Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Před námi je ještě kus práce, říká po brazilském triumfu Scolari

Rio de Janeiro – Triumf na Poháru FIFA je pro Brazílii teprve začátkem. Na konci cesty má být zisk daleko důležitější trofeje – příští rok na domácím světovém šampionátu. Trenér Brazílie Luiz Felipe Scolari vítězství na konfederačním poháru nepřeceňuje, protože jeho mužstvo podle něj čeká ještě hodně práce. "Kanárci", kteří ve finále deklasovali úřadující mistry světa a Evropy ze Španělska 3:0, však podle něj získali větší respekt před klíčovým mistrovstvím.

Felipe Scolari
zdroj: ČTK

"Víme, že jsme dobrým týmem, stále ale ještě nejsme kompletní a máme pořad co dokazovat. Tímto triumfem jsme však nastoupili cestu k mistrovství světa 2014," prohlásil Scolari po finále na slavném stadionu Maracaná. "Bylo fantastické slyšet diváky zpívat, že šampioni jsou zpátky, ale před námi je ještě kus práce. Přesto jsem si jistý, že nyní budou lidé o něco více respektovat Brazílii," doplnil kouč, jenž jihoamerického giganta dovedl k zatím poslednímu zlatu na MS 2002.

Těšilo ho, jak jeho svěřenci obstáli v konfrontaci s elitními soupeři. "V posledních třiceti dnech jsme porazili čtyři někdejší mistry světa - Francii (v přípravě před turnajem), Itálii, Uruguay a Španělsko," připomněl Scolari. "Vedle kvality všech hráčů jsme ještě na naší straně měli fanoušky. Toto spojení a duch jsou také velmi důležité," dodal čtyřiašedesátiletý trenér.

Neymar si vážil gratulací od poražených budoucích spoluhráčů

Brazílii, která vyhrála všech pět zápasů a Pohár FIFA získala potřetí za sebou, táhl především hvězdný útočník Neymar. Nová posila Barcelony dala čtyři branky, další dvě připravila a byla vyhlášena nejlepším hráčem turnaje. "Nedokážu posoudit, jak to ovlivní mou další kariéru. Pouze vím, že tenhle titul je velmi důležitý. Pro celé mužstvo je to obrovský krok a jsme nadšení, že jsme to dokázali," řekl Neymar, který proti Španělsku zvyšoval těsně před pauzou na 2:0.

Své povedené vystoupení na turnaji nebere jako odpověď kritikům pochybujících o jeho kvalitách. "Nijak zvlášť jsem se netrápil tím, abych se snažil zastavit lidi, kteří o mně říkali negativní věci. Pouze jsem chtěl pomoci týmu tím nejlepším možným způsobem. A přispět k výhře je to, na čem nejvíce záleží," uvedl jednadvacetiletý forvard.

Finále se Španělskem pro něj bylo specifické, protože se utkal s několika budoucími barcelonskými spoluhráči. "Po zápase mi gratulovali, to mi udělalo velkou radost. Jsou to totiž hráči, které obdivuju a respektuju. Bude mi velkou ctí hrát příště vedle nich," dodal Neymar.

Španělé nehledali výmluvy

Španělští fotbalisté uznali, že domácí byli na stadionu Maracaná lepším týmem a zaslouženě vyhráli 3:0. "Měli jsme trochu smůlu na začátku zápasu, na konci prvního poločasu a v úvodu druhé půle. Nechci se však na nic vymlouvat, protože soupeř byl lepší," uvedl trenér Španělů Vicente del Bosque.

Brazílie na tom prý byla lépe i po fyzické stránce. "Měli více energie než my a využívali toho při každém svém kroku," konstatoval kouč. Jeho svěřenci porazili ve čtvrtečním semifinále Itálii až po penaltovém rozstřelu, zatímco "Kanárci" zdolali už o den dříve Uruguay v normální hrací době.

Španělský obránce Sergio Ramos:

"Jsou dny, kdy vám nic nevychází a přesně tak to s námi vypadalo už od úplného začátku."

Del Bosque i přes finálové selhání ocenil celkové vystoupení svého mužstva na Poháru FIFA. "Hráčům gratuluji a fanoušci by na ně měli být také hrdí. Žádná kritika teď není na místě, musíme si udržet to, co nás zdobí, uznat porážku a pamatovat si, že máme některé skvělé hráče i pěkný herní projev," upozornil dvaašedesátiletý trenér.

Dlouho dominantní Španělé ukončili sérii 29 soutěžních utkání bez porážky. Doufají, že prohra jim pomůže v přípravě na následující MS v Brazílii. "Prohrané finále nám bude sloužit jako připomínka toho, co nás bude čekat za rok na šampionátu," uvedl brankář a kapitán Iker Casillas.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články