Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Sparta vládne lize. O výhře nad Teplicemi rozhodli obránci

Praha – Dvě branky obránců rozhodly o tom, že Sparta ve šlágru 13. kola zdolala Teplice 2:0. Letenské poslal do vedení v závěru první půle Brabec a vítězství pojistil v druhém dějství Costa. Sparta má díky výhře v čele tabulky již sedmibodový náskok na druhou Plzeň a v lize zůstává i nadále neporažena

Slavící hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Důležitost a atraktivita utkání se odrazila i návštěvě, když na Letnou zavítalo 16 521 diváků, letošní rekord. Zatímco trenér Ščasný postavil klasickou jedenáctku, v jedenáctce domácích bylo jedno mírné překvapení. Ve formě hrající Matějovského nahradil rychlostní typ Přikryl.

A právě on již ve čtvrté minutě vytvořil stoprocentní šanci pro Lafatu, když unikl po pravém křídle a našel sparťanského kapitána úplně osamoceného na hranici malého vápna, avšak jeho hlavička o několik centimetrů minula Slavíkovu branku.

Sparta byla aktivnějším celkem. Držela míč na svých kopačkách a hrozila zejména po rychlých útocích po křídle, ale Tepličtí díky agresivnímu napadání a dobré obranné činnosti domácí kromě několika dalekonosných pokusů do žádné velké šance nepouštěli. Ve hře dopředu byli však hosté v porovnání se zápasem s Plzní nevýrazní a jejich situaci ještě zkomplikovalo zranění Mahmutoviče, jenž si hned v úvodu poranil koleno a po půl hodině musel střídat.

Sparťané na další šanci čekali až do poslední minuty úvodního dějství a tentokrát byla již gólová. Ze standartní situace poslal do vápna centrl Dočkal, který našel hlavu stopera Brabce a ten se trefil přesně k tyči.

Do druhého poločasu vlétli aktivněji Teplice, ale kromě dvou nadějných pokusů Nivalda si žádnou velkou šanci nevypracovaly. To Sparta hrála i nadále ve velké pohodě. Lídr tabulky se sice zaměřil více na defenzívu, avšak i nadále byl nebezpečnějším celkem. Po hodině hry se prosadil Lafata, ale kvůli ofsajdu gól nemohl být uznán.

Sparťanský kapitán se branky mohl dočkat dvanáct minut před koncem, kdy se řítil sám na Slavíka, jenže teplický brankář ho vychytal. V jednaosmdesáté minutě se již našlapaná Letná dočkala. Centr Kadeřábka prolétl pokutovým územím až k na zadní tyči osamocenému Costovi a levý bek Sparty neměl problém míč poslat od odkryté sítě.

Domácí si výsledek v závěru kontrolovali a mohli si dovolit ještě jednu velkou neproměnou gólovku, kterou nedal střídající Konaté.

Sparta Praha - FK Teplice 2:0 (1:0)

Branky: 45. Brabec, 82. Costa. Rozhodčí: M. Paták - Nádvorník, Peřina. ŽK: Bednář - Hošek, Salami, Ljevakovič. Diváci: 16.521.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Přikryl (64. Matějovský), Hušbauer, Dočkal (85. Konaté), Krejčí - Lafata (80. Bednář). Trenér: Lavička.

Teplice: Slavík - Matula, Hošek, Klein, Krob - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek (61. Táborský), Nivaldo - Salami, Mahmutovič (32. Jindráček). Trenér: Ščasný.

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Záměr, který jsme před zápasem měli, jsme do utkání přenesli. Byli jsme dostatečně aktivní a důslední v defenzivě. Jeden z předpokladů úspěchu bylo eliminovat útočnou sílu Teplic, a to se nám podařilo. Druhá věc byla o naší ofenzivě a kvalitě, aktivitě a trpělivosti. I to bylo na hřišti vidět a také z toho mám dobrý pocit. Důležitý dílčí úspěch proti velmi silnému a ambicióznímu soupeři jsme zvládli, uznání a poděkování patří všem, kteří se o to zasloužili. Jsem upřímně rád, že jdeme správným směrem, ale ta cesta do cíle je ještě dlouhá. My musíme s pokorou a pracovitostí pokračovat dál."

Zdeněk Ščasný (trenér Teplic): "Věděli jsme, že pokud chceme na Spartě bodovat, musíme podat optimální výkon. Ne ve všech pasážích utkání se nám to povedlo. Byly tam pasáže, kdy jsem byl hodně spokojeny, i pasáže, kdy nás Sparta přehrávala. Hrozně důležitý moment byl, když odešel Mahmutovič. Jeho rychlost, dravost a góly nám samozřejmě potom v zápase chyběly. Jak
Jindráček tak Salami takovou rychlost nemají. To hodně ovlivnilo naši hru, nechci říct výsledek. Z celkového pohledu měla Sparta šancí podstatně víc. Dvě proměnila, takže vyhrála naprosto zaslouženě. Myslím, že my se nemáme za co stydět."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články