Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vrba se sešel tajně s Peltou. Nechá se k "repre" přemluvit?

Praha - Fotbalová asociace se nevzdává úsilí lanařit k trénování reprezentačního A týmu Pavla Vrbu. Úspěšný kouč Viktorie Plzeň se sešel s předsedou asociace Miroslavem Peltou. Šlo zřejmě o osobní schůzku, o které představitelé Plzně nevěděli. Vrba ale bez vědomí klubového managementu nechtěl Peltovi nic konkrétního slíbit ani naznačit. S úřadujícím mistrem ho pojí smlouva do roku 2015.

Sport
zdroj: ČT4

Schůzka podle Vrby trvala velmi krátkou dobu. "Ale upozornil jsem je, že veškeré záležitosti dotýkající se v jakékoliv rovině Viktorie Plzeň musejí být bezpodmínečně konzultovány s jejími představiteli," uvedl trenér, který je v Plzni od roku 2008 a za tu dobu získal s klubem dva tituly a dvakrát s ním postoupil do Ligy mistrů.

Generální manažer Plzně Adolf Šádek potvrdil, že kvůli Vrbovi vedení Viktorie nikdo neoslovil. "Klub nebyl nikým kontaktován ve věci možného uvolnění trenéra Vrby k reprezentačnímu výběru," řekl.

V týdnu přitom zástupci Plzně na setkání s fanoušky ujistili, že se budou snažit Vrbu udržet. "V Plzni máme momentálně rozdělanou práci, proto je pro mě prioritou setrvání Pavla Vrby u prvního týmu Viktorie," prohlásil majitel klubu Tomáš Paclík. O devětačtyřicetiletého Vrbu už loni usilovali zástupci slovenského svazu, kteří ho chtěli získat na reprezentační lavičku, ale Paclík ho neuvolnil.

V nedávném rozhovoru pro rádio Impuls Paclík dokonce zmínil, že Vrba v žádném případě nemusí nutně znamenat "spásu" národního týmu. "Importovat někoho, o kom se mluví jako o spasiteli, do systému, který je podle mě nefunkční, ještě neznamená, že by se tím něco zachránilo. A je samozřejmě otázka, zda by škody na jedné straně nebyly větší než přínos na straně druhé," přemítá Paclík.

Okolo reprezentace je podle Paclíka potřeba udělat mnohem více změn, než pouze vyměnit trenéra. "Osoba trenéra je jedna věc, ale dnes je fotbal zejména o velké odbornosti. Navíc jde o pravomoci kouče i složení realizačního týmu. Myslím si, že trenér Bílek nebyl hlavní příčinou neúspěchu v kvalifikaci, byly tam i jiné faktory, o kterých bychom se teď měli bavit," vyzývá Paclík. Vrba má v Plzni i výrazné manažerské pravomoci a podobný systém by se měl nastavit i u národního týmu. Pro Paclíka je v tomto ohledu vzorem Německo, které výrazně změnilo fungování reprezentačního úseku po výbuchu na Euru 2004.

U české reprezentace skončil v září kvůli neúspěchu v kvalifikaci mistrovství světa Michal Bílek, kterého na závěrečné dva zápasy nahradil asistent Josef Pešice. Pod jeho vedením národní tým zakončil kvalifikaci výhrami na Maltě a v Bulharsku, po kterých obsadili fotbalisté třetí místo ve skupině B.

Zdroj
ČTK, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články