Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čech: Český fotbal by se nad sebou měl zamyslet

La Valleta (Malta) – Patří k největším hvězdám reprezentace, a když se mu něco nelíbí, nebojí se to říct naplno. Český brankář Petr Čech zkritizoval po neúspěšné kvalifikaci o mistrovství světa stav českého fotbalu. Podle něj je zmíněný neúspěch pouze špičkou ledovce a Fotbalová asociace ČR by se měla hlavně zamyslet nad současnými výkony mládežnických reprezentací, protože z nich se nyní těžko doplňují hráči do národního týmu.

"Musíme se zamyslet, proč se v reprezentaci vyzkoušelo přes padesát hráčů, proč jednadvacítka nemá výsledky a proč mladí hráči nedosahují takové úrovně jako dřív," prohlásil Čech během pobytu na Maltě, kde v pátek vyhrál s českým týmem 4:1.

"Lidé rychle zapomněli, že národní tým, který skončil na Euru v Portugalsku před devíti lety bronzový, byl poskládaný hlavně ze zlaté jednadvacítky. Teď ale jednadvacítka úspěchy nemá a mladší výběry pod ní také ne. Nároďák je jen špička ledovce, v téhle době by se měl český fotbal zamyslet sám nad sebou," dodal.

Hlavním problémem podle něj je, že ubývá mladých hráčů, jelikož často utíkají k jiným sportům či jiným aktivitám. "Ubývá dětí, které hrají fotbal. Pro rodiče je kolikrát snazší dát dítě na florbal, koupit mu jednu hokejku a ani nemusí nikam jezdit. Na to si musí dávat fotbal pozor, aby se mu talenty nerozprchly do ostatních sportů. Druhá věc je, že ani počet zápasů, které mladí odehrají, není tak veliký. Kluci kolem šestnácti až osmnácti let by měli hrát mnohem víc zápasů, aby byli v zátěži," míní Čech.

Zátěž prý chybí i hráčům v české lize. "Odehrají třeba jen dvacet soutěžních zápasů za rok. Přitom já mám v průměru šedesát zápasů. A třeba můj spoluhráč z Chelsea Oscar odehrál 82 zápasů. Pak je víc zvyklý na zápasovou zátěž a je to pro jeho vývoj dobré. Hodně samozřejmě záleží i na ochotě lidí vrhnout se do té změny," prohlásil brankář.

Zanedbala se podle něj práce s mládeží a nebylo možné navazovat na silné generace hráčů. "Bohužel, když jsme měli v minulosti dvě strašně silné generace, všichni si automaticky mysleli, že to bude pokračovat. Že přijdeme do sadu a očešeme je ze stromů jako hrušky. Takhle to ale nefunguje. Ty hráče si musíme vychovat a musíme to udělat po svém," uvedl Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z utkání Malta - Česko

Jako inspiraci nabízí současný tým Belgie, která disponuje velkými talenty, jako jsou Eden Hazard, Romelo Lukaku, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne a další.

"Přitom před čtyřmi lety se všichni smáli, že mají přestárlé hráče a nic nevyhrají. A teď mají deset hráčů v nejlepších klubech světa a jako jedni z prvních postoupili na mistrovství světa. Tohle by měla být jedna z cest, jak zařídit, aby v případě generační výměny nenastalo hluché období. To je hlavně důležité na úrovni mládeže," dodal Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články