Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Liberec zaváhal s Příbramí, Jablonec si v Ostravě zajistil čtvrté místo

Liberec – Rozlučka Tomáše Janů a Zbyňka Hauzra vítězně neskončila. Liberec nenavázala na svoji sérii desíti ligových výher v řadě a s Příbramí pouze remizoval 1:1. Čtvrté místo v tabulce si pojistil Jablonec, jenž vyhrál na Bazalech proti místnímu Baníku 1:0. Tři body si za vítězství 1:0 nad Českými Budějovicemi připsal i pátý celek tabulky Sigma Olomouc.

Loučící se Tomáš Janů
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Liberec v minulém kole výhrou v Plzni získal jistotu třetího místa a trenér Jaroslav Šilhavý tak mohl v domácí derniéře zamíchat se sestavou. Do základní jedenáctky nasadil obě loučící se legendy Slovanu brankáře Hauzra i záložníka Janů, naopak nečekaně nechal jen na lavičce špílmachra Štajnera i stopera Kováče. Ve středu obrany ho nahradil Hušek.

Liberec v předchozích pěti domácích duelech inkasoval jediný gól, dnes mu ale čisté konto vydrželo jen necelých deset minut. Sudí Matějek odpískal po zákroku Fleišmana na Mareše penaltu a Wágner ji proměnil, byť si Hauzr na míč sáhl. Příbram dala venku gól po třech zápasech.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Štajner oznámil námluvy se Spartou

Nasáklý terén favoritovi viditelně neseděl a ztěžoval mu kombinaci. Domácím navíc výrazně chyběly Štajnerovy ofenzivní schopnosti. Slovan sice většinu času držel míč, finální fázi ale nezvládal. Naopak hosté hrozili z brejků. Před Mašánem v poslední chvíli zakročil rychlým vyběhnutím Hauzr, stejný hráč pak trefil boční síť domácí branky. Na druhé straně se probil z úhlu do vápna Šural, vedl si však podobně.

Do druhé půle vstoupil Slovan náporem. Ve 47. minutě střílel Rabušic, ale Rondzik mu skórovat v sedmém ligovém utkání po sobě nedovolil. Pak na opačné straně zachránil proti Jugasovi Hauzr. Domácí zvyšovali tlak. Rabušice znovu vychytal Rondzik, v 57. minutě už ale Severočeši vyrovnali, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Šural. Skóre mohl otočit Delarge, kdyby proti němu znovu dobře nezasáhl Rondzik.

Po hodině hry za velkých ovací fanoušků přepustil Janů místo Štajnerovi. Liberecký nápor nechtěně podpořil Mašán, který během dvou minut dostal dvě žluté karty a poslal svůj tým do deseti.

Hosty držel výborný Rondzik, vytáhl se především v 78. minutě po Rabušicově hlavičce a následné Šuralově dorážce. Liberecký tlak byl v závěru drtivý, ale vítězného gólu se Slovan nedočkal. Rabušicovi i Štajnerovi zkazila radost branková konstrukce.

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 1:1 (0:1)

Branky: 57. Šural - 10. Wágner z pen. Rozhodčí: Matějek - Gallo, Černý. ŽK:
Mašán (Příbram). ČK: 67. Mašán. Diváci: 4444.

Liberec: Hauzr (90. Bojčuk) - Frýdek, Hušek, Kelič, Fleišman - Šural (80. Komenda), Rybalka, Pavelka, Janů (59. Štajner), Delarge - Rabušic. Trenér: Šilhavý.

Příbram: Rondzik - Jugas, Andrejevič, Mišůn, Divíšek (74. Hanuš) - Mareš (71. Stratil), Tarczal, Mašán, Pleško - Wágner, Krbeček (84. Barák). Trenér: Straka.

Jaroslav Šilhavý (Liberec): "První poločas nám nevyšel, ale ve druhém už to bylo lepší. Začali jsme si vypracovávat gólové šance, soupeř šel do deseti a gól visel na vlásku. Nespadlo nám to tam, ale přesto si myslím, že to bylo důstojné loučení s oběma legendami i s tím jarem, které já považuji za mimořádně vydařené."

