprofilovat k tomu, aby byli oporou tam i v reprezentaci," řekl Lavička.

Dvaapadesátiletý kouč už má také představu o ose týmu, který už 4. září čekají úvodní zápasy v kvalifikaci mistrovství Evropy s Maltou v Jablonci nad Nisou a o pár dnů později v Lotyšsku. "Kostra, kterou jsme vytvořili na papíře, je jedna věc, druhá je realita. Přece jen nemáme možnost, abychom odehráli zápas na zkoušku," uvedl.

Dalšími soupeři českého výběru v kvalifikaci budou Černá Hora, Belgie a Moldavsko. Na Euro, kterého se poprvé zúčastní 12 týmů místo osmi, postoupí vítěz skupiny, zatímco čtyři nejlepší celky z druhých míst půjdou do baráže. "Klíč k postupu je relativně jednodušší než v minulosti a přivítali jsme to. Ale i tak bude potřeba ukázat v průběhu kvalifikace dobrou výkonnost," prohlásil Lavička.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články