Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slavia se touží odrazit ode dna, Sparta situaci v Edenu neřeší

Praha – Rozhodně to nebude běžný duel prvního s předposledním. V ligové tabulce je sice dělí čtrnáct míst a propastných 18 bodů, přesto fotbalisté pražské Sparty před sobotním velkým derby se Slavií neztrácejí obezřetnost. Podcenění prý ze strany Letenských nehrozí. Slávisté touží po jediném: dobrým výsledkem ve velkém zápase odrazit se k lepším výkonům.

Vítězslav Lavička s Josefem Hušbauerem a Bořkem Dočkalem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kouč Vítězslav Lavička prý nemá žádný problém s motivací svého týmu. "Bereme to tak, že Slavia v sobotu v podstatě hraje o všechno. Potřebuje každý bod a vzájemný zápas s námi pro ni může být záchytným bodem, jak se odrazit vzhůru. Ale náš úmysl se nemění: chceme navázat na předešlé dobré výsledky, protože máme na čem stavět," uvedl Lavička.

Sparta v předchozích devíti kolech ztratila v lize body jen při bezbrankové remíze v Plzni, proti Slavii by její hráči rádi natáhli úspěšnou šňůru. Záložník Bořek Dočkal také prý vůbec nehledí na to, jaká propast mezi oběma týmy momentálně zeje. "Je úplně jedno, jestli nás dělí 160 bodů a 40 míst. Derby je pořád veliký zápas. Náš cíl je letos jasný: chceme titul a jakékoli bodové zaváhání nám to může komplikovat. Takže situaci v táboře soupeře bych vůbec neřešil," řekl Dočkal, jehož čeká prestižní bitva proti klubu, kde vyrůstal a dostal i první ligovou šanci. "Můj slávistický původ se ve mně neozývá," ujistil však Dočkal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Hlasy sparťanů a slávistů před derby

Sparta jde do derby v dobrém rozpoložení, ještě nikdy v historii samostatné ligy navíc rozdíl mezi ní a Slavií nebyl tak velký jako teď. "Ale to může být opravdu zavádějící a zrádné," zdůraznil Lavička, jehož tým v posledních čtyřech ligových duelech nastřílel 14 branek.

S Ujfalušim, nebo bez?

Letenští, které v Edenu požene vyprodaný sektor pro 1 900 jejich fanoušků, před sobotou nesčítají žádné ztráty, mimo hru zůstávají pouze dlouhodobí marodi Lukáš Juliš s Matějem Hybšem. Lavička má teď dilema, zda poprvé nasadí uzdraveného zadáka Ujfalušiho, který po loňské operaci kolena a dlouhé rekonvalescenci v úterý zvládl celý pohárový duel ve Zlíně.

Ve středu obrany se ale také daří talentovanému Jakubu Brabcovi, který navíc v posledních dvou duelech proti Znojmu a Slovácku pokaždé skóroval. Lavička ale zatím neprozradil, zda Ujfalušiho pošle do akce. "Tým nám teď funguje, ale Tomáš za poslední dobu zase udělal velký progres. Ve Zlíně odehrál vydařený zápas, ale ještě máme dva dny do zápasu. Každopádně vybrat kádr a sestavu pro derby nebude jednoduché," uvedl neurčitě Lavička, který by s mužstvem rád odčinil loňskou podzimní prohru v Edenu 0:1.

Slávisté chtějí před derby se Spartou zapracovat na psychice

Slavia má co dělat především s psychikou. "Vytknuli jsme si cíl trošku se zklidnit po nešťastné porážce s Jabloncem i v oblasti psychologie. Čeká nás rival Sparta, takže motivační prvek nemůže nikdo vypustit. V neposlední řadě je tam tréninková náplň, kterou bych nazval 'potrénujme', ode dneška do středy jedeme dost ostře, a potom 'dolaďme'," řekl trenér Slavie Miroslav Koubek, jehož premiéra u vršovického mužstva skončila v neděli prohrou 1:2 v Jablonci.

"Pro nás to bude určitě zápas roku, čeká nás největší soupeř Sparta. Přestože jsou obrovským favoritem, nebudeme chtít prodat svou kůži lacino, půjdeme do toho s tím, abychom Spartu velice potrápili a napodobili výsledek z minulého roku, kdy se nám ji doma podařilo přehrát a zvítězit," uvedl kapitán Karol Kisel.

Slávistický kapitán Karol Kisel:

"Potřebujeme co nejdříve bodovat. Je jedno, kdo tady bude, my bychom chtěli vyhrát. Sparta je možná nejlepší soupeř na to, aby slávističtí fanoušci zase byli hrdí na svůj tým."

"Sešívaní" doma v této ligové sezoně ještě nevyhráli a poslední tři duely prohráli. "Jsme v poloze, kdy je dáno i jasné rozdělení rolí, kdo je favorit a kdo je outsider. My se za něj nepovažujeme a nechceme považovat, ale určitě odborná fronta to takhle zhodnotí," konstatoval Koubek. Těší ho, že se mu zlepšuje zdravotní stav týmu. "I hráči jako Milan Škoda a Milan Nitrianský se dostávají už do hry, trénují takřka naplno, u Tomáše Mičoly je trochu šrám ze zápasu s Jabloncem, ale myslím, že do soboty bude také v pořádku," uvedl Koubek.

Jeho svěřenci mají po posledních nevydařených výkonech také problémy s vlastními fanoušky, část z nich dokonce po nedělním návratu z Jablonce napadla v Edenu autobus s hráči. Kisel by s nimi právě v derby rád zakopal válečnou sekeru. "Nespokojenost není jen u fanoušků, ale i u nás. V sobotu budeme jeden velký tým a budeme se snažit tu nepříjemnou situaci otočit a trošku odčinit výsledky z minulých zápasů. S novým trenérem pracujeme na nových věcech a doufám, že už v derby je uvidíme. Rádi bychom, aby fanoušci byli naším dvanáctým hráčem na hřišti," nabádal Kisel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články