Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Snový vstup do kvalifikace. Češi díky gólu z nastavení zdolali Nizozemce

Praha – Čtyřzápasové čekání Pavla Vrby na první výhru u české reprezentace skončilo. A v tu nejlepší možnou chvíli. Národní tým v úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2016 doma porazil favorizované Nizozemce 2:1, když rozhodující branku utkání vstřelil po obrovské chybě "Oranjes" v nastavení Václav Pilař.

Václav Pilař slaví vítěznou branku
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Česká reprezentace do utkání vstoupila s pěti sparťany v základní sestavě. Celá pravá strana byla složena z hráčů mistrovského celku, na hrotu útoku pak působil kapitán Letenských David Lafata. Nizozemská reprezentace kvůli vynuceným absencím nastoupila ve slabší sestavě, na hřišti i na lavičce tak chyběli například Robben či Huntelaar.

Očekávalo se, že trenér Guus Hiddink opustí složení obrany se třemi stopery, které preferoval během mistrovství jeho předchůdce Louis van Gaal. Místo toho však Nizozemsko nadále hrálo se třemi středními beky - de Vrijem, Veltmanem a Martinsem Indim.

V úvodních minutách utkání měli navrch hosté, alespoň tedy co se týče převahy v držení míče. Jedinou větší šanci zkraje zápasu měl Daley Blind, jemuž parádně nacentroval z pravé strany Janmaat, jenže nová posila Manchesteru United míč netrefila ideálně. Česká reprezentace sice zpočátku nediktovala tempo hry, ale dostávala se blíže na dostřel brány. Češi často hrozili z levé strany, pohledným kombinacím mezi Limberským, Krejčím a Rosickým však chyběla přesnost ve finální přihrávce.

Domácí v této fázi utkání každopádně působili v útočné třetině nebezpečněji a dokladem jejich aktivity byl i první gól. Vedoucí branka národního týmu padla po sparťanské kombinaci Krejčího, Lafaty a Dočkala. Prvně jmenovaný na levé straně poslal přesný centr na kapitána Letenských. Ten výborně podržel míč, předložil Dočkalovi a jeho nádherná rána zpoza vápna orámovala levou tyč a snesla se do sítě.

Nizozemsko obdržená branka probudila a do konce poločasu si vypracovávalo větší příležitosti. V 26. minutě se po centru z levé strany ocitl sám před Čechem Memphis Depay, jenže přihrávka pro něj byla příliš těžká a útočník PSV zamířil jen nad bránu. Zhruba o pět minut později se hosté málem rovněž radovali, Janmaat poslal z pravé strany přízemní centr, jejž kapitán van Persie nezachytil, a ani jeho spoluhráči nebyli v pravý čas na pravém místě. Čech tak jen s problémy vyrazil nohou mimo nebezpěčí.

Trenér Hiddink však evidentně nebyl spokojen s nedostatečnou aktivitou svého celku, která pramenila z jeho nízké tvořivosti. Nizozemsku chyběli kreativní techničtí záložníci, kteří by se dokázali probojovat před dobře fungující defenzivní blok českého národního týmu. Na hřiště tak v 39. minutě bývalý trenér Chelsea či Jižní Koreje poslal místo Veltmana křídelníka Narsingha a rozestavení Oranjes se tak změnilo na 4-3-3.

Ještě do konce poločasu si pak Nizozemci stačili vypracovat výborné příležitosti. Ve 43. minutě se Depay odhodlal k vynikající ráně z pětadvaceti metrů a Čech jen nejistě boxoval nad bránu. V nastavení si pak hosté vytvořili zřejmě nejlepší šanci první půle. Vácha nedokázal zachytit kombinaci Nizozemců, když zaskakoval na postu levého obránce, van Persie výborně vyslal z první Narsingha. Vybíhající Čech se znovu neprojevil nejjistěji, nakonec však situaci dokázali čeští hráči uhasit odkopem.

Hned zkraje druhého poločasu se pak Nizozemcům téměř povedlo vyrovnat, sám před Čechem se ocitl van Persie, jenže českého gólmana nepropálil. A v 55. minutě se již Nizozemsku podařilo srovnat. Česká obrana se zatáhla příliš hluboko, Blind poslal z levého rohu šestnáctky načechraný centr na zadní tyč a de Vrij hlavičkou poslal balon do sítě.

Čeští hráči se ještě snažili hrozit z nacvičených standardních situací, obrana Nizozemska však byla koncentrovaná. Česká reprezentace ale v závěru svého soupeře dostala pod jistý tlak, byla aktivnější a zásluhou toho nakonec i vstřelila vítězný gól. Bořek Dočkal poslal nevinný centr na nabíhajícího Pilaře, ten se ale k míči nedostal. Janmaat však nepochopitelně odvrátil do vlastní tyče, Cillessen nedokázal poslat balon do bezpečí, a zapomenutý Pilař se tak dostal k jednoduché dorážce a poslal míč do sítě. Česko tak porazilo Nizozemsko 2:1, vybojovalo první výhru pod trenérem Pavlem Vrbou a zároveň i první tři body do kvalifikační skupiny.

ČR - Nizozemsko 2:1 (1:0)

Branky: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni It.). ŽK: Procházka, Limberský - Martins Indi. Diváci: 17.946.

ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér: Vrba.

Nizozemsko: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér: Hiddink.

Pavel Vrba (trenér ČR): "Je to úžasný pocit, řadím to k zápasům v kvalifikaci Ligy mistrů a k úspěšným zápasům v Lize mistrů. Je to stejná radost. V kvalifikacích to bylo o postupu a jedno vítězství není postup. Nebudu říkat, že jsme někde nahoře. Mělo by nás to povzbudit do dalších bojů. Tyhle tři body jsou hodně důležité, ale čeká nás ještě hodně zápasů. Všichni dneska odvedli maximum, bojovali až do konce a v závěru to zlomili. Jsem za to hráčům vděčný. V těch čtyřech přípravných utkáních jsem štěstí neměli, dneska se nám to trochu vrátilo. Těžko hodnotit jednoho hráče, to bych si po takovém zápase nedovolil. Nechci jmenovat, protože bych urazil další, kteří tam byli. Četl jsem spoustu sestav, možností, jak hrát, jak to postavit. Naštěstí se nám to povedlo postavit podle našich představ. Jsem rád, že nám to vyšlo. U Dočkala hrálo roli to, že jsme spoléhali na klubovou spolupráci s Kadeřábkem."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články