Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Matula dostal za faul třízápasový trest, sázkařská kauza beze změn

Praha – V zápase jeho zákrok na Boudjemau ze Slavie nechal rozhodčí bez trestu a ani neodpískal faul. Disciplinární komise FAČR však situaci viděla jinak a teplický stoper Milan Matula za tvrdý zájezd do kotníku dostal stopku na tři zápasy. Komise si také vyslechla fotbalisty obviněné z ovlivňování zápasů. V kauze, v níž mimo jiné figuruje i obránce David Jablonský z Teplic, však zatím žádné sankce nevynesla.

Teplický obránce Milan Matula
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Zhodnotili jsme všechny důkazy a na základě nich jsme uložili trest na tři soutěžní utkání, což je na dolní hranici sazby. Jsme přesvědčeni, že ten trest odpovídá provinění i předchozí rozhodovací praxi,“ řekl předseda disciplinární komise Richard Baček.

K incidentu došlo v 84. minutě duelu 19. kola mezi Teplicemi a Slavií, kdy Matula zakřižoval Boudjemau a ostře mu prošlápl kotník. Francouzský záložník musel po tvrdém faulu vystřídat, Slavia v závěru inkasovala v oslabení bez vyloučeného Marcela Gecova jediný gól utkání. Šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková připustila, že Matula mohl být vyloučen, sudí Martin Nenadál mu ale nedal ani žlutou kartu.

Matula se zatím proti trestu neodvolal. "Nechám si všechno projít hlavou, proberu to s klubem, a co bude dál, uvedeme v tiskové zprávě," prohlásil s tím, že větší starosti než trest mu dělaly výhrůžky, kterým kvůli zákroku ze zápasu 19. kola čelila jeho rodina.

"Byl jsem překvapený, co všechno to vyvolalo. Měl jsem obavy o rodinu," uvedl devětadvacetiletý obránce. "Bylo mi líto, že si musí číst takové věci. Z toho jsem byl hodně přešlej, takže doufám, že teď to všechno utichne a všechno se vrátí do klidu," dodal.

Vyšetřování sázkařské kauzy pokračuje

Disciplinárka řešila i aféru s ovlivňováním výsledků, žádný verdikt však nevynesla. "Všichni hráči nás požádali o přerušení disciplinárního řízení, o tom jsme ale nerozhodli. Takže pokračujeme dál," řekl Baček.

Před komisi byli předvoláni Michal Macháček, Vítězslav Brožík, Jan Halama a Jablonský, které navíc vyšetřuje protikorupční policie. "Získali jsme zajímavé informace, určitě jsme se posunuli dál. Teď budeme sbírat další informace a hodně bude záležet i na průběhu trestního řízení," řekl Baček. 

Jablonský a spol. měli původně už na podzim zastavenou činnost, odvolací komise však tehdejší verdikt disciplinárky zrušila, protože postup neodpovídal novému disciplinárnímu řádu. Jediným potrestaným v sázkařské kauze, která vypukla loni v září, je tak David Placák. Ten za pokus o ovlivnění dvou zápasů třetí ligy dostal minulý týden pětiletý zákaz činnosti a pokutu 50 tisíc korun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články