František Straka (Příbram): "Jsem spokojen, je to velmi lichotivý výsledek. Byl jsem absolutně spokojený s naší hrou v první půli. Ve druhém poločase Liberec dokázal, že je v tabulce právem tam, kde je."

Jablonec vyhrál v Ostravě 1:0 a zajistil si čtvrté místo

Provizorní trenérský triumvirát Baníku Bernady, Korytář, Tchuř dal důvěru v základní sestavě několika mladíkům včetně prvoligového debutanta Pavlenky, ale snad i proto byla větší herní vyzrálost na straně Jablonce.

Domácí ještě v úvodní desetiminutovce dokázali přes Kukece hostům několikrát zatopit z pravé strany, ale žádná šance z toho nebyla. Pak se začala projevovat větší fotbalová kvalita Severočechů, kteří získali převahu ve středu pole. Jenže postupným útokem se do ostravské šestnáctky dlouho nemohli prokombinovat.

Pavlenku sice ve 21. minutě překonal Třešňák, ale Vaňkovu střelu tečoval na malém vápně z postavení mimo hru a gól nemohl platit. Baník pak díky Pavlenkovi přežil i regulérní příležitost soupeře: Jablonský se ve 35. minutě efektním obloučkem uvolnil přes obránce, Pavlenka však jeho dělovku vyrazil na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Milanem Barošem po posledním ligovém kole

Zápasu scházel větší náboj a změnu k lepšímu nepřinesl ani druhý poločas, v němž pokračovala platonická převaha hostů i s mizernou koncovkou. Na Třešňáka po Vaňkově průniku zívala poloprázdná branka, ale než se jablonecký útočník rozhodl vystřelit, skluzem ho rozhodil domácí bek a míč se jen pomalu došoural vedle tyče.

Valeše z nudy v jablonecké brance vyvedl až po hodině hry Frydrych, který bombou z voleje přestřelil a pak nedokázal míč přes gólmana do sítě zblízka protlačit ani Baroš. Optickou převahu hostů dvanáct minut před koncem přece jen zúročil Piták. Poté, co mu na velkém vápně sklepnul míč jeden ze spoluhráčů, ranou po zemi k pravé tyči nedal Pavlenkovi šanci.

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 78. Piták. Rozhodčí: Orel - Wilczek, Arnošt. ŽK: Vaněk. Diváci: 6101.

Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Vomáčka, Baránek, Velner - Kukec (84. Holzer), Droppa, Lukeš, Fantiš (77. Ferenčík) - Baroš, Kraut (40. Staško). Trenér: Bernady.

Jablonec: Valeš - Eliáš (14. Štochl), Rossi, Beneš, Novák - Vaněk, Loučka - Kopic (88. Pázler), Piták, Jablonský (63. Zoubele) - Třešňák. Trenér: Skuhravý.

Tomáš Bernardy (Ostrava): "Věděli i viděli jsme, že Jablonec je silný na míči a technicky vyspělý. Bohužel v prvním poločase jsme jeho hráče nestíhali dostupovat a vytvářet na ně větší tlak, aby neměli čas na rozehrávku. Ve druhém poločase se to zlepšilo, ale soupeř byl opravdu kvalitní. Na hráčích jsme viděli touhu po vítězství, ale neměli jsme šťávu a vitalitu na to, abychom zvítězili."

Roman Skuhravý (Jablonec): "Strašně moc jsme chtěli skončit čtvrtí, protože za celou sezonu jsme si to zasloužili. Nehráli jsme ale dneska dobře, přesto jsme dominovali. Vypracovali jsme si spoustu brankových příležitostí, ale neměli jsme dneska takový hlad po gólech, aby jsme je dotáhli."

Olomouc na závěr sezony porazila sestupující České Budějovice 1:0

Olomouci se výborně povedl vstup do utkání. Už v šesté minutě se po závaru v pokutovém území dostal k dorážce Navrátil a tvrdou střelou se zblízka trefil pod břevno. Po dalším nedorozumění v obraně hostů mohl zvýšit Škerle, ale křížnou střelou těsně minul. Na druhé straně se Funda prezentoval povedenou střelou z voleje, kterou gólman Sigmy Zlámal vyrazil na roh.

