Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Chorvaté zvítězili díky penaltě Luky Modriče

Vídeň - Nejrychlejší penalta v historii mistrovství Evropy z kopačky Luky Modriče nasměrovala fotbalisty Chorvatska k nejtěsnější výhře 1:0 nad Rakouskem. Zahajovací zápas skupiny tak nevyšel ani druhé pořadatelské zemi finálového turnaje, ale domácí se ve své premiéře na kontinentálním šampionátu vzepřeli očekávané roli outsidera a černého koně Eura ve Vídni potrápili.

Rakousko - Chorvatsko
zdroj: ČTK autor: ČTK

V rakouské brance dostal přednost Macho před Manningerem, který má na kontě o 13 reprezentačních startů víc. V úvodu si však musel se spoluhráči připadat jako ve zlém snu. Favorizovaní Chorvaté totiž vlétli do utkání ve velkém stylu a brzy se dočkali odměny. Olič se vřítil do pokutového území, kde ho zastavil Aufhauser, a rozhodčí Vink s penaltovým verdiktem ani na chvíli neváhal. K míči se ve čtvrté minutě postavil Modrič a s přehledem poslal Macha na opačnou stranu. Šlo o nejrychlejší pokutový kop v bezmála padesátileté historii evropských šampionátů. Domácím tak hned v začátku selhal plán na zahuštění středu pole, kde dnes nastoupili s pěti hráči. 

Ve 14. minutě si Macho zhluboka oddychl, že Srnův nepříjemný centr proletěl nikým netečován těsně vedle tyče. Ještě větší šanci měl favorit deset minut před pauzou, kdy chybně zahraný ofsajdový systém nepotrestal Petrič.

Až pak se Rakušané vzpamatovali. Ve 40. minutě se na pravé straně uvolnil Standfest a Pletikosa jen s námahou přizvedl balon. Téměř vzápětí vysunul Aufhauser za obranu Harnika, jenže jeho zpětný pas stihl odvrátit na roh Šimunič. A za chvíli si domácí připravili snad ještě větší šanci, ovšem aktivní Standfest hlavičkoval příliš vysoko. Impulzivní chorvatský kouč Slaven Bilič začal divoce gestikulovat.

V druhém poločase pokračovala domácí ofenziva. Hosté se zatáhli a v těchto chvílích vůbec nepřipomínali mužstvo, které slavně triumfovalo ve Wembley a vyřadilo z mistrovství Anglii. Rakušané posílili ofenzivu zkušeným Vasticem, rodákem ze Splitu, ale s jeho příchodem se paradoxně zvedli Chorvaté. Až po další posile v útoku se domácí znovu nadechli k náporu. A ten vrcholil v poslední čtvrthodině, kdy se Rakušané vybičovali k heroickému výkonu. V 78. minutě Pletikosa nadvakrát pokryl Vasticovu hlavičku a čtyři minuty před koncem se hostující gólman vytáhl proti Korkmazově ostré ráně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články