Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lvíčata zklamala, Rusům doma podlehla 0:2

Jablonec – Tragicky vstoupili do baráže o postup na mistrovství Evropy čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let. Rusům podlehli na domácí půdě 0:2 a jejich naděje na účast na šampionátu je nyní jen minimální. O obě branky hostů se postaral skvěle hrající útočník Smolov. Václav Kadlec na druhé straně nedokázal za stavu 0:1 proměnit penaltu a Češi tak v úterní odvetě v Jekatěrinburgu musí dohánět dvougólové manko. 

Václav Kadlec neproměnil klíčovou penaltu
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Čeští mladíci dostali v baráži zřejmě nejtěžšího možného soupeře Rusko a svého protivníka již před startem duelu pasovali do role mírného favorita. V základní sestavě nahradil obvyklou brankářskou jedničku jabloneckého Romana Valeše, který kvůli zranění nechytal od konce září, Tomáš Koubek z Hradce Králové.

Jen na tribuně zůstali v Arnhemu působící Tomáš Kalas a sparťan Ladislav Krejčí, místo něhož na levé straně zálohy nastoupil nejlepší ligový střelec Stanislav Tecl z Jihlavy. Jak Krejčího tak Kalase do hry nepustila zřejmě drobná zranění.

Rusové na lvíčata vlétli 

Rusové nastoupili do zápasu v Jablonci s vervou a už v průběhu prvních minut několikrát zahrozili. Češi příliš často chybovali ve středu obrany a jen s obtížemi se ubránili několika ruským šancím. Při jednom z obranných zákroků se navíc zranil záložník Marek Hanousek a již ve 4. minutě ho na hřišti musel nahradit jablonecký Ondřej Vaněk.

Postupem času se lvíčatům podařilo hru přece jen uklidnit, Češi se snažili kombinovat a zvýšená aktivita začala přinášet první ovoce, když se v 11. minutě do šance probil Tecl. Jenže to bylo na dlouhou dobu poslední ohrožení ruské branky. Lvíčata sice držela více balon, jen těžko se ale dostávala do blízkosti pokutového území soupeře. Stoperům dělalo v rozehrávce potíže napadání ruských útočníků. České kombinace byly pomalé, často nepřesné a ruská obrana tak neměla výraznější problémy s odvracením útoků domácích.

Rychlé protiútoky a šikovný Smolov

Rusové ale dál s chutí vyráželi do nebezpečných protiútoků. A v 33. minutě z jednoho z nich hosté také skórovali. Ve středu obrany nikdo z Čechů nedokázal zachytit náběh Smolova, stopeři Čmovs a Hejda zřejmě v ten okamžik spali a naprosto nehlídaný Smolov s klidem přebral kolmou přihrávku a s přehledem sám před gólmanem Koubkem skóroval. Ten si na míč sice sáhl, vyrazit ho ale nedokázal.

Češi po inkasované brance ještě více znervózněli, a i když se jim nedá vyčítat, že by nebojovali, do nebezpečných situací se propracovat nedokázali. Často ztráceli míč a Rusové neustále hrozili z nebezpečných brejků, dařilo se především dobře naladěnému Smolovovi.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Stanislavu Teclovi očividně nevyhovovala pozice na levé záloze, do kombinace se prakticky nedostával defenzivní záložník Daníček. Ve hře nebyl ani útočník Václav Kadlec, ke kterému jeho spoluhráči nedokázali dopravit prakticky žádnou lepší přihrávku, díky které by se sparťanský útočník mohl probojovat do šance. Poločasová přestávka se tak zdála být pro lvíčata vysvobozením.

Poločas lvíčatům nepomohl

Jenže jak Rusové utkání začali, tak vstoupili i druhého poločasu a záhy po jeho začátku protáhli dvěma tvrdými střelami Koubka. Ve 49. minutě se prodral do pokutového území aktivní Smolov a tak tak, že jeden z jeho spoluhráčů neuklidil přihrávku mířící na hranici vápna do české branky. Do střely se však postavil jeden z obránců.

Za chvíli se podobně jako před chvílí Smolov protáhl do vápna Čeryšev a Nitrianský ho zastavil jen zákrokem na hranici faulu. Naštěstí pro Čechy se ale penalta zřejmě správně nekopala.  

Lvíčata nejenže se nedokázala propracovat do šancí, ale nedařilo se jim ani v kombinaci. Nepřesné a riskantní přihrávky povětšinou nikoho nenalézaly. Rusové dominovali hře i ve středu hřiště a poměrně snadno Čechy přečíslovali. V 56. minutě se tak po výborné přihrávce ocitl tváří tvář Koubkovi výborně hrající Smolov, pohotovou střelu ale dokázal český brankář vyrazit na roh.

Jakub Dovalil
zdroj: ČT24

Velkou šanci na vyrovnání poté daroval Čechům rozhodčí, když se po sporném souboji na hranici pokutového území položil k zemi Tecl. K penaltě se postavil Václav Kadlec, jenže gólman Zabolotnij dokázal jeho střelu vyrazit a lvíčata tak jen kopala roh.

Penalta Čechům prospěla

Čechy ale neproměněný pokutový kop probudil a postupem času přišel i tlak domácích. Probudil se zejména Tecl na levé straně, hru oživil střídající útočník Wágner. A obrovskou šanci na vyrovnání připravil v 68. minutě pro Vaňka Kadlec, který potáhl míč přes celou délku hřiště a naservíroval ho na penaltu osamocenému Vaňkovi. Ten ale branku nepochopitelně minul. V další velké příležitosti se objevil Wágner, ale střelu doprostřed branky brankář Zabolotnij kryl.

Václav Kadlec: "Chtěl jsem to kopnout jako vždy doprostřed. Ale sjelo mi to, trefil jsem to blbě. Měl bych štěstí, kdyby to tam brankáři nějak proklouzlo. Člověk by po té penaltě hrál normálně, kdyby tady nebyli lidi, kteří jsou nepřející. Kdybyste poslouchali, co říkají, je to trochu i k pláči. Místo aby nás podpořili, začnou nadávat, ať táhnu do Prahy."

Jenže pak přišel rychlý protiútok, Nitrianský fauloval unikajícího ruského hráče a pískala se penalta. Smolov na rozdíl od Kadlece nezaváhal a Rusové vedli 2:0. Začaly se střídat šance na obou stranách, i když více jich asi měli přece jen Rusové. Za brankářem Koubkem dokonce zazvonily tyč a břevno a český tlak v závěru ne a ne přijít.

Zápas tak nakonec skončil pro Čechy velmi nepříznivým výsledkem 0:2 a v úterní odvetě v Jekatěrinburgu musí svůj výkon zlepšit minimálně o třídu, pokud stále chtějí pomýšlet na postup na evropský šampionát. K dispozici už by měli být dnes absentující Kalas s Krejčím, i tak ale v postup Čechů už věří asi jen nejzatvrzelejší optimisté. 

Česká republika - Rusko 0:2 (0:1)Branky: 33. a 74. z pen. Smolov. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Hejda, Nitrianský - Logašov, Burlak. Diváci: 2116.

ČR: Koubek - Nitrianský, Hejda, Čmovš, Lecjaks - Daníček - Kopic (62. Wágner), Pospíšil (87. Vůch), Hanousek (4. Vaněk), Tecl - Kadlec. Trenér: Dovalil.

Rusko: Zabolotnij - Callagov, Burlak, Běljajev, Logašov - Petrov, Kirillov (69. Bibilov) - Jakovlev (81. Kanunnikov), Šatov, Čeryšev - Smolov. Trenér: Pisarev. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články