Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

OBRAZEM: "Splnili jsme sen celé Bosny"

Kaunas - Fotbalisté Bosny a Hercegoviny byli uchváceni tím, jakou euforii v zemi způsobili svým historicky premiérovým postupem na velký turnaj od získání samostatnosti v 90. letech. Trenér Safet Sušič po úterní výhře 1:0 v závěru kvalifikace mistrovství světa na půdě Litvy připustil, že prožívá možná nejhezčí chvilky v životě. Věří, že s týmem může uspět i na samotném šampionátu v Brazílii v příštím roce.

"Tohle je jeden z nejšťastnějších momentů v mém životě a stoprocentně největší trenérský úspěch. Jsem přešťastný, stejně jako hráči a celý národ," citují bosenská média Sušiče po úterním postupu na světový šampionát. Výhru ve skupině a účast v Brazílii si podle něj jeho tým naprosto zasloužil, byť druhé Řecko za sebou nechal jen díky lepšímu skóre. "Ale dali jsme mnohem víc gólů než Řekové. Dnešní zápas byl korunou vynikající hry v celé kvalifikaci," uvedl osmapadesátiletý kouč.

Hráči ještě dlouho po závěrečném hvizdu nemohli uvěřit tomu, co dokázali. "Děkujeme všem, kteří nyní slaví v Bosně i po celém světě. Ukázali jsme, jak silná je Bosna," prohlásil kanonýr Manchesteru City Edin Džeko, kterého nasměrovalo k velkému fotbalu angažmá v Teplicích. Bosna po vyhlášení nezávislosti v roce 1992 dlouho čekala v kvalifikacích na pronikavější výsledky, až v posledních letech začal balkánský tým porážet i silnější celky.

V předchozích dvou kvalifikačních cyklech ještě Bosňané dvakrát ztroskotali v baráži na Portugalsku, do třetice se už ale letenek na velký turnaj dočkali. "Splnili jsme sen celé Bosny," radoval se záložník Senad Lulič, hráč římského Lazia. "Tohle byla moje poslední šance," uvedl s úsměvem jednatřicetiletý středopolař Zvjezdan Misimovič, podle startů nejzkušenější reprezentant. Sušič rozhodně nepovažuje nynější úspěch za náhodný.

Mužstvo je podle něj dobře složeno a hráči využívají zkušeností z předních západoevropských klubů, jimiž velká část prošla. "V minulých dvou barážích jsme nasbírali zkušenosti a teď jsme je zúročili," pochvaloval si Sušič, který jako aktivní hráč prošel pařížským St. Germain a jako trénér dlouho působil v Turecku. 

Bosňané se nyní těší, až si poprvé v historii vychutnají los závěrečného turnaje. A doufají, že v Brazílii nebudou bez šance. "Zatím nejsme velkým týmem, jsme na vzestupu. Velkým týmem se staneme, až budeme sbírat excelentní výsledky na té nejvyšší úrovni a vyhrajeme trofeje. Ale věřím, že na mistrovství doplníme tým několika dalšími hráči a budeme tak silnější," dodal Sušič.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisty Bosny a Hercegoviny přivítalo po postupu na MS bouřlivé Sarajevo


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články