Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Chorvati se radují, ještě víc než loni ve Wembley

Klagenfurt - Loni v listopadu chorvatské fotbalové mužstvo zvítězilo nad Anglií ve Wembley 3:2. Rozhodlo tak o tom, že se Anglie na Euro nepodívá, a způsobilo fotbalovou senzaci. Letos se však Chorvati radují ještě víc díky čtvrteční výhře nad Německem. Podle svého mínění totiž nejen vyhráli, ale předvedli navíc skvělou hru.

Darijo Srna
zdroj: ČTK autor: ČTK

"Pro mě má větší cenu. Hráči nejen skvěle bojovali, ale také hráli vynikající fotbal," řekl trenér Slaven Bilič. Ve svých 39 letech nejmladší trenér na celém turnaji zápas nesmírně prožíval a rozhodčí ho nemohli udržet ve vymezeném prostoru. "Nedokážu potlačit emoce, ani kdybych chtěl. Stále chci být co nejblíž dění na hřišti," vysvětloval nekonformní kouč, který má vedle fotbalu titul doktora práv i heavymetalovou kapelu.

Velké vítězství nad Německem slaví už podruhé. V roce 1998 byl při tom jako hráč, když Chorvati poslali německé fotbalisty domů z mistrovství světa čtvrtfinálovým debaklem 3:0. "Tehdejší a dnešní tým mají hodně společného. I my jsme tenkrát hráli hlavně pro naše fanoušky," zavzpomínal obránce tehdejšího bronzového mužstva.

Hráči si pochvalovali podporu publika, které v hledišti nad Němci jasně vyhrávalo. "Diváci byli úžasní. A Záhřeb prý je v jednom ohni. Postup je tím cennější, že nás před turnajem mnozí odepisovali. Říkali, že bez Eduarda nemáme šanci," připomněl stoper Josip Šimunič, že Chorvatům chybí jejich nejlepší střelec, který má zlomenou nohu.

I bez útočníka z Arsenalu, který dal v kvalifikaci deset gólů, mohou Biličovi svěřenci dojít daleko. "Před turnajem bylo naším cílem čtvrtfinále. Teď už jsme tam a chceme si to užít," dodal Šimunič a potvrdil tak, že Chorvati už mohou hrát uvolněně bez strachu o výsledek.

Zato německým fanouškům v Klagenfurtu ožily deset let staré vzpomínky na debakl v Lyonu. Časopis Kicker připomněl, že i tehdy se nechal německý fotbalista vyprovokovat a byl vyloučen. Tehdy to byl Wörns, ve čtvrtek Schweinsteiger, mezitím žádný Němec na velkém turnaji červenou kartu bez předchozího napomenutí nedostal.

Schweinsteiger dostal od disciplinární komise UEFA distanc na jeden zápas. Jeho prohřešek, při němž srazil Leka na trávník, byl posouzen jen jako nesportovní chování nikoli jako hrubost. "Hráči, který má víc než 50 mezistátních zápasů, by se něco takového stát nemělo," řekl kapitán Michael Ballack. Sám hříšník uznal, že udělal chybu. "Ucítil jsem bolest v kotníku, který ještě není v pořádku. A v té chvíli jsem špatně zareagoval," kál se Schweinsteiger.

Trenér Joachim Löw své svěřence nijak neobhajoval, ale zároveň vyjádřil přesvědčení, že v pondělí proti Rakousku bude zase jednou slavit úspěch německá houževnatost. "Už jsme pár zápasů prohráli a pokaždé jsme se dokázali znovu zvednout. A jsem přesvědčen, že to dokážeme i tentokrát."

Pondělní porážka by znamenala, že Němci už potřetí za sebou opustí evropský šampionát už po základní skupině. Trenér Löw se však ani takového scénáře bát nemusí. Předseda svazu Theo Zwanziger si den po porážce od Chorvatů pospíšil s ujištěním, že Löw na lavičce zůstane až do mistrovství světa v roce 2010, ať už to v pondělí dopadne jakkoli. "Jiná možnost nepřipadá v úvahu. S jeho prací jsme stoprocentně spokojeni," řekl Zwanziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články