Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Malmö není Häcken. Sparta nechce pokazit slibný rozjezd sezony

Praha - Fotbalisté Sparty nechtějí opakovat loňské fiasko. Na Letné ve třetím předkole Ligy mistrů Pražané nastoupí proti Malmö a duel oživí nepříjemné vzpomínky na minulou sezonu, kdy výběr trenéra Vítězslava Lavičky nečekaně nezvládl v předkole Evropské ligy souboj s jiným švédským celkem Häckenem a s ostudou vypadl. Přímý přenos s předzápasovým studiem vysílá ČT sport a náš web od 19:20.

Sparťanskou noční můru z Häckenu Malmö podle Lavičky připomíná. "Určitá podobnost tam v některých herních situacích je, ale herní styl je malinko odlišný. Mají disciplínu a silové hráče zejména v defenzivě," řekl Lavička.

Švédský důraz ve středu a rychlost po stranách

Letenský kouč minulý týden po postupu přes Tallinn odletěl do Ventspilsu, kde viděl výhru Malmö. Švédský klub tak prodloužil sérii neporazitelnosti na deset zápasů. "Při rozestavení 4-4-2 disponují urostlými hráči ve středu obrany i v útoku, kde se pohybují Kiese Thelin a Rosenberg," řekl Lavička.

"Oba jsou silní v osobních soubojích a velmi dobře vzájemně spolupracují. Na stranách hrají rychlí hráči, naopak střed zálohy utkání s Ventpilsem švédský tým kontroloval a až na výjimky se nepouštěl do podpory útočné fáze," dodal.

Krejčí si nezahraje, bude k dispozici Matějovský?

Ve formě je i Sparta, protože v úvodu sezony ještě neprohrála, když v Superpoháru porazila Plzeň (3:0), ve druhém předkole postoupila přes Levadii Tallinn (7:0, 1:1) a v premiéře české nejvyšší soutěže si poradila s Bohemians 1905 (2:1).

Nejen proto je Sparta proti Malmö favoritem. "Jsme v pozici nasazených, ale Malmö svou kvalitu nesporně má a čeká nás nesmírně náročný dvojzápas. Nicméně pokud chceme postoupit dál, je třeba takovéhoto soupeře zvládnout nehledě na to, jakou má kvalitu," prohlásil jednapadesátiletý kouč.

Jedinou starost před zápasem Lavičkovi dělá zdravotní stav Marka Matějovského, jehož start je nejistý. Navíc Spartě bude určitě chybět jiný záložník Ladislav Krejčí. "Marek už je celkem v pořádku, ale uvidíme po předzápasovém tréninku," uvedl trenér. "Usilovně s fyzioterapeuty pracuje na tom, aby mohl nastoupit, ale uvidíme, co řeknou lékaři. Marek je každopádně pozitivní a ví, že tým ho potřebuje. Ale je třeba omezit riziko dalšího zranění," přidal Lavička.

Jediný, kdo nás v lize porazil, byl Häcken, usmíval se kouč Malma

S klíčovým utkáním na Letné má zkušenosti i kouč Malma Äge Hareide. Šedesátiletý trenér zde totiž vedl norskou reprezentaci v baráži o postup na mistrovství světa v roce 2006. "Moc dobře to tady znám, už jsem tady kdysi byl," řekl Hareide na tiskové konferenci na Letné, kde před devíti lety prohrál barážovou odvetu stejně jako úvodní domácí zápas 0:1. "A také jsem vedl několik českých hráčů, ve Stavangeru jsem měl například Martina Filla," dodal.

Šedesátiletý kouč přijel do Prahy v dobré náladě, nakonec jeho tým deset soutěžních zápasů nenašel přemožitele. A dokonce žertoval při vzpomínce na loňské nečekané vyřazení Sparty v předkole Evropské ligy s Häckenem. "Häcken je navíc jediný tým, který nás zatím v lize porazil. Takže i proto budu jejich trenérovi volat, ale až zítra ráno, protože dnes hrají zápas," uvedl s úsměvem. "Samozřejmě vím, v jaké sestavě tehdy Sparta hrála, ale víc mě zajímá současnost," dodal už vážně.

I bez telefonátu do Häckenu však prý svůj tým na Spartu dobře připravil. "Mají silné a slabé stránky, jako všechny týmy. Někdy je slabin deset procent, zatímco těch silnějších vlastností je devadesát a je jen na nás, abychom je našli a využili je," uvedl Hareide. "Myslím, že Malmö má na to, aby postoupilo," dodal.

Zápas na Letné začne pod vedením tureckého rozhodčího Halis Özkahye v 19:30. Odveta se ve Švédsku hraje příští týden ve středu a vítěz dvojzápasu si zajistí účast v play-off o místo v základní skupině Ligy mistrů, prémii 2,1 milionu eur a také jistotu minimálně účasti v základní skupině Evropské ligy. Poražený celek si zahraje 4. předkolo Evropské ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním Sparta - Malmö

Předpokládané sestavy:

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, Švejdík, Costa - Mareček, Vácha, Hušbauer - Dočkal, Přikryl - Lafata.

Malmö: Olsen - Tinnerholm, Hammar, Helander, Konate - Mehmeti, E. Adu, Halsti, Forsberg - Eriksson, Rosenberg.

Rozhodčí: Özkahya - Satman, Kan (všichni Tur.)

Zajímavosti:

- Sparta v minulém ročníku nečekaně vypadla ve 2. předkole EL se švédským Häckenem po výsledcích 2:2 a 0:1

- se švédskými kluby má Sparta v Evropě celkovou bilanci 2-1-3 (5:6)

- Spartu čeká 5. zápas v 15 dnech

- Malmö v posledních 10 soutěžních zápasech neprohrálo (6 výher, 4 remízy)

- Malmö v novodobé historii LM nikdy nepřešlo přes předkola do hlavní fáze, v roce 1979 však v tehdejším PMEZ došlo až do finále

- Malmö nehraje s českým klubem poprvé, v sezoně 1996/97 v tehdejším Poháru UEFA prohrálo se Slavií 1:2 a 1:3

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články