Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Neporažený Everton znovu vyhrál a je v první čtyřce

Londýn – Poslední neporažený tým anglické Premier League Everton zvítězil v dohrávce 6. kola 3:2 nad Newcastlem a dostal se na čtvrté místo tabulky před Chelsea. Liverpoolský tým odehrál výborně především první poločas, v němž vstřelil všechny tři branky. Skóre otevřel už v 5. minutě Romelu Lukaku, který v létě odešel ze Stamford Bridge z kádru Josého Mourinha. Prosadil se ještě jednou o půl hodiny později. Mezitím vstřelil druhý gól Ross Barkley.

Romelu Lukaku (vpravo) v dresu Evertonu
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

Newcastle se vrátil do zápasu šest minut po přestávce díky snížení Yohana Cabayeho, jenž se v Goodison Parku prosadil jako první hostující hráč v lize od března. O nervózní závěr se postaral druhým gólem v 89. minutě další Francouz Loic Rémy, jenž měl v nastavení ještě šanci na vyrovnání, ale všechny body zůstaly domácímu týmu. Everton se díky vítězství posunul na čtvrtou pozici tři body za vedoucí Arsenal. Newcastle je šestnáctý.

Manchester United znovu prohrál

Den hrůzy manchesterských klubů. Tak by se daly nejlépe pojmenovat sobotní duely anglické ligy. Obhájce titulu Manchester United totiž doma překvapivě prohrál s West Bromwichem 1:2. Bez bodu zůstal i rival City, který ztratil vedení a podlehl Aston Ville 2:3. Dělbou bodů po výsledku 1:1 skončilo londýnské derby mezi Tottenhamem a Chelsea. Zaváhání favoritů využil Arsenal, který zvládl duel na Swansea a upevnil si vedení v tabulce. Fotbalistům Sunderlandu nepomohla v neděli k prvnímu vítězství ani výměna trenéra. V domácí ligové premiéře kouče Kevina Balla prohráli 1:3 s Liverpoolem. Ten se posunul na druhé místo tabulky.

Javier Hernandez
zdroj: imago sportfotodienst

Tottenham Chelsea v lize naposledy porazil v roce 2010 a v prvním poločase to vypadalo, že by svěřenci Villase-Boase mohli nepříznivou bilanci napravit. Kohouti byli od úvodu lepším celkem a svého soupeře přehrávali. Odměny za aktivitu se dočkali již v devatenácté minutě. Letní posila z Ajaxu Eriksen se ve středu pole výborně uvolnil přes dva hráče, našel ve vápně Soldada, jenž míč přiťukl Sigurdssonovi. Islandský záložník si ho se štěstím posunul kolem bránícího Terryho a nedal Čechovi šanci.

Mourinho v poločase udělal jednu změnu. Stáhl Mikela a na jeho místo nastoupil Mata. A právě on byl u akce, která v 65. minutě znamenala vyrovnání. Španělský reprezentant se ujal standartní situace z třiceti metrů, ve vápně přesně našel Terryho a anglický stoper překonal Llorise.

Hosté se sice snažili výsledek otočit, ale deset minut před koncem byl vyloučen po druhé žluté kartě Torres a další velkou šanci si už ani jeden ze soupeřů nevytvořil. Zápas tak skončil 1:1. Tottenham se díky remíze posunul na první místo v tabulce. Chelsea i přes třetí ztrátu v sezoně zůstává prozatím třetí.

Soupeřům v čele ligy se utrhl Arsenal, který zaznamenal na hřišti Swansea páté vítězství v novém ročníku a osmou výhrou v řadě na hřištích soupeřů zároveň vyrovnal klubový rekord. První gól Arsenalu vstřelil osmnáctiletý záložník Serge Gnabry, který se tak stal po Cescu Fábregasovi druhým nejmladším střelcem v dresu "Gunners". Tomáš Rosický po zranění z utkání české reprezentace v Itálii ještě nehrál.

Osmnáctkrát v řadě dokázali United bodovat ve vzájemném střetnutí s West Bromwichem, podevatenácté již nikoli. Na gól Francouze Morgana Amalfitana ve druhém poločase ještě zareagoval během tří minut Wayne Rooney, o zisku tří bodů pro hosty ale rozhodl v 67. minutě Saido Berahino.

Aston Villa poprvé s Kozákem v základní sestavě dokázala doma proti "Citizens" dvakrát vyrovnat, druhou porážku sezony zasadil týmu trenéra Manuela Pellegriniho čtvrt hodiny před koncem Andreas Weimann.

Dařilo se i dvěma ligovým nováčkům v duelech s londýnskými týmy. Hull porazil na domácí půdě West Ham 1:0, Cardiff zvítězil 2:1 na hřišti Fulhamu.

Suárez je kanonýrem ligy

V utkání Sunderland - Liverpool se ve 28. minutě trefil Daniel Sturridge a pátým gólem v sezoně se tak dostal do čela pořadí kanonýrů. Za osm minut přidal gól i jeho kolega z útoku Liverpoolu Luis Suárez. Uruguayský střelec skóroval hned v prvním ligovém utkání po 162 dnů dlouhé přestávce, kterou způsobil vedle letní pauzy také desetizápasový trest za dubnové kousnutí protihráče.

Sedm minut po změně stran snížil svým druhým gólem od letního příchodu z Juventusu záložník Emanuele Giaccherini. Podpořit snahu o vyrovnání přišel na poslední čtvrthodinu i Čelůstka, ale mohl jen přihlížet další brance Suáreze, který pojistil výhru "Reds" 3:1.

Anglická fotbalová liga - 6. kolo:

Tottenham - Chelsea 1:1 (19. Sigurdsson - 65. Terry), Aston Villa - Manchester City 3:2 (51. El Ahmadi, 74. Bacuna, 76. Weimann - 45. Touré, 75. Džeko), Fulham - Cardiff 1:2 (45. Ruiz - 12. Caulker, 90.+2 Mutch), Hull - West Ham United 1:0 (12. Brady z pen.), Manchester United - West Bromwich 1:2 (57. Rooney - 54. Amalfitano, 67. Berahino), Southampton - Crystal Palace 2:0 (47. Osvaldo, 49. Lambert), Swansea - Arsenal 1:2 (81. Davies - 58. Gnabry, 62. Ramsey), Stoke - Norwich 0:1 (34. Howson), Sunderland - Liverpool 1:3 (52. Giaccherini - 36. a 89. Suárez, 28. Sturridge), Everton - Newcastle 3:2 (5. a 37. Lukaku, 25. Barkley - 51. Cabaye, 89. Rémy).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články