Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Češi i Portugalci jsou blízko postupové jistotě

Ženeva - Vítězství ve středečním druhém utkání českých fotbalistů proti Portugalsku může pro jeden z týmů znamenat vstupenku do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Případný vítěz si výrazně přiblíží postup, který se po večerním souboji Švýcarsko - Turecko může změnit v jistotu. Reálné šance představuje pro oba týmy i remíza.

Přesto, že premiéra na turnaji se oběma soupeřům podařila, druhý zápas může být zlomový. Češi se o tom přesvědčili na Euru před dvanácti lety, kde po úvodní prohře s Němci porazili Itálii a vrátili se do postupové hry. Na předloňském mistrovství světa druhý duel s Ghanou zase znamenal opačný zlom.

Bookmakeři preferují Portugalce 

Tak jako při šampionátu v Anglii české hráče v druhém zápase čeká jeden z hlavních favoritů turnaje. Bookmakeři tipují Portugalce jako druhého největšího adepta na zlato a pokud by s Čechy ztratili všechny body, mnoho z tipujících by neskrývalo překvapení.

Českému mužstvu role outsidera zjevně svědčí. Před středeční bitvou na ženevském stadionu vládne v týmu sebevědomí a víra ve vlastní schopnosti. "Každý tým má nějakou slabinu a ta portugalská je v defenzivě," naznačil Stanislav Vlček, že Češi nebudou jen bránit.

Ani obávaný Ronaldo prý není nezadržitelný. "Jeho hlídání vyplývá z celého systému zónového bránění. Dá se přečíst, i když jeho kvality jsou nesporné; kličkou se dokáže uvolnit na obě strany. Spolupráce okolních hráčů to ale musí eliminovat," mínil trenér Karel Brückner, podle kterého už první zápas s Tureckem potvrdil, že Ronaldo dorazil skvěle připraven. "Dva týdny oddechu a regenerace mu pomohly, žádnou únavu na něm nepozoruji," všiml si český kouč.

Brückner pošle na trávník znovu sestavu, v níž bude mít pět hráčů úkoly ve středu hřiště, i když Galásek se už tradičně drží spíše vzadu. "Na Portugalce vzhledem k jejich stylu nelze improvizovat v systému, ale možná udělám nějaké změny v sestavě. Hodláme rozložit zatížení na více hráčů," uvedl Brückner ještě před odjezdem ze Seefeldu. Variant mnoho nemá, ale všeobecně se počítá, že hrát nebude Jarolím. Na jeho místo by mohl poslat Matějovského, nebo přesunout z levé strany Plašila a dát šanci Barošovi.

Portugalci si věří

Portugalsko na šampionátu naznačilo vysoké ambice. Přesvědčivá výhra nad Tureckem potvrdila formu mužstva, které na minulých dvou evropských šampionátech skončilo na bronzovém a stříbrném stupínku, navíc na posledním mistrovství světa obsadili Portugalci čtvrté místo. Tentokrát doufají, že vůbec poprvé na velkém turnaji dokráčí až na úplný vrchol.

"Když budeme hrát jako v prvním zápase s Tureckem, může se nám to podařit," prohlásil sebevědomě ofenzivní záložník Cristiano Ronaldo, který letos v Manchesteru United nasázel 42 branek a má být hlavní hrozbou i pro branku Petra Čecha.

Poslední utkání s Portugalskem - česká reprezentace triumfovala 

Dosud se česká fotbalová reprezentace poměřila s Portugalskem jen jednou, přesto se čtvrtfinálový zápas mistrovství Evropy v roce 1996 navždy zapsal do dějin českého fotbalu. Tým vedený koučem Dušanem Uhrinem totiž díky výhře 1:0 v Birminghamu posunul do semifinále nezapomenutelný gól Karla Poborského, jenž svým obloučkem zaskočil gólmana Vítora Baíu. Portugalci tak ve středu budou mít šanci českému týmu po 12 letech prohru vrátit.

Historická bilance je téměř vyrovnaná, ale Češi mají mírně navrch. Obě
strany se poměřily desetkrát, jednou slavila vítězství česká a třikrát
československá reprezentace, třikrát se hrálo nerozhodně a třikrát vyhrálo Portugalsko. Nyní načnou obě strany druhou desítku vzájemných duelů.

Portugalci jsou považováni za hlavního favorita skupiny a ve stejné roli jsou i před středečním duelem. Přesto neberou na lehkou váhu to, že česká reprezentace ve vítězném zápase proti Švýcarsku herně tápala. "První utkání se nedá brát jako měřítko. Absolutně nehrozí, že bychom Čechy podcenili. Budou možná ještě těžším soupeřem než Turecko. Jsme na zemi, vždyť jsme ani ještě nepostoupili ze skupiny," řekl záložník Deco, další z klíčových mužů Scolariho mužstva.

Zápas začne ve středu v 18:00, rozhodovat jej bude řecký sudí Kyros Vassaras.

Pravděpodobné sestavy:

ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Galásek - Sionko, Matějovský, Plašil, Polák - Koller.

Portugalsko: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Moutinho, Petit - Ronaldo, Deco, Simao - Nuno Gomes.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články