Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští fotbalisté zahájili kvalifikaci MS remízou v Severním Irsku

Belfast - Čeští fotbalisté vstoupili do kvalifikačního zápasu mistrovství světa 2010 bezbrankovou remízou v Severním Irsku. V nepříznivém počasí si dnes připravili několik slibných šancí, ale žádná z nich se neujala a příležitost domácího Feeneyho zneškodnil brankář Čech. Zápas v Belfastu byl reprezentační premiérou pro nového trenéra Petra Radu, poprvé dnes v národním týmu nastoupil i sparťanský útočník Miroslav Slepička.

Česko - Severní Irsko
zdroj: ČTK autor: ČTK

Vytrvalý déšť bičoval Belfast během celého odpoledne a večer před výkopem ještě zesílil. Hřiště se však zdálo být přes nepřízeň počasí poměrně v pořádku a ostrý vítr foukal do zad českého mužstva, které se v očekávané sestavě pustilo hned zkraje do ofenzivy. Plán byl jasný: dokud není hrací plocha příliš rozbitá, využít kombinační akce a utnout tak domácí agresivitu a případný nápor.

Česko mělo do desáté minuty dvě slibné šance

Už do desáté minuty si hosté stačili vypracovat dvě slibné příležitosti. K
první se dostali poměrně nečekaně, když Jankulovski z třiceti metrů zatočil míč z trestného kopu pod břevno a brankář Taylor měl plné ruce práce, aby ho vytlačil na roh. Stejným směrem mířil hlavou po rohu také Kováč, ale ani tomu se nepodařilo míč dostat do branky.

Domácí po počátečním tápání ožili až na konci první čtvrthodiny, kdy se
poprvé dostali na dostřel české branky. A Čech se pořádně zapotil, když
vyrážel míč sražený Rozehnalem.

Hosté se na chvíli ocitli v defenzivě, ale v 19. minutě předvedli
nebezpečný brejk, který však Sionko místo další přihrávky na Baroše
zakončil jen chabou střelou.

První větší šance Irů - 32. minuta a Gillespie

Severoirský tým dokazoval, že každá jeho akce uvnitř šestnáctky bude
nebezpečná. Nejblíže byl k vedení v 32. minutě, kdy se po nepřehledné
situaci dostal k zakončení Gillespie, jenže jeho pokus mířící podél branky
měl Rozehnal pod kontrolou.

Největší šance prvního poločasu přišla až v nastaveném čase, kdy se na
pravé straně výtečně uvolnil Grygera a na bližší tyčce hledal Baroše. Ten sice míč v pádu trefil, ale ke své škodě mířil jen těsně do odkrytého koutu
domácí branky.

Domácí však do druhého poločasu vstoupili hodně nažhaveni a několikrát
způsobili v soupeřově šestnáctce nebezpečné okamžiky. Ta největší šance přišla v 51. minutě, kdy se po špatné rozehrávce na levé straně uvolnil obávaný Feeney a postupoval sám na Čecha, který ale jeho střelu včasným vyběhnutím a zákrokem nohou zastavil.

Druhý poločas týmy vybudil

V druhém poločase ustal déšť a oba týmy to nastartovalo k většímu nasazení; najednou se hrálo častěji před oběma brankami a také souboje nabývaly na tvrdosti. Na jeden z nich doplatil Ujfaluši, který se ohradil proti verdiktu rozhodčího a byl napomínán.

Češi pak sice ovládli hru ve středu hřiště, ale dlouho kombinovali a jejich
akce končily v uctivé vzdálenosti od branky. I proto trenér Rada poslal na trávník čerstvého Slepičku, který měl oživit a zefektivnit ofenzivu místo Baroše. Jenže nepovedlo se mu to a oba týmy si tak připsaly první
kvalifikační bod.

Výsledek:

Severní Irsko - Česká republika 0:0

Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Šetka (všichni Chorv.). ŽK: Ujfaluši, Kováč (oba ČR). Diváci: 14.500.

Sestavy:

Severní Irsko: Taylor - McCartney, Craigan, Hughes, Evans - Baird, Brunt, Gillespie (84. Shiels), Clingan (46. O'Connor) - Feeney (73. Paterson), Healy. Trenér: Worthington.

Česká republika: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko (67. Pospěch), Plašil, Polák, Šírl - Baroš (78. Slepička). Trenér: Rada.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články