Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Juventus obhájil italský titul tři kola před koncem sezony

Řím - Komu by nestačil loňský titul, k němuž Juventus došel bez jediné porážky, letos jej nejúspěšnější italský klub všech dob utvrdil v tom, že je definitivně zpět na italském trůnu se vším všudy. Nad Palermem v 35. kole zvítězil 1:0 a titul získal tři kola před koncem. Snad jediná kontroverze se týká toho, kolikátý vlastně je - klub i fanoušci neustále utvrzují všechny v tom, že je 31., oficiální statistiky však mají letošní vítězství v lize za devětadvacáté. Vše samozřejmě kvůli dvěma odebraným titulům po úplatkářské kauze Calciopoli. Na titulu Staré dámy nic nezměnila ani výhra Neapole nad Interem. V dalším ze zápasů exceloval Miroslav Klose, který nasázel pět gólů Boloni.

Pro fanoušky 31. titul Juventusu
zdroj: EPA autor: DI MARCO

O zisku titulu pro Juventus rozhodl čtvrt hodiny po přestávce Arturo Vidal, který proměnil pokutový kop nařízený po faulu na Mirka Vučiniče. Chilský záložník se trefil potřetí v řadě a celkově zaznamenal již desátou ligovou trefu. Na úspěchu Juventusu už nezměnilo vyloučení Paula Pogby, který uviděl v 83. minutě zápasu červenou kartu za plivnutí na Salvatoreho Aroniku.

Juventus vylepšil svou rekordní bilanci, o druhé místo se s 18 tituly dělí milánské kluby Inter a AC. Kouč Antonio Conte i svou druhou sezonu na lavičce "Staré dámy" završil "scudettem".

Počet titulů:

29 - Juventus Turín
18 - Inter Milán, AC Milán
9 - FC Janov
7 - AC Turín, Boloňa, Pro Vercelli
3 - AS Řím
2 - Fiorentina, Lazio Řím, Neapol
1 - Cagliari, Casale, Novese, Sampdoria Janov, Hellas Verona.

Klose sestřelil Boloňu

Polský útočník se hlavní měrou podílel na úspěchu Lazia v domácím duelu s Boloňou. Německý střelec dal pět gólů v jednom zápase italské ligy jako první hráč od sezony 1985/86, kdy se podobně prosadil Roberto Pruzzo v dresu AS Řím proti Avellinu. Za rekordem Serie A zaostal o jednu trefu. "Pět gólů v zápase... Už jsem se o to kdysi pokoušel v dresu Kaiserslauternu, teď se mi to povedlo. Ale bylo to díky celému týmu," uvedl Klose. "Dokázali jsme sami sobě, že do toho můžeme dát víc. Naše akce byly smrtící a měli jsme Kloseho," řekl trenér Vladimir Petkovič.  

Šestou branku Lazia přidal Hernanes a domácí díky vysoké výhře poskočili na sedmé místo, tři body od pohárových příček. Český útočník Libor Kozák zůstal na lavičce náhradníků Lazia.

Neapol porazila Inter, na oslavy Juventusu to však nemělo žádný vliv

Výhru Neapole nad Interem Milán řídil nejlepší ligový střelec Edinson Cavani, který se trefil hned třikrát. Poprvé se uruguayský útočník prosadil již po třech minutách, kdy si po přihrávce Gorana Panděva naběhl mezi obránce Interu, propálil gólmana a zaznamenal svůj druhý nejrychlejší gól v sezoně.

Z pokutového kopu pak vyrovnal za Inter Ricardo Álvarez, ze stejné situace ale vrátil Neapoli vedení Cavani. Po změně stran se trefil potřetí a vylepšil svůj účet v italské lize na 26 branek.

35. kolo Serie A:

Chievo - Cagliari 0:0, Fiorentina - AS Řím 0:1 (90.+2 Osvaldo), Udine - Sampdoria Janov 3:1 (29. a 52. Di Natale, 87. Muriel - 34. Eder) AC Milán - FC Turín 1:0 (84. Balotelli), Catania - Siena 3:0 (14., 52. a 71. Bergessio), FC Janov - Pescara 4:1 (30. a 54. Borriello, 19. Floro Flores, 70. Bertolacci - 35. Sculli), Juventus Turín - Palermo 1:0 (59. Vidal z pen.), Parma - Bergamo 2:0 (45. Parolo, 60. Biabiany), Lazio Řím - Boloňa 6:0 (22., 36., 39., 50. a 61. Klose, 32. Hernanes).

AC Milán zvítězil 1:0 nad FC Turín, zápas rozhodl šest minut před koncem Mario Balotelli devátou ligovou trefou od zimního příchodu z Manchesteru City. Domácí si upevnili třetí pozici se čtyřbodovým náskokem na Fiorentinu. AC Milán zvítězil 1:0 nad FC Turín, zápas rozhodl šest minutpřed koncem Mario Balotelli devátou ligovou trefou od zimního příchodu z Manchesteru City.Domácí si upevnili třetí pozici se čtyřbodovým náskokem na Fiorentinu.

Ta přitom prohrála v domácím zápase s Římem, který vybojoval vítězství gólem Osvalda z rohového kopu v nastavení. AS si tak pojistilo páté místo v italské lize, které zajišťuje postup do předkola Evropské ligy. Na přímý postup do EL ze čtvrtého místa, které drží právě Fiorentina, mu chybí tři body.

Bodovat v duelu potřebovaly oba týmy. Fiorentina si chce zajistit třetí místo zajišťující účast v Lize mistrů, na AS, které se snaží probojovat do Evropské ligy, se zespoda tlačí Udine, Inter a Lazio. Do větších šancí se dostávali hráči florentského týmu, kteří zvláště v druhém poločase zápas ovládli. Po hodině hry dvakrát nebezpečně střílel Adem Ljajič, už ve 40. minutě opřel míč jen do tyče útočník Fiorentiny Stevan Jovetič.

V závěru se hra otevřela, šance se střídaly na obou stranách a z té poslední přišlo rozhodnutí. Útočník Pablo Daniel Osvaldo si naskočil na rohový kop Miralema Pjaniče a mířil přesně. V sezoně se trefil pošestnácté a patří mu dělené třetí místo ve střelecké tabulce.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články