Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Desítky lidí si připoměly fotbalovou legendu Josefa Bicana

Praha - Přesně v poledne si desítky lidí připomněly nedožité 95. narozeniny fotbalové legendy Josefa Bicana. Fotbalový klub Slavia Praha s pomocí rakouských kolegů uspořádali pietní akt u jeho hrobu na pražském Vyšehradě. Stalo se to vůbec poprvé od jeho smrti před sedmi lety.

Josef Bican
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Miláček fanoušků, nejlepší střelec všech dob a fotbalová legenda, to vše byl Josef Bican. Narodil se ve Vídni před pětadevadesáti lety do rodiny chudého dělníka. "Můj muž byl velký charakter, z chudého kluka vyrostl nádherný člověk. On se nenechal ponížit," vzpomíná na svého muže Jarmila Bicanová.

Uctít jeho kvality přišly na vyšehradský hřbitov desítky lidí. U hrobu s jeho bustou si připomněli Bicanovu životní dráhu a fotbalový um. Pietní akci ocenila hlavně manželka Jarmila. Mrzelo ji ale, že dosud k jeho hrobu lidé moc nechodili: "Bolí to, když jsem sem chodila sama a nikdo tady nikdy nebyl, ani kytička," poznamenává.

Podle spoluhráčů neměl Josef Bican v oblasti fotbalu žádnou slabinu. O jeho útočných kvalitách mluví vstřelené góly, za život jich dal přes pět tisíc, v dresu sešívaných 417 a celkem čtyřikrát dokázal v jednom zápase vsítit sedm branek. Fotbal se naučil ve vídeňských klubech, v roce 1937 přestoupil do pražské Slavie. Pomohl ji k pěti domácím titulům a Středoevropskému poháru.

Během piety zaznělo, že by se nový slavistický svatostánek v Edenu mohl jmenovat právě po něm. Modla slávistických fanoušků zemřela v 12. prosince roku 2001.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články