Ve 26. minutě se mohl opět prosadit olomoucký Navrátil, tentokrát však technickou ranou těsně přestřelil. Vyrovnání málem hostům nabídl Zlámal, když mu vypadl centr, ale před Benátem stihl včas zakročit.

Krátce po změně stran se dostaly do velké šance České Budějovice. Táborský běžel stíhaný Škerlem od půlky sám na Zlámala, který ho však dokázal včasným vyběhnutím vychytat. Oba aktéři si zopakovali vzájemný souboj čtvrt hodiny před koncem, i tentokrát však uspěl Zlámal.

Domácí se ke střeleckému pokusu dostali až v 80. minutě, když rána Pospíšila skončila nad břevnem. Dvě minuty před koncem se prodral k zakončení Petr, ale brankář Jihočechů Daněk včas vyběhl. Olomouc tak s Českými Budějovicemi v samostatné lize udržela domácí neporazitelnost.

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0)

Branka: 6. Navrátil. Rozhodčí: Proske - Štěrba, Vlasjuk. ŽK: Čadek, Benát
(oba Č. Budějovice). Diváci: 3356.

Olomouc: Zlámal - Sukup, Škerle, Šindelář, Javůrek - Schulmeister, Plšek, Pospíšil, Navrátil (80. Falta), Petr - Rolinc (60. Varadi). Trenér: Kotůlek.

České Budějovice: Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Hanzlík - Ježdík, Hora, Benát (78. Horák), Sandro (61. Čadek), Funda (85. Radouch) - Táborský. Trenér: Švantner.

Martin Kotůlek (Olomouc): "Taky nám dnes chyběl pohyb. Na začátku to ještě bylo, ale pak náběhy do volných prostorů chyběly. Nezakončovali jsme akce střelou, pořád jsme nahrávali. Bylo hodně ztrát, fotbal byl nahoru dolů a nebylo to moc pohledné. S mladými hráči jsme spokojeni. Podali kvalitní výkony. Jako v celé sezoně, máme hodně talentů."

Pavol Švanter (Č.Budějovice): "Věděli jsme, že Sigma patří k lepším týmům. Má výbornou rychlou kombinaci a pohyb. Nám v první půli pohyb chyběl. Inkasovali jsme bohužel po chybě, jako již poněkolikáté. Ve druhé půli jsme byli lepší, ale finální fáze nebyla tak kvalitní, abychom srovnali, i když možnosti tam byly. Je to smutné loučení, ale ligu jsme si prohráli v zápasech před tím."

Slavia prohrála 1:3 v Jihlavě a ukončila sérii čtyř výher

Jihlava, která už před tímto kolem měla jistotu, že jí titul "remízového krále" po patnácti nerozhodných výsledcích nikdo nesebere, vstoupila do utkání aktivně. Už ve druhé minutě se dral do šance Masopust, ale jeho lob skončil nad brankou.

Vysočina měla dál územní převahu, gólově ji však dokázala zúročit až ve 24. minutě. Jungr nacentroval z pravé strany na Vaculíka, který poslal domácí do vedení. O šest minut později Jihlava přidala druhý zásah. Po rychlé a pohledné kombinaci Kolouška s Masopustem se prvně jmenovaný dostal znovu k míči a zamířil přesně k tyči.

Radost z dvougólového náskoku vydržela svěřencům Františka Komňackého jen dvě minuty, než se Kiselův centr od rohového praporku snesl přesně na hlavu obránce Hubáčka. Konečnou podobu skóre prvního poločasu ale dal pět minut před přestávkou Marek, jenž po přihrávce Kolouška lobem přehodil vyběhnuvšího gólmana Rakovana.

Po hodině hry o sobě dávali vytrvale vědět hlavně hostující fanoušci, kteří neváhali spustit na své tribuně ohňostroj, použili i dýmovnice a hustý černý kouř museli utnout až zasahující hasiči a těžkooděnci. Největší šanci na snížení měl po 70 minutách střídající slávista Hurka, ale brankář Blažek jeho pokus dokázal vytěsnit na roh. Jihlava tak udržela domácí neporazitelnost v jarní části.

