Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Baník předvedl proti Olomouci velký obrat a přiblížil se záchraně

Olomouc – Když před koncem poločasu prohrávali v Olomouci 0:2 a kvůli zranění museli třikrát střídat, věřil jim málokdo. Fotbalisté Ostravy však v záchranářském souboji předvedli velkolepý obrat a díky brance Brazilce Azeveda z nastaveného času nakonec zvítězili 3:2. Baník si tak na své konto připsal třetí výhru v řadě a opustil sestupové příčky, kam naopak padla právě Sigma.

Utkání Sigma Olomouc - Baník Ostrava
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

I když šlo pro oba celky o veledůležitý zápas, velká část ochozů zela prázdnotou. Fanoušci obou týmů totiž zápas na protest proti novým pravidlům, které zavedl FAČR, bojkotovali a své barvy povzbuzovali pouze zpoza bran stadionu.

Přímý souboj dvou ohrožených klubů mohli rozehrát lépe Ostravané. Jejich aktivnější vstup mohl v desáté minutě gólově zúročit Narh, který vystřihl parádní nůžky, ale brankář Zlámal měl dobře postavenou pravou tyč.

Domácí kontrovali tím nejlepším možným způsobem: Schulmeister nasadil k odvážné ráně z 25 metrů, která před Pavlenkou pořádně zaplavala, gólman jen vyrazil míč před sebe a dobíhající exostravský útočník Varadi dotlačil míč do sítě. Pavlenka navíc po srážce se spoluhráčem Baránkem utrpěl otřes mozku, opustil hřiště na nosítkách a odstartoval tak nevídanou kalvárii ostravských zranění.

Když se po tříminutovém přerušení mezi tyče postavil náhradník Šrom, hned lovil míč ze sítě. Depetris z rohu velkého vápna přihrávkou pod sebe vyzval Navrátila, který z voleje míč uklidil přesně k tyči.

Ostrava během dvaceti minut vedle Pavlenky přišla ještě o další zraněné hráče Vengřinka a Lindpereho, přesto ke konci půle oživila své ambice. Nejprve však přežila klinickou smrt, když domácí Pospíšil z trestného kopu obtiskl míč na spojnici tyče a břevna. Pak Svěrkoš po Narhově brejku neprostřelil Zlámala, ale už v nastaveném čase se z otočky prosadil Kaša a ve svém pátém ligovém utkání dal premiérový gól.

Zranění fotbalistů Ostravy:

Nejhůř dopadl po srážce s protihráčem estonský záložník Joel Lindpere, který zůstal se zlomeninou jařmového oblouku v olomoucké nemocnici. Na pozorování v ní zůstal i brankář Jiří Pavlenka, který má těžký otřes mozku. Levý obránce Tomáš Vengřinek má podezření na poraněné vazy v koleně. "Pro Vengřinka a Lindpereho asi sezona skončila. V případě brankáře si myslím, že určitě vynechá sobotní zápas s Jihlavou," uvedl klubový lékař Martin Havlík.

To byl pro Baník elixír života a hned v nástupu do druhé půle vzalo vedení Sigmy za své. Šichorova hlavička sklouzla po břevnu ještě před brankovou čáru, ale pár sekund nato vrátil od levé lajny míč před bránu Azevedo a olomoucký odchovanec Štěpán míč hlavou trkl k tyči.

Kromě fotbalové atmosféry zápasu nechybělo skoro nic. Sigma si vedení okamžitě mohla vzít zpátky, ale Schulmeisterův přímý kop zaduněl jen o tyč ostravské brány. Hosté se ani s bodem nesmířili a v závěru se hnali za třetím gólem. Zvrat měl na noze Greguš, ale po rohu ze třinácti metrů přestřelil.

Remízu nechtěl ani jeden tým. Snaha o vítězný gól byla evidentní, ale blíž jí byl Baník. Štěpán šest minut před koncem střílel ze slibné pozice, ale domácí obrana ránu zblokovala. V nastavení naopak mohli dvakrát rozhodnout Hanáci, Rolinc s Chorým však nebyli úspěšní a z poslední akce, brejku v třetí minutě nastavení, rozhodl bombou pod břevno Azevedo.

SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava 2:3 (2:1)

Branky: 14. Varadi, 18. Navrátil - 45.+2 Kaša, 47. Štěpán, 90.+3 Azevedo. Rozhodčí: Paták - Moláček, Kotík. ŽK: Javůrek, Navrátil - Baránek, Sukup, Azevedo. Diváci: 3 975. 

Olomouc: Zlámal - Vidlička, Svozil, Dreksa, Javůrek - Šindelář - Varadi, Pospíšil, Schulmeister (80. Rolinc), Navrátil (63. Falta) - Depetris (69. Chorý). Trenéř: Minář.

Ostrava: Pavlenka (17. Šrom) - Frydrych, Kaša, Baránek, Vengřinek (22. Sukup) - Greguš, Lindpere (37. Šichor) - Štěpán, Svěrkoš, Azevedo - Narh. Trenér: Bernady.

Ladislav Minář (Olomouc): "Ztratili jsme velmi dobře rozehrané utkání. Vstřelili jsme dva góly, ale i pak mi tam chybělo větší sebevědomí. Zkušenější manšaft by to zvládl lépe, naší nekvalitou jsme se dostali pod tlak. Gól do šatny je vždy víceméně klíčový. Když jsme dostali po minutě a půl druhé půle gól na 2:2, psychika byla na straně Baníku. Ve finále jsme utkání prohráli. Mužstvo si s tak rozehraným utkáním mělo poradit daleko lépe, ale je to otázka kvality hráčů a psychiky. Jsme teď ve stadiu klinické smrti, ale budeme tým burcovat."

Tomáš Bernady (Ostrava): "Je až obdivuhodné, jak se kluci vzchopili po té strašidelné pětiminutovce kolem patnácté minuty zápasu. Dostali jsme dva góly, zranili se nám dva hráči. To by zlomilo asi i lepší mužstva, než jsme teď my. Tam byly krizové momenty. Vrátil nás do hry vstřelený gól před poločasem, po našem vyrovnávacím gólu Sigma znervózněla. V závěru se hra přelévala, Olomouc svoji šanci v nastavení nevyužila a my jsme z protiútoku dokázali vstřelit třetí gól. Jsme spokojeni, jak se teď hráči rvou za klub."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články