Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

V první Radově nominaci do Anglie je i Papadopulos, chybí Fenin

Praha - Pro přípravný zápas v Anglii nový trenér českých fotbalistů Petr Rada představil premiérovou nominaci, ve které figuruje poprvé i mladoboleslavský útočník Michal Papadopulos. Do výběru se dostali i jeho klubový spoluhráč Jan Rajnoch a Radek Šírl z Petrohradu. Kouč naopak nepovolal Martina Fenina, kvůli zranění budou absentovat kapitán mužstva Tomáš Rosický a Libor Sionko. Utkání se bude hrát ve středu 20. srpna ve 21:00 v Londýně na stadionu Wembley.

Do nominace byl obsazen i Marek Jankulovski, přestože ještě během Eura naznačoval možný konec v reprezentaci, ale z toho prý sešlo. "Byl jsem za ním osobně, jeho kariéra v národním týmu pokračuje," oznámil nový kouč, který má přislíbeno, že během kvalifikace bude moci využít také Jana Kollera, přestože u něj se zdálo být rozhodnutí konečné. "Tentokrát s námi nebude, čekají ho náročné přesuny v ruské lize, ovšem na kvalifikaci přislíbil pomoc. Na které zápasy to bude, to se budeme rozhodovat po vzájemné diskusi," doplnil Rada.

Povolal také tři hráče, kteří chyběli na Euru. Nominace Papadopulose je prý důsledkem Kollerovy absence. "Ve dvou prvních zápasech po návratu z Německa se ukázal velmi dobře, navíc je to typologicky podobný hráč jako Koller," vysvětlil kouč pozvánku pro vysokého útočníka.

Zlepšený zdravotní stav a také dobré výkony v ruské lize vynesly nominaci i Šírlovi, který se z účasti na šampionátu omluvil kvůli zranění. "Má chuť reprezentovat, dlouhodobě to je kvalitní hráč," pochvaloval si trenér návrat záložníka hrajícího levou nohou.

Chybí naopak Sionko a Fenin, ale v obou případech to prý neznamená, že by se jejich reprezentační kariéra zadrhla. "V případě Sionka jsou důvody zdravotní, má potíže s lýtkovým svalem a musíme mu dát čas k odpočinku během klubových zápasů, důležitější bude, aby byl připraven na start kvalifikace," vysvětlil Rada, který prý nadále počítá i s Feninem. "Komunikujeme spolu, teď zkoušíme jiné hráče," dodal kouč.

Zvažoval prý i povolání Tomáše Juna, jenž se blýskl hattrickem v prvním ligovém kole. Jenže proti jeho startu hovoří i to, že dva dny před londýnským zápasem hrají Teplice v Liberci.

V nominaci je i záložník Marek Matějovský, ale jeho zdravotní stav je po nedělním zranění otazníkem. Klub dokonce informoval, že bude mimo několik týdnů, ale dnešní ranní telefonát do Anglie prý přinesl lepší vyhlídky a trochu jiné zprávy. "Podle mých informací sice měl Marek pár dnů odpočívat, ale na zápas s Anglií by mohl být podle mínění klubového lékaře v pořádku," informoval Rada během tiskové konference.

Dohromady se dává stále také Rosický, s nímž Rada často komunikuje. "Tomášovo uzdravování jde podle plánu, nic se nesmí uspěchat. A pokud by chyběli oba dva (Rosický a Matějovský), může tento post zastat Plašil nebo Polák," naznačil kouč další možnosti.

Ani během Radova působení u mužstva se nic nezmění na tom, že Rosický zůstane kapitánem, jeho zástupcem by také ve Wembley měl být Tomáš Ujfaluši, jenž tuto roli zastával na mistrovství Evropy.

Staronovým zázemím týmu bude hotel Praha, ve kterém bude mít reprezentace během srazů uzavřené patro. Hlavním důvodem je podle vedení mužstva ekonomická výhodnost.

Do kvalifikace mistrovství světa vstoupí národní mužstvo 10. září v Severním Irsku.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články