Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ligu mistrů hned na úvod šokovali nováčci senzačními výsledky

Praha - Hned v prvním hracím dnu se fotbalová Liga mistrů dočkala senzačních výsledků. A aby byla překvapení ještě působivější, o oba se postarali úplní nováčci prestižní soutěže a ještě navíc při svých premiérách na hřištích soupeřů. Zatímco kyperská Famagusta pohrozila už v předkole vyřazením Olympiakosu Pireus a nyní si veze cenný bod z Brém, rumunští šampioni z Kluže vpadli mezi elitu šokující výhrou na hřišti mocného AS Řím. Madridský Real aby se dnes snad bál, co u něj předvedou další debutanti z běloruského Borisova.

Radost hráčů Kluže
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Jen bláhový snílek by ještě před šesti lety mohl tvrdit, kam až to Kluž ze třetí ligy dotáhne. Ale teď se už klub těší respektu nejen v Rumunsku, kde se letos stala po 17 letech prvním mimobukurešťským mistrem, ale i v celé Evropě. Vítězství 2:1 v Římě, kde loni třeba pohořel i Real Madrid, má velký zvuk.

"S takovým výsledkem by asi nikdo před zápasem nepočítal. Je to pro mě obrovská satisfakce," vydechl úžasem trenér Kluže Maurizio Trombetta, pro nějž měl triumf jako pro rodilého Itala zvlášť prestižní nádech. "Ale neměli bychom zapomínat na to, co dokázal můj předchůdce," připomněl Trombetta trenéra Ioana Andoneho.

Ten v minulé sezoně přivedl Kluž k titulu a účasti v Lize mistrů, ale na začátku září byl kvůli špatným výsledkům odvolán a na jeho místo povýšil právě jeho asistent Trombetta. Ten po triumfu v italské metropoli označil vítězství za zcela zasloužené, Římané si prý nedokázali za nepříznivého stavu poradit s obranou soupeře.

"Jakmile odstoupili od svojí kombinační hry a začali nakopávat dlouhé míče, hodně nám všechno usnadnili," pochvaloval si Trombetta. Ani po nečekaném úspěchu nezměnil pohled na klubové cíle. Pro Kluž je prý stále prioritou získat alespoň třetí místo ve skupině, v níž jsou vedle Říma i Chelsea a Bordeaux, zaručující na jaře pokračování v Poháru UEFA.

AS Řím tápe i v lize

Kouč AS Luciano Spaletti po utkání nevycházel z údivu. Místo toho, aby jeho tým nechal zapomenout na špatný vstup do italské ligy, kde má po dvou zápasech jediný bod, zapadl do ještě hlubší krize. "Když nemáte dobré výsledky, tak ztrácíte klid a všechno je mnohem složitější. Čekal jsem od mých hráčů mnohem víc," posteskl si Spaletti, který ale čeká rychlou nápravu. "Když jsem viděl zklamání hráčů v šatně, bylo to dobré znamení. Všichni si uvědomují, že musejí dát věci rychle do pořádku," doufal Spaletti.

I Famagusta v Brémách, které jsou doma pověstné velkou ofenzivní silou, ukázala, že se s ní musí opravdu počítat. Bezbranková remíza je pro Kypřany dalším skvělým výsledkem. "Ukázali jsme, že postup do Ligy mistrů nebyl žádná náhoda. Jsem na hráče hrdý a doufám, že i v dalších pěti zápasech budou předvádět podobné výkony," zářil gruzínský kouč ve službách Famagusty Temuri Kecbaja. Naopak trenér Brém Thomas Schaaf byl na své hráče naštvaný. "Věděli jsme, že budeme hrát proti výborné obraně, ale hráči nebyli dost soustředění a koncentrovaní, i když si vytvořili hodně šancí," zlobil se Schaaf.

Ostatní favorité svou roli potvrdili

Další favorité v úterní premiéře už neklopýtli. Uspěly i velkokluby s novými trenéry: Chelsea dovedl k vysoké výhře 4:0 nad Bordeaux Luiz Felipe Scolari, bývalý kouč Chelsea José Mourinho s milánským Interem odvezl cenné vítězství 2:0 ze hřiště Panathinaikosu Atény, který byl v předkole nad síly sparťanů. A Josep Guardiola při svém debutu na pohárové scéně porazil s Barcelonou 3:1 Sporting Lisabon.

Skvělý návrat do Ligy mistrů zažilo i Atlético Madrid s českým zadákem Tomášem Ujfalušim. Mužstvo jako by v Eindhovenu chtělo ukázat, jaký hlad mělo po dvanáctiletém půstu v Lize mistrů. Suverénní výhru 3:0 okrášlilo i pohlednými trefami a naznačilo letošní ambice. "Začali jsme fantasticky. Začít takovým způsobem je vždycky povzbuzení. Základ k vítězství jsme položili v obraně, kde jsme byli skvěle organizovaní a soupeři toho moc nedovolili," pochválil nepřímo kouč Atlética Javier Aguirre i stopera Ujfalušiho.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články