Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Jablonec dostal od kraje miliony. Kdo má vliv, uspěje, tvrdí Pelta

Jablonec nad Nisou - Předsedovi Fotbalové asociace České republiky a majiteli jabloneckého fotbalového klubu Baumit Miroslavu Peltovi se podařilo za jediný rok získat na dotacích od Libereckého kraje téměř 11 milionů korun. Opoziční zastupitelé to kritizují, nikdo nedostal z programu G-99, kterému se přezdívá "krajský medvěd", víc. 

Radost jabloneckých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Návrh na dotaci pro Baumit předložil krajskému zastupitelstvu radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD). Jeho manželku přitom zaměstnává Pelta ve svém klubu, kde se stará o komunikaci s veřejností a prodej vstupenek. Informuje o tom MF Dnes.

Pelta (ODS) v tom ale nevidí žádný problém a nezastírá, že umí dotace sehnat. Peníze nejsou podle něj určené na platy hráčů, ale pro žákovská a dorostenecká mužstva. "Přestaňme dělat z peněz na sportování dětí a mládeže politiku," dodal šéf českého fotbalu, jenž rovněž pracuje jako předseda Krajského fotbalového svazu. Na jeho provoz poputuje z červnového "krajského medvěda" 1,2 milionu korun.

Miroslav Pelta: "Kdo dokáže důležité lidi přesvědčit a má na ně vliv, ten uspěje."

"Napadá mě, kolik peněz asi dostal další prvoligový oddíl Slovan Liberec. Je ze stejného kraje a navíc vyhrál první ligu," řekl lídr starostů Martin Půta. "Pouze loni jsme získali půl milionu na provoz klubu," prozradil ekonom Slovanu Michal Matouš.

Podle Půty jsou dotace pro Baumit dalším příkladem bezkoncepčního rozdělování peněz z programu G-99, proti němuž starostové od jeho vzniku bojují. Pro rozdělování dotací musí podle něj platit jasná pravidla. "Systém, kdy se většina peněz rozdá přes známosti, je špatný. A jsou i jiné sporty než fotbal," dodal Půta. Peníze zoufale potřebuje třeba Tělovýchovná jednota Lokomotiva Liberec, v níž působí 16 oddílů. Hrozí tam zvyšování příspěvků a někteří rodiče by na ně neměli.

Zdroj
ČT sport, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články