Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Messi, Neuer, nebo Ronaldo? V Curychu se rozhodne o Zlatém míči

Curych – Na galavečeru v Curychu bude vyhlášen vítěz ankety Zlatý míč FIFA o nejlepšího fotbalistu světa za rok 2014. Ceněnou trofej získá jeden z tria Portugalec Cristiano Ronaldo, Argentinec Lionel Messi a německý brankář Manuel Neuer. Favoritem je Ronaldo, který obhajuje loňské vítězství a anketu reprezentačních trenérů, kapitánů a novinářů může ovládnout potřetí v kariéře.

Cristiano Ronaldo se Zlatým míčem za rok 2013
zdroj: ČTK/AP autor: Steffen Schmidt

Devětadvacetiletý Ronaldo vloni pomohl Realu Madrid ke čtyřem trofejím - k triumfu v Lize mistrů, Španělském poháru, evropském Superpoháru a na klubovém mistrovství světa. Nevedlo se mu jen na reprezentační úrovni, když s Portugalci na světovém šampionátu v Brazílii vypadl ve skupině.

Ronaldo zářil hlavně v individuálních statistikách a spolu s Messim se přetahoval o řadu střeleckých rekordů. V Lize mistrů dal 17 branek, vytvořil rekord v počtu hattricků ve španělské lize a osamostatnil se v čele střelecké tabulky v součtu kvalifikací a závěrečných turnajů evropského šampionátu. Zároveň za minulou sezonu spolu s Uruguaycem Luisem Suárezem získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig.

Ronaldo věří, že předzvěstí jeho vítězství může být nedávný triumf v anketě agentů a funkcionářů o nejlepšího hráče minulého roku. "Doufám, že je to dobré znamení, ale zůstávám v klidu. Lidé, kteří hlasují, vědí, co mají dělat," uvedl rodák z Madeiry.

Sedmadvacetiletý Messi, který před loňským Ronaldovým triumfem ovládl Zlatý míč čtyřikrát po sobě, se v úchvatných střeleckých dostizích nenechal zahanbit. Jako první překonal Raúlův rekord v Lize mistrů a historické tabulce soutěže momentálně vévodí s 75 brankami. Barcelonský kanonýr také vytvořil střelecký rekord španělské ligy a získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče světového šampionátu. S Argentinou dokráčel do finále, žádnou týmovou trofej ale vloni nevyhrál ani s Barcelonou.

Osmadvacetiletý Neuer čistým kontem ve finále pomohl Německu ke zlatým medailím na mistrovství světa. Experti i fanoušci jej oceňují nejen za výborné zákroky, ale i za kopací techniku a výběhy mimo pokutové území.

Neuer porazil Ronalda i Messiho v anketě francouzského sportovního deníku L'Équipe o nejlepšího hráče za rok 2014. V triumf ve Zlatém míči ale gólman Bayernu Mnichov příliš nevěří. "Je pocta být v užším výběru. Ale další dva hráči jsou globálními superhvězdami, určitě nejsem favorit," řekl Neuer, jenž se může stát teprve druhým brankářem, který Zlatý míč vyhraje.

Zatímco Ronaldo byl od začátku favoritem, nyní v nízkém kurzu 1,2:1, pozice na druhém a třetím místě se otočila. Dlouho byl za Portugalcova nejvážnějšího soupeře považován Messi, ale nyní je to Neuer, na něhož je vypsán kurz 4:1. Na Messiho stoupl až na 20:1.

Vyhlášeny budou i další kategorie. O cenu trenér roku se ucházejí kouč mistrů světa Joachim Löw, vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid Carlo Ancelotti a Diego Simeone z Atlética Madrid. Vyhlašovat se bude také nejlepší fotbalistka, cena Fair Play, anketa Ference Puskáse o nejkrásnější gól, Cena prezidenta FIFA a jedenáctka roku FIFPro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články