Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vymýtit fotbalové chuligány ze stadionů se stále nedaří

Praha - Fenomén chuligánství je stálou součástí českého fotbalu. Zatím veškeré snahy omezit násilnosti těchto "tzv. fanoušků" se míjely účinkem, největší překážkou je prý příliš slabá legislativa. Příkladem mohou být bitky po utkání Sparty s Dinamem Záhřeb či pondělní derby pražských "S".

Česká legislativa se na fotbalové chuligánství příliš nezaměřuje. Vzorem může být Anglie, která má zákony v tomto směru zřejmě nejpřísnější, ovšem ta do současného stavu dospěla až po fotbalových bouřích, při nichž zemřelo několik desítek lidí. Dnes nejsou na anglické stadiony výtržníci vůbec vpuštěni, v případě, že se tam někdo něčeho dopustí, hrozí mu trest odnětí svobody.

Policie je často obviňována z přílišné mírnosti vůči fanouškům, policejní rada Martin Synecký se však brání, že je dáno mediální zkratkou: "Když zasáhneme, jsme pak zase obviňováni, že to bylo příliš tvrdé."

Českou veřejnost nedávno pobouřily záběry hajlujících fanoušků Dinama Záhřeb, podle Syneckého se však o rasismus nejednalo: "Na místě byla i chorvatská policie, která byla námi pozvána. Vyhodnocovala chování chorvatských fanoušků a jejich chorálů, protože k projevu rasismu, třeba i k zvedání pravé ruky, musí být i další jevy. Toto zvedání ruky bylo součástí chorálu chorvatských fanoušků, vyjadřovali určitou národní hrdost, nejednalo se o propagování fašismu," tvrdí Synecký.

Na stadiony přestávají chodit slušní lidé

Chuligáni nemají přílišný vliv na fotbal samotný, ovšem vytváří negativní atmosféru na stadionech, kam přestávají chodit slušní lidé. Dnes už prakticky na fotbal nechodí rodiny s dětmi. Hráči ale situaci příliš nepomáhají, někteří z nich totiž chuligány hájí, protože jsou na stadionech „nejvíc slyšet".

Spartě fandí nejvíc lidí, má i nejvíc odpůrců

Nejvíce fanoušků z českých prvoligových fotbalových klubů má pražská Sparta. Vyplývá to z výzkumu, který dnes zveřejnila společnost Factum Invenio. Podle údajů ze zářijového dotazování občanů České republiky starších patnácti let Spartě fandí více než milion Čechů. Celek z Letné má sice nejvíce fanoušků, ale rovněž nejvíce odpůrců, přímo ho nesnáší 770.000 lidí. Na druhém místě skončil se 625.000 fanoušky ostravský Baník, třetím nejpopulárnějším klubem je se 605.000 fanoušků pražská Slavia.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články