Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Atlético hnáno pozitivní bilancí touží Realu oplatit poslední finále

Madrid – Po necelém roce jdou v rámci Ligy mistrů opět proti sobě. Tentokrát však nepůjde o finálový duel o ušatou trofej, nýbrž "jenom" o čtvrtfinále. Přesto se dá čekat, že duel mezi madridskými celky Atléticem a Realem nabídne dramatickou podívanou. Zatímco domácí Colchoneros budou chtít navázat na vzájemnou pozitivní bilanci z poslední doby, obhájce titulu zase touží potvrdit dobrou formu. V druhém úterním střetnutí přivítá Juventus Monako. Textový on-line přenos madridského derby sledujte od 20:45 na našem webu.

Fanoušci v bíločerveném si nervozitou okusovali nehty a odpočítávali poslední vteřiny. Jejich Atlético totiž ve finále Ligy mistrů vedlo a bylo dvě minuty od velkého triumfu. Pak však přišel roh, z něhož Sergio Ramos hlavou vyrovnal, a v prodloužení se hra méně slavného z madridských celků rozpadla. Naopak "bílý balet" rozjel tanec hodný mistrů. Dal tři góly a mohl slavit vytouženou La décimu, tedy desátý triumf v nejprestižnější evropské soutěži.

Tak ve zkratce vypadalo vyvrcholení loňského finále Ligy mistrů. Oba velcí rivalové na sebe nyní naráží po jedenácti měsících znovu. Real jako vítěz Ligy mistrů, Atlético jako úřadující španělský mistr a tým, který to na Los Blancos v posledních střetnutích umí.

Hlavní zásluhu na tom má především trenér bíločervených Diego Simeone, který už v minulosti několikrát dokázal, že to na slavný Real umí. Z jedenácti vzájemných zápasů jeho svěřenci vyhráli pět a od porážky ve finále milionářské soutěže Atlético s velkým rivalem neprohrálo, z šesti duelů dokonce hned čtyřikrát slavilo triumf.

"Máme výhodu v trenérovi. On je velký charakter, umí využít naše přednosti a skrýt nedostatky. Nemáme takové finanční možnosti jako Real, ale díky trenérovi jsme tým, který může Real vyřadit," věří zkušený útočník Fernando Torres.

Naposledy se tento fakt projevil letos v únoru, kdy v rámci španělské ligy Atlético svého rivala doma doslova zničilo v poměru 4:0. Sám Simeone však krotí euforii z únorového duelu a upozorňuje, že zápas v Lize mistrů bude úplně o něčem jiném. "Nekoukám se na dřívější zápasy, jelikož toto bude úplně nové a rozdílné střetnutí," uznal argentinský kouč.

Atléticu nakonec nebude chybět Mario Mandžukič. Chorvatský kanonýr se stihl zotavit ze zranění kotníku a měl by nastoupit v základní sestavě.

Krocení euforie má také co dělat s narůstající formou Realu. Ten v březnu prošel výsledkovou krizí, kdy v Lize mistrů málem vypadl se Schalke, a začalo se spekulovat o pozici Carla Ancelottiho. Jenže "bílý balet" se v dubnu opět rozjel. Třikrát v řadě vyhrál s obdivuhodným skóre 14:1. Střelecky začal opět zářit i Cristiano Ronaldo, jenž má v této sezoně na kontě již 49 branek.

Italský trenér madridského celku doufá, že jeho svěřenci na narůstající formu dokáží navázat právě proti Atléticu a oplatí mu výsledek z únorového duelu. "Poslední výsledek s Atléticem je pro nás motivační faktor. Tohle bude jiný zápas, i když znovu velmi těžký. Ale jdeme do něj v dobré formě a dáme všechno do toho, abychom vyhráli," prohlásil.

Juventus s Monacem bojují o ukončení čekání na semifinále

Druhé čtvrtfinále bude soubojem celků, které v letech 2003 a 2004 postoupily do finále, ale od té doby na větší úspěch čekají. Juventus má šanci po 12 letech znovu projít mezi čtyři nejlepší celky soutěže, zvláště když v předchozích deseti soubojích s francouzskými týmy vždy postoupil. Ale Monako v této sezoně ukazuje výjimečnou obranu a hlavně na hřištích soupeřů je velmi nebezpečné, což ukázalo už v osmifinále proti Arsenalu.

"Juventus je favorit, ale to byl Arsenal také, přesto jsme postoupili. Jsem přesvědčený, že projít můžeme i přes Juventus. Musíme ale předvést maximální výkon po celých 180 minut," řekl záložník Joao Moutinho.

Italský celek navíc trápí zdravotní trable opor. Vedle Asamoaha určitě nenastoupí ani největší hvězda týmu Paul Pogba a velmi nejistý je i start dalšího středního záložníka Andrey Pirla. Právě jejich kreativita chyběla "Staré dámě" o víkendu, kdy překvapivě prohrála na hřišti posledního týmu italské ligy Parmy 0:1.

"Absence hráčů pro nás není omluva. Přístup nebyl dobrý, nevyhrávali jsme souboje. Přitom jsme měli šanci se znovu přiblížit titulu. Proti Monaku to musí být z naší strany odlišný výkon a musíme přidat, pokud chceme uspět," řekl trenér Massimiliano Allegri.

Před Monakem varoval hráče Juventusu i jejich ředitel Pavel Nedvěd. "Monako je asi nebezpečnější venku než doma. Musíme být velmi obezřetní a jít do zápasu stoprocentně koncentrovaní. Nemůžeme si dovolit ho podcenit, i když máme reálnou šanci postoupit," prohlásil český držitel Zlatého míče.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články