Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Brazílie potvrdila svou úlohu a je ve finále

Belo Horizonte – Brazílie nakonec splnila úlohu favorita a porazila Uruguay 2:1, ačkoliv se na své vítězství musela pořádně napracovat. Kanárci sice vedli po první půli, když se trefil útočník Fred, chvíli po přestávce však po zmatečné hře obránců pořadatelské země vyrovnal Edinson Cavani. Rozhodnutí tak přišlo až v době, kdy už se obě mužstva patrně vnitřně připravovala na prodloužení. Defenzivní štít Paulinho si naskočil na Neymarův rohový kop a poslal míč nechytatelně pro uruguayského brankáře. Brazilci tak potvrdili očekávání a místo ve finále poháru FIFA je jejich.

Brazilci slaví
zdroj: ČTK/AP autor: Andre Penner

Obě mužstva vstoupila do utkání opatrně a spíše se vzájemně oťukávala. Zřejmé bylo, že se Uruguayci snažili pečlivě zavírat okénka na stranách svých obran – na pravé straně se člen útočného trojlístku Edinson Cavani stahoval hluboko s Marcelem tak, aby ofenzivně laděný obránce madridského Realu neměl šanci proniknout s míčem do svých oblíbených pozic, či případně nesběhnout s křídla směrem k Muslerově brance. A na Brazílii to fungovalo, Kanárci se nemohli dostat ke své útočné hře.

Brzy pro ně mohlo být hůře, když ve třinácté minutě stáhl v pokutovém území David Luiz uruguayského stopera Lugana a kopal se pokutový kop. Diega Forlána však brilantním zákrokem vychytal brankář César a stav se neměnil. Brazilce to probudilo, čím dál častěji se tlačili k pokutovému území soupeře, i když k přímému ohrožení Muslery došlo zřídkakdy. Zahrozil až po půl hodině hry po kuriózní souhře se spoluhráčem Hulk, jeho střela však minula pravý horní roh branky. I přesto, že se stav neměnil a skutečně "velké" šance nepřicházely, měli favorité navrch – svědčí o tom i takřka sedmdesát procent držení míče.

Svou převahu nakonec přeci jen zužitkovali. Defenzivní dříč Paulinho našel dlouhým pasem Neymara, který se prosmýkl kolem svého strážce. Míč se následně odrazil do dráhy běhu forvarda Brazilců Freda, který, ačkoliv zřejmě neprovedl zakončení podle svých prvotních představ, usměrnil na pohled nešikovným kopem míč do branky. Na čáře se ho ještě snažil zastavit Diego Lugano, avšak neúspěšně. Brazílie vedla 1:0 a do přestávky se již na skóre mezi oběma týmy nic nezměnilo.

Uruguay po přestávce hrála o poznání agresivněji, hráči přistupovali rychleji a důsledněji k protihráčům a tyto aktivity brzy přinesly své ovoce. Pereira dostal míč do šestnáctky, kde absolvoval kolečko mezi brazilskými obránci, kteří si ho předávali téměř jako onen příslovečný "horký brambor". Toho nakonec využil Edinson Cavani, který se tělem dostal před podklouznuvšího Marcela a přízemní střelou k tyči srovnal stav.

O pár minut později svou pumelicí prověřil Hulk brankáře Musleru, který však k vyražení střely nepotřeboval pohnout ničím jiným než svými rukavicemi. Střela přímo do gólmana  přesto svou prudkostí vzbudila respekt. Zahrozil i Neymar, kterého do šance vyzval střídající Bernard. Právě on rozhýbal poněkud statickou hru Kanárků, jeho spoluhráč však v tomto případě poslal střelu jen do Muslerovy náruče. Na druhé straně zahrozil Cavani, Gustavo však asi v největší šanci tečoval jeho pokus na roh.

Rozhodnutí tak přišlo až v době, kdy už se obě mužstva patrně vnitřně připravovala na prodloužení. Defenzivní štít Paulinho si v 87. minutě naskočil na Neymarův rohový kop a poslal míč nechytatelně pro uruguayského brankáře. Brazilci tak potvrdili očekávání a místo ve finále je jejich.

Brazílie - Uruguay 2:1 (1:0)

Branky: 41. Fred, 86. Paulinho - 48. Cavani. Rozhodčí: Osses (Chile). Diváci: 57 483.

Brazílie: J. César - D. Alves, T. Silva, D. Luiz, Marcelo - Paulinho, L. Gustavo - Hulk (64. Bernard), Oscar (73. Hernanes), Neymar (90.+2 Dante) - Fred. Trenér: Scolari.

Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - González (83. Gargano), Arévalo, Rodríguez - Cavani, Forlán, Suárez. Trenér: Tabárez.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články