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 3:1 (3:1)

Branky: 24. Vaculík, 30. Koloušek, 40. Marek - 33. Hubáček. Rozhodčí: Kalenda - T. Kovařík, Pospíšil. ŽK: Jungr - Hurka, Bortel. Diváci: 3690.

Jihlava: Blažek - Obert, Tlustý, Rada, Marek - Masopust (89. Mešanovič), Karlík, Jungr (79. Kosak), Koloušek, Vaculík - Šimonek (84. Vaněček). Trenér: Komňacký.

Slavia Praha: Rakovan - Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka - Vošahlík, Petrák, Kisel (46. Hurka), Zmrhal, Juhar - Škutka (65. Červenka). Trenér: Petrouš.

František Komňacký (Jihlava): "S výkonem jsem byl spokojen. Hráči ale chvílemi vypadali, jako že si chtějí zápas na hřišti hlavně užít, prostě si zahrát fotbal. Byl to bláznivý zápas."

Michal Petrouš (Slavia): "V Jihlavě jsme si to prohráli v první půli, kdy jsme vyrobili moc chyb v defenzivní činnosti. Moc dobře jsme věděli, že Jihlava má výborný přechod do ofenzivní činnosti. Z prohry ale tragédii nedělám."

Boleslav v posledním kole utrpěla debakl 0:4 s Teplicemi

V základní sestavě Mladé Boleslavi poprvé v první lize nastoupili Rozsíval se Synkem. Druhý jmenovaný se ve 22. minutě dostal do nejnadějnější šance domácích během první půle, ale jeho zakončení připomínající nohejbalovou smeč teplická obrana zblokovala.

Z následné akce se prosadili hosté. Po zaváhání Johany se dostal za obranu Mahmutovič a po zemi prostřelil Millera, který se vrátil do boleslavské branky po dvouzápasové pauze. Tepličtí v obvyklé jedenáctce působili kompaktnějším dojmem, ale výraznější šanci už si do přestávky nevypracovali.

Domácí trenér Minář o pauze zareagoval na nepříznivý stav dvěma střídáními, Rozsívala a Synka nahradili Štohanzl s Opielou, ale už ve 48. minutě Boleslavští v pozměněné sestavě inkasovali podruhé. Litsingi z pravé strany vyzval ke střele Jindráčka, jehož umístěný pokus šel přesně k tyči.

Domácí se pak tlačili na útočnou polovinu, ale jejich nápor byl neškodný a Tepličtí po hodině hry z dalšího brejku zvýšili už na 3:0. Mahmutovičovu střelu z úhlu ještě Miller vyrazil, ale dorážející Litsingi neměl problém, aby hlavou usměrnil míč do prázdné branky.

Středočeši počtvrté inkasovali v 75. minutě. Millera při rozehrávce atakoval Mahmutovič, boleslavský gólman se mu kličkou vyhnul, ale Ševinský po následné přihrávce ztratil míč a Jindráček snadno domácího brankáře přeloboval.

V 86. minutě byl vyloučen po druhé žluté kartě teplický Jablonský, ale domácí už krátkou přesilovku nevyužili. Teplice tak svého soupeře porazily potřetí za sebou bez inkasované branky.

Mladá Boleslav - Teplice 0:4 (0:1)

Branky: 48. a 75. Jindráček, 23. Mahmutovič, 60. Litsingi. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Kříž. ŽK: Kysela, Mareš - Podaný, Jablonský, Kaufman. ČK: 86. Jablonský (Teplice). Diváci: 847.

Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Ševinský (78. Mehanovič), Bořil - Kúdela, Ščuk - Zahustel, Mareš, Rozsíval (46. Opiela) - Synek (46. Štohanzl). Trenér: Minář.

Teplice: Grigar - Krátký (74. Vůch), Kaufman, Jablonský, Lüftner - Litsingi, Vachoušek, Matula, Podaný - Mahmutovič (81. Kerič), Jindráček (79. Jursa). Trenér: Ščasný.

