Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Liberec na startu Poháru UEFA zkusí vykolejit rozjetou Žilinu

Liberec - Souboj Liberce se Žilinou v druhém předkole Poháru UEFA bude duelem týmů, které se na prahu sezony ocitly na opačných pólech sinusoidy značící aktuální formu. Zatímco Severočechy poznamenal nedělní čtyřbrankový debakl v Brně, soupeř je aktuálním lídrem slovenské ligy. Spoléhá také na početnou českou kolonii, která se bude chtít revanšovat za loňské vyřazení v kvalifikaci o Ligu mistrů s pražskou Slavií. Zápas mezi Libercem a Žilinou začne ve čtvrtek ve 20:00, přímý přenos odvysílá program ČT4.

Liberečtí fotbalisté
zdroj: ČT24 autor: ČT24

O tom, kdo bude mít blíž k hlavní fázi soutěže, hodně napoví už čtvrteční duel pod Ještědem, odveta je na programu za dva týdny na Slovensku. Prestižní derby bývalé federace slibuje napínavou podívanou. "Bude to derby se vším všudy. Není to zápas jako proti jinému evropskému týmu. A o to větší máme motivaci. Každý by si rád zopakoval předloňskou sezonu, kdy jsme se dostali až do skupiny a zahráli si hodně dobrých zápasů," prohlásil záložník Liberce Tomáš Frejlach.

Severočeši se do Poháru UEFA vracejí po dvou letech a teď hlavně věří, že se poučí z porážky, kterou utrpěli v neděli v Brně. Prohra 1:4, navíc množství taktických chyb a hrubek v obraně je pro liberecký tým před letošní pohárovou premiérou velké varování. Trenér Ladislav Škorpil však zřejmě k radikálním změnám v sestavě nesáhne a bude také doufat, že se uzdraví útočník Nezmar.

Liberečtí by i letos rádi u Nisy přivítali soupeře zvučného jména, ale k tomu musejí nejprve přejít přes Žilinu. "Do utkání je nutné vstoupit se zdravou dávkou sebedůvěry a sebevědomí, pochopitelně jestli je mužstvo na prvním místě slovenské ligy s impozantním skóre, tak je to nutné respektovat," upozorňuje trenér Škorpil na fakt, že slovenský tým je aktuálně ve skvělé formě.

Zatímco v Liberci, který načne druhou padesátku zápasů v evropských pohárech, vládne napjatá atmosféra, Žilina cestuje do Čech v ideálním rozpoložení. Čtyři odehrané zápasy v lize, nevídané skóre 15:1 a jednoznačné vedení v tabulce. Výmluvná fakta hovoří o formě týmu, který už třetí sezonu vede český kouč Pavel Vrba, jenž liberecký tým dobře zná. "Liberec je hratelný soupeř a myslím, že postoupí šťastnější mužstvo," mírní však žilinský trenér optimismus před samotným zápasem a jeho svěřenci mu přizvukují.

"Pohár je úplně o něčem jiném, hraje se v něm odlišným stylem. Stejně tak nic neznamená, že Liberec teď prohrál v Brně," upozorňuje stoper Benjamin Vomáčka, pro něhož bude blížící se souboj velmi prestižní. Jako odchovanec libereckého fotbalu se bude chtít vytáhnout, to samé ale bude platit i pro další české hráče ve Vrbově týmu: stopera Ondřeje Šourka a záložníka Emila Rilkeho.

Žilině prý nehrozí ani to, že by v dvojutkání doplatila na přemotivovanost, jako se to v minulosti stávalo třeba slovenským hokejistům v soubojích s českými rivaly. "Ten zápas s Libercem nebereme ani jako odvetu za Slavii," připomněl Vomáčka loňský souboj v druhém předkole Ligy mistrů, kdy Žilina vypadla se sešívanými po dvou bezbrankových remízách až v penaltovém rozstřelu. Právě Vomáčka přitom byl jedním z neúspěšných exekutorů.

Žilina však touží po tom, aby jako první slovenský tým uspěla v pohárovém souboji s českým klubem. Ještě před Slavií uspěl Liberec se Slovanem Bratislava a slávisté mají i skalp bratislavského Interu.

Předpokládané sestavy:

Liberec: Zlámal - Radzinevičius, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Frejlach, Papoušek - Nezmar (Blažek), Kerič.

Žilina: Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečalka, Tesák - Štrba - Rilke, Jež, Vladavič - Adauto, Štyvar.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články