Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta může mít double, Plzeň vítěznou trofej. Pokud se dohraje…

Praha - Domácí fotbalovou scénu čeká jeden z posledních vrcholů sezony. Finále Poháru České pošty v pražském Edenu má nejsilnější možné obsazení, poměří se v něm první dva týmy ligové tabulky - čerstvý mistr Sparta a druhá Plzeň. Letenští útočí na druhý český double v historii, Plzeň ale nechce zakončit sezonu bez trofeje a zároveň touží vrátit soupeři jarní ligovou prohru. Utkání začíná v 18:45, přímý přenos na ČT sport a našem webu s předzápasovým studiem o čtvrt hodiny dříve.

Ilustrační foto

Zápas budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření kvůli obavám, že by ho mohly stejně jako předchozí pohárová finále narušit výtržnosti fanoušků. Fotbalová asociace dokonce zastavila volný prodej vstupenek na obě delší tribuny, protože je údajně skupovali radikální příznivci nejen z České republiky, ale i z Polska a Slovenska. Oba kluby směly prodávat lístky pouze do sektorů za branky, navíc na jméno.

"Věřím, že zvítězí zdravý rozum. Moc bych si přál, aby zápas byl oslavou fotbalu jak na hřišti, tak na tribunách, co se týče pozitivní atmosféry," řekl kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Sparta může případným vítězstvím korunovat svou suverenitu v této sezoně. Letenský celek prohrál od červencového vyřazení v předkole Evropské ligy od švédského Häckenu jen tři z 34 soutěžních utkání a má už téměř dva týdny jistotu titulu, i když liga ještě neskončila. Z mistrovského trůnu sesadili Pražané právě sobotního soupeře Plzeň.

Rozsáhlá bezpečnostní opatření

Na finále dohlédne 550 policistů a 50 strážníků. Situaci bude ze vzduchu monitorovat vrtulník. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek označil utkání za rizikové. "Mohlo by být neveselo. Na utkání jsme stoprocentně připraveni," uvedl. Situaci podle něj budou sledovat i policisté z ostatních krajů pro případ, kdyby na utkání chtěli dorazit rowdies z okolních zemí.

Sparťany motivuje možnost navázat na sezonu 2006/07, kdy jako dosud jediný český celek v samostatné historii získali double za výhru v lize i v poháru. "Po zisku titulu nám chybí už jen jeden krok a odhodlání máme veliké. Všichni ve Spartě chceme po delší době získat double," uvedl trenér Vítězslav Lavička.

Plzeňští by ale neradi sezonu, v níž opět došli až do osmifinále Evropské ligy, končili bez vítězné trofeje. "Pohár je pro nás stěžejní. Když uspějeme, tak bude sezona hodnocena jako velice úspěšná. Když prohrajeme, tak bude 'jen' úspěšná," uvedl obránce David Limberský, jeden z osmi plzeňských hráčů, kteří působili na Letné.

Plzeň také touží rivalovi oplatit poslední ligové výsledky. Západočeši na Spartě v březnu prohráli 0:1 a ve třech uplynulých vzájemných zápasech získali jen bod za bezbrankovou remízu. "Máme Spartě co vracet, v lize jsme ji v této sezoně ani jednou ze dvou zápasů neporazili. Tentokrát to budeme chtít dokázat. Doufám, že se nám povede vyhrát aspoň jeden pohár," řekl záložník Jan Kovařík.

Sparta se v samostatné historii představí ve finále poháru podesáté, coby nejúspěšnější český klub jej vyhrála pětkrát. Plzeň bude hrát o druhou nejvýznamnější trofej podruhé a jedinou účast přetavila před čtyřmi lety ve vítězství, jímž odstartovala nynější úspěšnou éru klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Před finále Poháru České pošty
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články