Ladislav Minář (Ml.Boleslav): "Tímto výsledkem jsme si vyžrali sezonu se vším všudy. Je to ohraná písnička. I sestava, která nastoupila, by zápas měla zvládnout lépe. O přestávce jsme oba kluky nahradili zkušenějšími hráči, kteří však byli po nemoci. Vůbec nechci rozebírat, kdo dělal chyby a kdo ne."

Zdeněk Ščasný (Teplice): "Bylo vidět, že z hráčů spadl stres a napětí. Navázali jsme na naše výkony venku, kde jsme hráli dobře. Až na zápas v Olomouci se nám však na cizích hřištích nedařilo vítězit."

Slovácko se po téměř jedenácti letech dočkalo výhry nad Brnem

Od úvodních minut měli sice územní převahu Brňané a vypracovali si i šance, ale proti brankáři Melichárkovi se neprosadili. Hosté byli v prvním poločase v útoku téměř neškodní. Ofenzivu se občas snažil posílit i stoper Trousil, většina akcí skončila hodně nepřesnými střelami.

Ve 3. minutě se ocitl Mezlík sám před Melichárkem, který včasným vyběhnutím šanci zmařil. Ve 24. minutě Mezlík střelou z dálky znovu prověřil brankáře Slovácka, jenž míč vytlačil. Po půlhodině zahrozil Mezlík potřetí, jeho tvrdá rána se odrazila od břevna těsně před brankovou čáru. Ještě před touto akcí propásl možnost ke skórování po Kroupově přihrávce Pašek, který ve vyložené šanci netrefil míč.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Švancarou, který se na hřiště nedostal

Trenér Slovácka Habanec poslal do druhého poločasu Kováře místo nedůrazného Kerbra. Hra hostů se oproti úvodnímu poločasu výrazně změnila a zatlačili Brňany na jejich polovinu. První šanci ještě Valenta zahodil, když zamířil z pěti metrů přímo do brankáře Doležala. V 54. minutě zasáhl Kunclův centr domácí Traoré tak nešťastně, že na změnu směru už brankář Doležal nestačil zareagovat. O čtyři minuty později dostal Kovář dlouhý míč na levou stranu a využil Doležalova vyběhnutí.

Zbrojovku vrátil do hry v 61. minutě Zavadilův gól z trestného kopu, ovšem nejlepší střelec Slovácka Došek zpečetil výhru hostů svým třináctým gólem v sezoně.

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 1:3 (0:0)

Branky: 61. Zavadil - 54. Kuncl, 58. Kovář, 79. Došek. Rozhodčí: Paták - Kotík, Ratajová. ŽK: Traore, P. Mezlík - Valenta, Došek, Šumolikoski, Melichárek. Diváci: 3462.

Brno: Doležal - Hyčka, Brabec, Pernica, Husár - Pašek (78. Markovič), P. Mezlík, Zavadil, Traoré (60. Přerovský) - Michal Škoda, Kroupa. Trenér: Grmela.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Reinberk - Šumulikoski (75. Hofmann) - Skalák, Daníček, Valenta, Kerbr (46. Kovář) - Došek (80. Haša). Trenér: Habanec.

Ludevít Grmela (Brno): "Šancí jsme měli na dva zápasy. Chtěli jsme, aby byl zápas zajímavý pro lidi. V prvním poločase jsme byli určitě lepší a aktivnější. "Po změně stran jsme inkasovali zbytečné a laciné góly. Ale i přesto jsme měli šance, které jsme měli proměnit. Pro nás byl druhý poločas trochu náročnější na nervy."

Svatopluk Habanec (Slovácko): "Náš výkon v prvním poločase byl nejhorší za mého působení ve Slovácku. Přitom jsme byli na utkání natěšeni a chtěli si ho užít.  Po změně stran jsme domácí
 deset minut k ničemu nepustili a začali kombinovat. Šťastná branka nám pomohla a zápas ovlivnila. Druhý gól jsme už dali z cílení akce. Jsem rád, že si Kovář, který měl na jaře smůlu se zraněními, utkání užil."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články