Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Derby ovládla Sparta, o vítězství rozhodli odchovanci Slavie

Praha – Vyrostli ve Slavii, ale jejich góly rozhodly o tom, že vítězem jubilejního 280. derby pražských "S" se stala Sparta. Letenský celek po brankách Lukáše Váchy a Bořka Dočkala zvítězil nad úhlavním rivalem 2:0 a díky výhře znovu odskočil Plzni v čele tabulky opět na čtyři body. Naopak slávisté, kteří dohrávali po vyloučení Kisela závěr v desíti, zůstávají i nadále předposlední.

Slavící hráči Sparty
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Oba celky do zápasu vstupovaly v úplně jiných pozicích. Zatímco Sparta se vyhřívala na vrcholu tabulky, slávisty dělil pouhý bod od naprostého dna ligy. A tento fakt byl znát i v úvodu utkání, ve kterém byli aktivní zejména Letenští. Obrana domácích je však kromě několika náznaků k ničemu nepustila.

V průběhu poločasu se hra vyrovnala a hrozit začali i slávisté, kteří si vytvořili i první velkou šanci zápasu. Ve 26. minutě nacentroval do vápna novic v sešívaném dresu Neves, po skrumáži se míč dostal ke Škutkovi, jenž se na hranici malého vápna opřel do míče, ale střelu zblokoval vlastním tělem obránce Costa.

Sparta i nadále dominovala v držení míče, ale před poločasem znovu zahrozila Slavia a opět u toho byl aktivní Škutka. Slovenský útočník se po rohu dobře uvolnil ve vápně a jeho hlavičku musel na rohový kop vyrazit Vaclík.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po změně stran. Sparta sice měla více ze hry, ale chyběla jí překvapivá myšlenka v útočné fázi a útoky po lajnách byly eliminovány dobře hrající obranou.

Rozhodující moment utkání přišel po hodině hry. Po faulu nefaulu na Vacka měla Sparta standardní situaci z dvaceti metrů. K exekuci se chystal Lafata, ale místo něj se do míče opřel Vácha a slávistický odchovanec trefil šibenici Rakovanovy branky.

Útočnou iniciativu po inkasované brance převzali slávisté a aktivně se činil zejména Kisel. Nejprve v 73. minutě v dobré pozici zamířil nad branku a třináct minut před koncem vyzkoušel pozornost Vaclíka dalekonosnou ranou, ale ani ve druhém případě nezamířil mezi tři tyče.

Minutu před koncem vlnu emocí znovu vyvolal Kisel. Tentokrát však kvůli zajetí do brankáře Vaclíka. Rozhodčí Kovařík ho ocenil druhou žlutou kartou a kapitán sešívaných musel jít předčasně pod sprchy. A oslabení slávisté v nastaveném čase ještě jednou inkasovali. Po rychlé akci před branku centroval Dočkal a míč si do vlastní branky srazil Bortel.

Slavia Praha - Sparta Praha 0:2 (0:0)

Branky: 61. Vácha, 90.+3 Dočkal. Rozhodčí: L. Kovařík - Pelikán, Moláček.
ŽK: Dostál, Kisel, Gecov - Vácha. ČK: 90. Kisel. Diváci: 15 884.

Slavia: Rakovan - Dostál (86. Koreš), Dobrotka, Bortel, Neves - Gecov, Zmrhal (72. Lička) - Štěpán, Kisel, Juhar - Škutka (62. Škoda). Trenér: Koubek.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal, Hušbauer, Vacek (69. Matějovský), Krejčí (86. Konaté) - Lafata (77. Bednář). Trenér: Lavička.

Miroslav Koubek (trenér Slavie): "Byli jsme nervózní, proto Sparta lépe začala. Postupem času jsme srovnali krok a byly tam pasáže, kdy jsme si vytvořili menší tlak. Sparta je teď herně vyspělejší a dobře pracuje s prostorem. Je to o hodně běhání, které bere síly. My v tomto ještě takovou kvalitu nemáme, tam byl rozdíl. Ale bojovností a disciplínou jsme měli soupeře na distanc a do žádné větší šance jsme ji nepustili. Derby rozhodl přímý kop ze situace, kdy faul nebyl. To vidím jako velký problém. Druhý gól padl v době, kdy už jsme v deseti hráli vabank."

Vítězslav Lavička (trenér Sparty): "Je povzbuzující, že jsme před pauzou udrželi čtyřbodový náskok před Plzní. Cesta ke třem bodům ale byla těžká, přesně jak jsme očekávali. Věděli jsme, že to nebude snadné utkání a to se potvrdilo. Domácí hráli hodně bojovně a měli mnohem lepší organizaci obrany než v minulých zápasech. Trenér Koubek si potrpí na dobrou organizaci hry a
to se ukázalo. Bylo to o minimu šancí, ale my jsme hráče nabádali k aktivitě a trpělivosti, která nám nakonec přinesla gól. Chtěli jsme hrát bezpečně směrem dozadu, bez rizika. Kvůli tomu jsme dnes obětovali trochu ofenzivu, ale vyplatilo se to."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články