Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slavia porazila Duklu a definitivně se zachránila

Praha - Fotbalisté Slavie v malém pražském derby porazili doma Duklu 2:0 a po 28. kole první ligy si definitivně zajistili záchranu. Utkání v Edenu rozhodli v úvodním poločase Gruzínec Levan Kenija a v poslední minutě střídající Marek Červenka. Slavia tak v samostatné nejvyšší soutěži udržela proti dejvickému soupeři neporazitelnost.

Slávisté Jaromír Zmrhal a Milan Škoda
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Jestliže během jara ztratíte v závěru tolik bodů jako my, tak jsem si samozřejmě oddechl, že jsme zachráněni. Věřím, že do konce jara ještě uděláme nějaké body, které jsme poztráceli," řekl trenér Slavie Miroslav Beránek.

Po oboustranně opatrném úvodu vyprodukoval první střelu až v 11. minutě hostující Marek Hanousek, ale mířil nepřesně. Podobně se svým pokusem naložil i další hráč Dukly Čajič. Slavia poprvé vážněji zahrozila ve 28. minutě: Mikula našel přesným centrem v šestnáctce osamoceného Pitáka a ten hlavičkoval do tyče.

Ve 36. minutě už se domácí mohli radovat. Kenija skóroval povedenou technickou ranou, která se ještě otřela o břevno. "Když jsem dostal balon, podařilo se mi jít rychle dopředu. Pak jsem uviděl, že je gólman trochu z branky, tak jsem vystřelil. Když už vystřelíte, tak koneckonců chcete gól. A tentokrát to docela hezky vyšlo," popsal Kenija svou druhou ligovou trefu v sezoně. Gruzínský záložník ještě před pauzou vyslal do šance Zmrhala, ale ten Radovu branku minul.

"Za druhou půli nemám mužstvu skoro co vyčíst, protože jsme Slavii jednoznačně přehráli, i kondičně jsme na tom byli od takové 70. minuty daleko lépe," uvedl kouč Dukly Luboš Kozel. "Na to, abychom mohli pomýšlet na nějaký úspěch, musíme střílet branky. Efektivita v pokutovém území je strašně nízká a to nás limituje," přidal bývalý obránce Slavie.

Dukla vstoupila do druhé půle lépe a brzy dostala míč do slávistické branky. Zásah Bergera však nebyl uznán kvůli ofsajdu Přikryla, jenž bránil ve výhledu gólmanovi Berkovcovi. Slavia se po změně stran do útoku moc nepouštěla a spíš bránila těsný náskok. Hosté sice drželi míč, ale větší šanci si dlouho vypracovat nedokázali, až v 78. minutě střídající Mareš napálil z přímého kopu břevno.

Krátce poté nepřidal pojistku Slavie Baéz, když tváří v tváří ztroskotal na brankáři Radovi, z dalšího protiútoku neuspěl ani Vukadinovič. Berkovec ještě v závěru vytáhl hlavičku Přikryla. V poslední minutě přece jen přidal druhou branku domácích střídající Červenka. "Tam byl dlouhý balon na Vukiho (Vukadinoviče). Čekal jsem, že mi to dá, levačkou mi to nejdřív nevyšlo, ale pak se to ke mně odrazilo a já jsem vystřelil na přední tyč," popsal Červenka svou premiérovou ligovou trefu v kariéře.

Slavia vyhrála teprve druhé z posledních jedenácti kol, naopak Dukla venku potřetí za sebou prohrála bez vstřelené branky. "Dukla byla silnější na míči, ale neměla tolik brankových příležitostí. Těch jsme měli víc my a z tohohle pohledu jsme zvítězili zaslouženě. Škoda, že náš druhý gól nepřišel dřív, protože by byl závěr klidnější," dodal Beránek.

Slavia Praha - Dukla Praha 2:0 (1:0)

Branky: 36. Kenija, 90. Červenka. Rozhodčí: Příhoda - J. Paták, Jiřík. ŽK: Kenija, Mikula, Latka - Marek Hanousek, Považanec, Beauguel. Diváci: 3331.

Slavia: Berkovec - Švec, Latka, Deli, Mikula - Piták, Baéz - V. Vukadinovič, Kenija (70. R. Hrubý), Zmrhal (86. Kodr) - Milan Škoda (79. Červenka). Trenér: Beránek.

Dukla: F. Rada - Karavajev, Jeřábek, Polom, Matěj Hanousek (75. Jakub Mareš) - Čajič, Považanec (84. Daniel Tetour), Marek Hanousek - Berger, Beauguel (64. Jan Blažek), Přikryl. Trenér: Kozel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy